Gezond eten VS afvallen

Health  /   - 

“Ahhhhh lekker die gluten- en suikervrije brownie. Doe mij nog maar een stuk!”

“Ik ben dol op avocado. Ik eet er soms wel drie per dag. Heerlijk en zó gezond.”

“Yummmmy, gezonde appeltaart. Ach, waarom niet nog een punt. Tis toch gezond.”

“Ik ontbijt altijd met een snicker smoothie van 5 lepels pindakaas, met cacao, amandelmelk, 2 handen noten en wat superfoods. Gezond joh!”

En je dan dus wel afvragen waarom je maar niet afvalt of aankomt en jij je goede voornemen om wat kilo’s kwijt te raken, maar niet volhoudt.

Hmm… lieve health lovers…. Waar gaat het mis in bovenstaande –ietwat overdreven- voorbeelden? 10 punten voor het juiste antwoord!

Ik zal een beetje helpen. Laten we eerst met het goede nieuws beginnen: je stopt jezelf in bovenstaande gevallen niet vol met e-nummerbende en andere crap die je in veel gefabriceerd voedsel en in light producten wel vindt. Dus dat is een goede zaak. Maar een misverstand dat ik heel veel hoor, is dat ‘men’ denkt dat ‘gezond eten’ gelijk staat aan ‘afvallen’ of in elk geval aan onbeperkt kunnen eten zonder dik te worden. Maar helaas pindakaas*, niets is minder waar. (*gezonde vetten, maar je wordt ook dik van te veel pindakaas).

Wat is gezond?

Misschien goed om eerst eens naar het begrip ‘gezond’ te kijken. Wat is nu eigenlijk ‘gezond’?

Meneer Van Dale, je weet wel, die dikke, wil er graag het volgende over kwijt:

ge·zond (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. lichamelijk in orde, niet ziek: gezond en welgezonde ideeën van inzicht getuigend; een gezond bedrijf winstgevend
  2. heilzaam: een gezond klimaat

Conclusie; gezond = niet ziek.

Dat vind ik persoonlijk wat kort door de bocht. Het blijft een lastig begrip om te definiëren. Maar vanuitI Love Health vind ik dat gezond eten, voeding is dat niet uit pakjes en zakjes komt, maar uit de natuur. Dus pure, echte producten, zonder toegevoegde kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, zonder toegevoegde geraffineerde suikers… je begrijpt het: écht eten. Dat vind ík gezond. Maar wie ben ik? Wellicht denken anderen er anders over, maar met een beetje gezond (!) verstand, lijkt mij dit niet zo ingewikkeld.

De recepten op mijn site voldoen dan ook aan die (door mij gestelde) criteria van ‘gezond’. Dus spreek ik soms van gezonde brownies, gezonde appeltaart, gezonde chocolade, gezonde pizza en meer van dat soort gezond werk. Gezond want: geen ellendige smaakstoffen, geen geraffineerde suikers, etc. etc…

Onbeperkt gezonde dingen eten?

Hoe graag ik je ook het tegenovergestelde zou willen vertellen betekent dit dus niet dat je onbeperkt van deze gezonde lekkernijen kunt eten, zonder dik te worden. Laat staan dat je af zult vallen als je er té veel van eet. Calorietjes zitten er namelijk wel in. En ja, dat zijn nou die boosdoeners waar je dik van wordt. O nee, nu lieg ik. Je wordt dik van te veel calorietjes.

>>Ken je het Less is More afslankprogramma al?>>

Wat is te veel?

Volgende vraagstuk. Wat is te veel? Ook dat is een lastige, want dat verschilt enorm per persoon. Maar aan de andere kant is ook dit heel simpel. Ik zal het uitleggen in 3 ‘formules’:

  • Afvallen? –> minder kcal binnen krijgen dan je verbrandt
  • Aankomen? –> meer kcal binnen krijgen dan je verbrandt
  • Op gewicht blijven? –> gelijk aantal kcal binnen krijgen als je verbrandt.

Mijn ideale gezonde wereld

In mijn ideale ‘gezonde’ wereld eten we dus gezond, op de manier zoals ik in deze blog beschrijf. Maar genieten we wel van de nodige lekkernijen. Zorg er dan voor dat je die op die gezonde manier maakt, zoals de recepten op mijn site. Maar neem ook van die gezonde cheesecake gewoon één stuk. Hou je kcal inname in de gaten als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Want hoeveel gezonde dingen je ook eet, als het té veel is, wordt je ook van gezonde dingen dik. En soms heb je echt geen idee hoeveel er in een gezond product zit:

Voorbeeld:

  • Avocado: zo’n 225 kcal per stuk
  • Handje noten: zo’n 600 kcal per 100 gram!
  • Havermout: 375 kcal per 100 gram

Zoals je ziet, hele gezonde producten, maar niet geheel calorieloos. Begrijp met niet verkeerd, ik heb liever dat je voor deze producten kiest en niet voor light producten en dat soort bende, ook al bevatten die vast minder kcal dan ‘echt eten’. Gelukkig sluit het één het ander niet uit. Het is namelijk echt heel goed te doen om altijd voor gezonde opties te kiezen, daarbij af en toe te kunnen snacken en een wijntje te drinken, en toch netjes het aantal kcal binnen te krijgen wat je nodig hebt. Echt waar, dat is geen rocket science of een fata morgana. Dat. Kan. Echt. Maar dan moet je wel af en toe nee zeggen tegen die chocolade muffin en gewoon een wortel pakken. Zelfs als ‘ie gluten-, zuivel-, suiker- of ikweetnietwatvoor-vrij is. Tenzij je van een muffin over je broekrand houdt.

