Gezond eten VS afvallen

Health  /   - 

“Ahhhhh lekker die gluten- en suikervrije brownie. Doe mij nog maar een stuk!”

“Ik ben dol op avocado. Ik eet er soms wel drie per dag. Heerlijk en zó gezond.”

“Yummmmy, gezonde appeltaart. Ach, waarom niet nog een punt. Tis toch gezond.”

“Ik ontbijt altijd met een snicker smoothie van 5 lepels pindakaas, met cacao, amandelmelk, 2 handen noten en wat superfoods. Gezond joh!”

En je dan dus wel afvragen waarom je maar niet afvalt of aankomt en jij je goede voornemen om wat kilo’s kwijt te raken, maar niet volhoudt.

Hmm… lieve health lovers…. Waar gaat het mis in bovenstaande –ietwat overdreven- voorbeelden? 10 punten voor het juiste antwoord!

Ik zal een beetje helpen. Laten we eerst met het goede nieuws beginnen: je stopt jezelf in bovenstaande gevallen niet vol met e-nummerbende en andere crap die je in veel gefabriceerd voedsel en in light producten wel vindt. Dus dat is een goede zaak. Maar een misverstand dat ik heel veel hoor, is dat ‘men’ denkt dat ‘gezond eten’ gelijk staat aan ‘afvallen’ of in elk geval aan onbeperkt kunnen eten zonder dik te worden. Maar helaas pindakaas*, niets is minder waar. (*gezonde vetten, maar je wordt ook dik van te veel pindakaas).

Wat is gezond?

Misschien goed om eerst eens naar het begrip ‘gezond’ te kijken. Wat is nu eigenlijk ‘gezond’?

Meneer Van Dale, je weet wel, die dikke, wil er graag het volgende over kwijt:

ge·zond (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

  1. lichamelijk in orde, niet ziek: gezond en welgezonde ideeën van inzicht getuigend; een gezond bedrijf winstgevend
  2. heilzaam: een gezond klimaat

Conclusie; gezond = niet ziek.

Dat vind ik persoonlijk wat kort door de bocht. Het blijft een lastig begrip om te definiëren. Maar vanuitI Love Health vind ik dat gezond eten, voeding is dat niet uit pakjes en zakjes komt, maar uit de natuur. Dus pure, echte producten, zonder toegevoegde kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, zonder toegevoegde geraffineerde suikers… je begrijpt het: écht eten. Dat vind ík gezond. Maar wie ben ik? Wellicht denken anderen er anders over, maar met een beetje gezond (!) verstand, lijkt mij dit niet zo ingewikkeld.

De recepten op mijn site voldoen dan ook aan die (door mij gestelde) criteria van ‘gezond’. Dus spreek ik soms van gezonde brownies, gezonde appeltaart, gezonde chocolade, gezonde pizza en meer van dat soort gezond werk. Gezond want: geen ellendige smaakstoffen, geen geraffineerde suikers, etc. etc…

Onbeperkt gezonde dingen eten?

Hoe graag ik je ook het tegenovergestelde zou willen vertellen betekent dit dus niet dat je onbeperkt van deze gezonde lekkernijen kunt eten, zonder dik te worden. Laat staan dat je af zult vallen als je er té veel van eet. Calorietjes zitten er namelijk wel in. En ja, dat zijn nou die boosdoeners waar je dik van wordt. O nee, nu lieg ik. Je wordt dik van te veel calorietjes.

>>Ken je het Less is More afslankprogramma al?>>

Wat is te veel?

Volgende vraagstuk. Wat is te veel? Ook dat is een lastige, want dat verschilt enorm per persoon. Maar aan de andere kant is ook dit heel simpel. Ik zal het uitleggen in 3 ‘formules’:

  • Afvallen? –> minder kcal binnen krijgen dan je verbrandt
  • Aankomen? –> meer kcal binnen krijgen dan je verbrandt
  • Op gewicht blijven? –> gelijk aantal kcal binnen krijgen als je verbrandt.

