Healthy & spicy koffiecake recept

Dit recept heb ik begin dit jaar online gezet. Maar food coach Susanne en ik hebben het recept ook gebruikt in het nieuwe Less is More Summer afslankprogramma e-book. Zo zie je maar, dat afslanken helemaal niet saai hoeft te zijn. Je mag nog steeds lekker – maar verantwoord – snacken. We adviseren je in ons e-book om deze koffiecake te maken en in plakjes in te vriezen. Zo heb je maar een keer het werk, maar vele keren een heerlijke, gezonde snack!

Toen we deze spicy koffiecake uit het Eerlijk Eten kookboek voorbij zagen komen wisten we: deze moeten we een keer proberen. Helaas pindakaas zat er maar liefst 400 – shocking, i know – gram basterdsuiker in. Dat kan een stuk gezonder! Door het zelfrijzend bakmeel te vervangen door volkoren speltmeel en in plaats van basterdsuiker 1/4 van deze hoeveelheid kokosbloemsuiker te gebruiken kwamen we al een heel eind. Ben je benieuwd hoe je recepten een stukje gezonder kunt maken? Lees dan dit artikel eens over hoe je van een ongezond naar een gezond(er) recept gaat. Deze spicy koffie cake heb je binnen een kwartiertje in de oven. Hij werd bij ons vrij snel gaar, dus het is wel even nodig af en toe te checken of hij al klaar is. De cake heeft een lichte kruidige koffiesmaak en is niet te zoet, we like! Kopje koffie dan maar?

spicy koffie cake Ingrediënten spicy koffiecake

  • 400 gram speltmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosbloemsuiker
  • 3 el kaneel
  • 2 tl kardemompoeder
  • snuf hymalaya zout
  • zakje bakpoeder
  • 400 ml espresso
  • geschaafde amandelen

Bereiding spicy koffiecake

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een cakevorm in met wat kokosolie.
  2. Zeef alle droge ingrediënten, behalve de geschaafde amandelen, in een grote kom.
  3. Voeg de espresso toe en roer het tot een dik beslag.
  4. Schep het beslag in een cakevorm en strooi de geschaafde amandelen ervoor. Bak de cake in ongeveer 30-40 minuten goudbruin.
  5. Controleer ondertussen of hij gaar is door met een saté prikker in de cake te prikken. Als deze droog en schoon uit de cake komt is hij klaar.

spicy koffie cake

Laat je het ons weten als je deze koffiecake ook gemaakt hebt? We zijn heel benieuwd naar je ervaring!

Enyoy!

Mare

Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!

En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties

  1. Ik had geen speltmeel. Heb 200gr boekweit- en 200gr havermeel gebruikt. Ipv kokosbloesemsuiker, 60gr berkensuiker en twee eetl ahorn siroop. Plus twee tl kokosvet. Hij is prima gelukt. Volgende keer misschien een paar walnoten en/of wat geraspte kokos erdoor als variatie. 🙂

  2. Ik maakte de koffiecake met kurkuma in plaats van kardemompoeder en voegde nog 3tl cacaonibs toe voor die extra touch…echt een topper!

  3. Heb de cake zojuist met een eitje erbij gemaakt. Inderdaad niet zo zoet als gewone cake, maar zeker wel lekker! En eitje heeft het iets smeuïg gemaakt.

  4. Zit in de oven, super benieuwd! Straks een plak bij de thee 🙂
    Heb je de voedingswaarden ook toevallig? Zoals je aangeeft bij de Havermout ontbijtkoek (ga ik morgen maken). Ben met pbp begonnen, geen idee hoe ik een plak toevoeg….

  5. Dit lijkt me een heerlijke cake! Ga ik zeker proberen, misschien vanavond nog wel 😉
    Ik heb alleen geen kardemom in huis, waar zou ik deze door kunnen vervangen?