Oja, laatste kanttekening om het nog wat makkelijker te maken: ga niet obsessief calorieën tellen, want dat vind ik dan weer niet gezond. En we waren juist zo lekker gezond bezig. Probeer er wat inzicht in te krijgen. That’s all!

Liefs,

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 reacties

  1. En die middenweg is zo moeilijk! Gezond maar niet teveel. Niet teveel maar ook zeker niet te weinig. Nog steeds een beetje zoekende dus ik blijf je trouw volgen! ?

  2. Ik geef je gelijk dat je ook het gezonde eten MET MATE moet consumeren. Dus inderdaad geen 3 avocado’s en handenvol noten op een dag. Daarnaast ben ik het niet eens met het calorieen tellen, want je kunt beter de 150 kcal van een handvol noten of een avocado binnenkrijgen dan 150 kcal van bijv. een cola of stukje taart. De documentaire ‘Fed Up’ legt dit goed uit. Deze docu gaat over de verslaving aan suiker en onderlegt het argument van ‘calorie tellen’ zoals ons is opgelegd in de huidige samenleving. Een vriendin en m’n vader zeggen vaak: WOW weet je wel hoeveel calorieen er in walnoten zitten?! Ja… klopt. Maar door de walnoot te eten krijgt je lichaam talloze voedingsstoffen binnen om die calorieen beter te verbranden dan bijv. de calorieen van een handvol chips. 🙂

  3. Lees nu pas deze blog maar wow ik zoooooo herkenbaar. Ik schrik van de noten. Ik ben geneigd om te graaien als ik honger heb.. handje noten in de ochtend, over de salade, eind van de middag en o ja in de avond heb ik dit ook nog wel ‘verdiend’ 🙂
    Heb je misschien nog alternatieven want de hele dag op een wortel knagen…daar word ik ook niet gelukkig van 🙂

  4. Heyhey,

    Leuke post! Graag had ik dan ook jouw idee geweten over fruit (‘correct aantal van max.3 stuks per dag). De een zegt: doen gezonde suikers enz enz, ander zegt: niet doen door de suikers

  5. Helder verhaal! Het valt mij op dat de facebookgroepen die over gezond eten gaan, overspoeld worden met taart, koek, chocolade enz. Je zou dan idd zo maar kunnen denken dat je gezond bezig bent

  6. Interessant artikel om te lezen Daisy 🙂 Doordat bedrijven als Unilever door de mand zijn gevallen (vanwege bepaalde stoffen E-nummers etc), en organisaties als Foodwatch ons wil informeren en adviseren over voeding. Zijn mensen steeds bewuster bezig.

    Net als jij, eet ik ook alles puur en homemade. Op die manier weet je in ieder geval bijna voor 100% zeker dat je geen rotzooi in je lichaam stopt. Mijn definitie van gezond is dat je jezelf lekker in je vel voelt, van binnen zowel als van buiten.

    Het is niet schandalig om af en toe een zak chips te openen of cola te drinken. Als je er maar op let dat dit geen dagelijkse gewoonte wordt 😉

  7. Leuke blog! heb alleen een vraag, hoe weet je hoeveel kcal je dagelijks verbrand zonder sport? Ik heb namelijk een redelijke intensieve baan waar ik veel loop. maar ik niet weet hoeveel kcal ik binnen moet krijgen.
    Groetjes Saskia!

    1. Klopt zo’n sporthorloge is ideaal. Sinds gister gebruik ik de app My fitness pal. Via deze app kan je zien of je voldoende vetten, eiwitten en calorieën binnen krijgt. Tot nu toe erg handig maar ook leuk om te zien!

  8. Ik heb een vraagje, ik eet elke ochtend havermout omdat ik het een prettig ontbijt vind. Het vult goed en dus kan ik er een tijdje op teren. Maar ik zou graag een alternatief willen hebben voor havermout, als in even vullend maar minder calorieën. Waarmee ontbijt jij vaak?

    1. Hey Rowana, ik ben geen Daisy maar ik kan je vertellen wat ik vaak eet. Ik ontbijt vaak met een goed gevuld omelet! Paar eitjes (eventueel een paar zonder dooier) een berg groente en bakken maar! Vult goed door de eiwitten die er in zitten, en je hebt meteen al een dosis groente binnen. Denk bijv. aan tomaatjes, ui, asperges, broccoli..Wat je maar lekker vindt. Als je er geen tijd voor hebt in de ochtend, kan je ook bijv. op zondag ei-muffins maken en die opwarmen in de ochtend. http://www.ilovehealth.nl/recept-ei-muffins-nosugar/. Hoop dat je er wat aan hebt 🙂

    2. Hoi Rowana,
      Ik ontbijt vrijwel altijd met havermout of iets vergelijkbaars (ook in calorieën). Maar dat valt toch allemaal wel mee met die kcal? Als ik naar mijn havermout ontbijtje kijk, kom ik uit op zo’n 250 tot 300 kcal, wat mij een heel netjes aantal is voor een ontbijtje! En dan neem ik zo’n 40 gram havermout (140kcal), een appeltje (75 kcal), wat chia zaadjes en een paar noten of rozijntjes. Je hebt natuurlijk wel iets nodig om je motortje te laten draaien!
      Groetjes,
      Daisy

  9. goed stuk! Helemaal mee eens! De reden waarom ik een beetje zwaarder ben is niet omdat ik troep eet.. maar omdat ik te veel van de gezonde dingen eet 😉 mensen vinden dat altijd raar omdat ik “zo gezond eet” maar ze snappen niet dat je van gezond eten ook gewoon dik kan worden!