Mijn ideale gezonde wereld

In mijn ideale ‘gezonde’ wereld eten we dus gezond, op de manier zoals ik in deze blog beschrijf. Maar genieten we wel van de nodige lekkernijen. Zorg er dan voor dat je die op die gezonde manier maakt, zoals de recepten op mijn site. Maar neem ook van die gezonde cheesecake gewoon één stuk. Hou je kcal inname in de gaten als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Want hoeveel gezonde dingen je ook eet, als het té veel is, wordt je ook van gezonde dingen dik. En soms heb je echt geen idee hoeveel er in een gezond product zit:

Voorbeeld:

  • Avocado: zo’n 225 kcal per stuk
  • Handje noten: zo’n 600 kcal per 100 gram!
  • Havermout: 375 kcal per 100 gram

Zoals je ziet, hele gezonde producten, maar niet geheel calorieloos. Begrijp met niet verkeerd, ik heb liever dat je voor deze producten kiest en niet voor light producten en dat soort bende, ook al bevatten die vast minder kcal dan ‘echt eten’. Gelukkig sluit het één het ander niet uit. Het is namelijk echt heel goed te doen om altijd voor gezonde opties te kiezen, daarbij af en toe te kunnen snacken en een wijntje te drinken, en toch netjes het aantal kcal binnen te krijgen wat je nodig hebt. Echt waar, dat is geen rocket science of een fata morgana. Dat. Kan. Echt. Maar dan moet je wel af en toe nee zeggen tegen die chocolade muffin en gewoon een wortel pakken. Zelfs als ‘ie gluten-, zuivel-, suiker- of ikweetnietwatvoor-vrij is. Tenzij je van een muffin over je broekrand houdt.

Oja, laatste kanttekening om het nog wat makkelijker te maken: ga niet obsessief calorieën tellen, want dat vind ik dan weer niet gezond. En we waren juist zo lekker gezond bezig. Probeer er wat inzicht in te krijgen. That’s all!

Liefs,

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 reacties

  1. Een jaar geleden was ik erg ziek en voeding speelde daar ook zeker een toegevoegde rol in. Gedurende het herstellen van de ziekte ben ik erachter gekomen welke voeding het makkelijkste zorgt dat je afvalt, gezond blijft en waarvan je oud kunt worden.

    Ik heb er een artikel over geschreven waarin uitgelegd wordt waarom onbewerkt plantaardige voeding het beste en makkelijkste dieet is.

    https://medium.com/@ricohendriks/why-an-unprocessed-plant-based-diet-e5bfd8a9ed60

    Succes met je doelen en ik hoop dat dit artikel je ermee kan helpen!

  2. Leuk stuk en het is inderdaad goed om af en toe even te beseffen dat “gezond” voor iedereen wat anders betekend! Voor mij betekent gezond eten vooral balans! Ik heb dan ook niks tegen af en toe een pakje of zakje en eet liever af en toe een “echte” brownie/muffin etc. dan een “gezonde”, maar zorg ook dat ik inderdaad op de meeste dagen een voedzaam ontbijt, lunch en avond maaltje hebt (die dan 9 van de 10 keer wel in jouw definitie van “gezond” passen 😉 ) en de meeste dagen lekker sport etc.

    1. Hoi Heidi,
      Ik ben geen expert. En inderdaad, de meningen zijn hierover verdeeld. Gezond verstand gebruiken lijkt me het beste. Het is altijd beter om nog een stuk fruit te pakken dan een punt pizza. Maar te veel fruit, is natuurlijk ook niet nodig. Het gaat om je totale inname op een dag. Dat dit in kcal niet te hoog, anders kom je aan in gewicht. En om de juiste mix en balans van eiwitten, koolhydraten en vetten. Fruit levert enkel koolhydraten (en heel veel vitamines, mineralen en vezels).
      Groetjes,
      Daisy