Dit wist jij nog niet over sojasaus! & Doe je mee aan de Kikkoman receptenwedstrijd?

Food  /   - 

Soms neem je een product uit je keuken gewoon voor lief. Het is er en je gebruikt het, zonder er over na te denken. Dat deed ik dus altijd met sojasaus. Het voelde als een standaardproduct in mijn keukenkastje, dat vooral lekker is bij sushi en als smaakmaker bij andere Aziatische gerechten. Laatst bracht ik een bezoekje aan de Kikkoman fabriek, en dat voor lief nemen is nu wel anders! Ik kwam achter heel veel interessante weetjes, die mij totaal anders naar de sojasaus lieten kijken.

  1. Sojasaus is 100% natuurlijk

Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts 4 ingediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. De eerste stap in het proces is de (geweekte) sojabonen en de (geroosterde) tarwe mixen met de speciale Kikkoman aspergillus,  een schimmel. Dit wordt zo’n 3 dagen bewaard in een speciale silo en hieruit ontstaat de koji. Deze wordt vervolgens gemixt met een zout in water oplossing, de moromi. Dit wordt enkele maanden gefermenteerd en gerijpt in een tank. De uiteindelijke sojasaus wordt geperst in een speciaal apparaat uit de gerijpte moromi. Dit persen duurt vrij lang. Tot slot wordt het nog in een zuiveringstank gedaan om heldere sojasaus over te houden. Et voilà, je hebt de lekkerste sojasaus! En ja, dat is waar, zie punt 4. ingrediënten kikkoman sojasaus

2. Sojasaus is enorm veelzijdig

Zoals ik net al zei, kwam mijn creativiteit niet verder dan sojasaus bij de sushi en als smaakmaker voor Aziatische gerechten. Maar ik proefde tijdens mijn bezoek veel lekkere gerechten waarin sojasaus is gebruikt, zoals gepofte aardappelen en chocolade met sojasaus. En lekker dat dit was joh! Maar je kunt het ook in ijsjes gebruiken, in soep, dips, salsa’s en smoothies. Om maar even wat andere toepassingen met sojasaus te noemen.

chocolade met sojasaus kikkoman
De linker stukjes chocolade zijn zonder sojasaus en zijn lekker. De rechter stukjes zijn mét sojasaus en zijn nog veel lekkerder!

3. Sojasaus is een goed alternatief voor zout

Als je sojasaus als vervanger van zout in gerechten of dranken gebruikt, zorgt dit voor een lager zoutgehalte in het product. Wat goed is, omdat er doorgaans veel te veel zout wordt geconsumeerd in Westerse landen.

gepofte aardappel met sojasaus kikkoman
Gepofte aardappel met boter en sojasaus. Mmmmm!

4. Kikkoman soja is écht de lekkerste

We hebben diverse merken geproefd, als een soort wijnproeverijtje. Maar we waren het er allemaal over eens dat de Kikkoman sojasaus by far het lekkerste smaakte en rook.

5. Kikkoman organiseert een hele leuke receptenwedstrijd!

In november organiseert Kikkoman al voor de vierde keer de grote Kikkoman receptenwedstrijd! Amateur-koks kunnen zich aanmelden, met een foto van hun gerecht. Als jouw foto wordt uitgekozen door de jury, die bestaat uit niemand minder dan de dames van Chickslovefood.nl, dan wordt het recept opgevraagd. De makers van de beste 5 recepten worden uitgenodigd voor de live kookwedstrijd.

Wat kun je winnen?  Dit jaar geeft Kikkoman veel leuke prijzen weg, waaronder een Big Green Egg Mini en 200 Kikkoman kookpakketten.

Meedoen is super simpel!

Lees hier meer over de receptenwedstrijd. Het enige wat je hoeft te doen is je receptfoto in te sturen! Wie weet sta jij straks aan de finaletafel te koken met vijf andere finalisten in het Okura hotel in Amsterdam!

6. Sojasaus bewaar je in je koelkast

Wist ik niet! Ik bewaarde het altijd in mijn voorraadkast, maar vanaf nu gaat het dus mijn koelkast in. Zo behoud je veel langer een goede smaak, geur en kleur.

daisy kikkoman

Liefs!

Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan onze mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *