I Love Health vertelt de mooie en droevige verhalen van Cordaid

Health  /   - 

Hongersnood, vluchtelingen, aardbevingen, oorlogen, conflicten, moedersterfte, het ebola-virus, tienerzwangerschappen… Niet heel gezellig om mijn blog mee te beginnen, en niet wat je van mij gewend bent. Maar deze afschuwelijke zaken is wel waar het om draait bij Cordaid. Ik vind dat wij, foodies & fitgirls, daar ook bij stil mogen staan. Dat niet iedereen ter wereld bezig is met de juiste macro’s in een maaltijd, maar soms dagenlang geen eten heeft. Niets. Dat een goed stel abs zo onbelangrijk lijkt, als je je bedenkt dat er honderdduizenden (of misschien wel miljoenen) vluchtelingen zijn die niets meer hebben. Niets. De perfecte smoothie bowl maken is ineens ook wat onbelangrijk, als je je bedenkt dat er dagelijks 800 moeders sterven tijdens de zwangerschap of geboorte. Achthonderd. Ongelofelijk, maar waar.

Nu wil ik de dagelijkse onderwerpen van I Love Health niet afvallen. Natuurlijk niet. Die zijn hartstikke leuk – aldus mijn bescheiden mening! Maar ik wil mijn bereik ook inzetten om andere (echt) belangrijke dingen in de wereld onder de aandacht te brengen. Maandelijks lezen zo’n 250.000 mensen, waarvan jij er één bent, mijn site. Jullie komen voor healthy lifestyle inspiratie. Dat weet ik. Maar ik wil je het komende jaar ook af en toe meenemen in de wereld van Cordaid. Onze wereld.

Ik heb besloten om samen te werken met dit goede doel. Ik wil je daarom vragen ook de tijd te namen om naast alle leuke workout tips en recepten op ILH, ook rustig te gaan zitten voor de Cordaid blogs. Ik ga je verhalen vertellen. Echte verhalen. Verhalen van medewerkers van Cordaid, verhalen van ‘slachtoffers’ die geholpen zijn door de stichting. Verhalen die verteld moeten worden.

Afgelopen week was ik bij Cordaid in Den Haag op bezoek. Dat was een hele indrukwekkende middag. Er werden mij mooie en bedroevende verhalen verteld. Daarna wist ik het zeker: hier wil I Love Health voor inzetten, ik wil aandacht geven aan deze verhalen!

Ik zal je nu kort uitleggen wat Cordaid is en doet. Maar dat gaat je het komende jaar veel duidelijker worden!

Cordaid

Cordaid is een goed doel dat zich in zet voor de meest kwetsbaren in de wereld. Dit uit zicht met name in noodhulp bij rampen en duurzame ontwikkeling.

Noodhulp

Wanneer is iets nu een ramp en komt Cordaid in actie, vroeg ik. Dat is lastig te definiëren werd me uitgelegd. Maar waar het op neer komt is dat als een land, stad of dorp na een ramp zichtzelf niet kan redden omdat ze daar de capaciteit, het geld of de kennis niet voor hebben, dan komt Cordaid met noodhulp. Zo hielpen zij met de wederopbouw van dorpen die compleet weggevaagd waren na de aardbeving in 2015 in Nepal. Ze komen nu in actie om de slachtoffers van de hongersnood in o.a. Somalië en Zuid-Soedan te helpen, net als de slachtoffers van de extreme droogte in Ethiopië. Ook proberen zij al jarenlang de vluchteling van de alsmaar voortdurende oorlog in Syrië te helpen. En vele, vele andere hulpacties.

Duurzame ontwikkeling

Het voorkomen van moedersterfte is een zeer belangrijke pijler binnen duurzame ontwikkeling. Eigenlijk alles wat er rondom vrouwen, zwangerschap, bevallingen en kinderen komt kijken valt hieronder.

  • Cordaid probeert tienerzwangerschappen te voorkomen door voorlichting over familieplanning te geven.
  • Het uithuwelijken van kinderen van soms pas 10 jaar oud proberen zij ook te voorkomen.
  • Ze bouwen klinieken waar door hen opgeleide (lokale) verloskundigen werken, in plaats van de vroedvrouw uit een dorp die (met alle respect) geen idee heeft wat ze doet.

cordaid

Cordaid probeert structurele hulp en advies te geven zodat de lokale bevolking na een tijdje zichzelf kan redden en zij zich terug kunnen trekken uit een bepaald gebied. Als dat lukt, is de voldoening en trots het allergrootst, vertelde tropenarts Christina.

Deze structurele hulp proberen ze ook te geven na een ramp. Zo proberen ze de huizen bij de wederopbouw na bijvoorbeeld een orkaan of aardbeving zo te bouwen dat ze na een volgende ramp niet weer instorten. Dat is gelukt in Nepal, vertelde Inge die op de afdeling Noodhulp werkt en in Nepal zat na de aardbeving.

Ik ben geraakt door hun verhalen. Geraakt door hun passie om anderen te helpen en de wereld een beetje mooier te maken.

Ik weet dat we alles in perspectief moeten zien. ‘Wij hebben hier ook zo onze problemen’, zal ik vast gaan horen als reactie op deze blog. Dat klopt. En wie weet zijn er andere bloggers die aan die vele andere problemen in onze samenleving of in de wereld aandacht willen geven. Ik heb besloten de verhalen van Cordaid te vertellen.

Liefs

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie