Net als wij in Bali en Nederland werken? Zo word je (ook) digital nomad!

Bali, Travel  /   - 

Toen ik een tijdje geleden iemand uitlegde dat ik niet op vakantie ging naar Bali, maar er heen ging voor werk, en vanaf daar (onder andere) blogjes schreef voor I Love Bali (Het tropische en Balinese zusje van I Love Health), noemde iemand mij een digital nomad. Sorry, wat zei je? Een digital nomad? Van die term had ik nog niet eerder gehoord, maar toen hij de betekenis uitlegde, snapte ik precies wat hij bedoelde. Inderdaad, je zou mij een soort van parttime digital nomad kunnen noemen. Ik had daar alleen een andere benaming voor, namelijk: freelancer, of zzp’er. Sinds ik van de term af weet, zie ik hem ook ineens steeds vaker opduiken in verschillende media. Heb je nog geen idee waar dit over gaat, dat is niet zo gek hoor, want het aantal digital nomads is pas sinds de laatste jaren flink toegenomen (denk aan bekende influencers die de wereld over reizen) en daarmee is de term, ondanks dat je hem steeds vaker hoort, nog niet zo heel bekend. Want wat houdt het precies in? Zijn alle freelancers dan digital nomads? Hoe het precies zit, hoe je zo’n digital nomad wordt, en hoe je dan geld verdient, lees je in deze blog.

Wat is een digital nomad?

Dit zijn ondernemers, freelancers of remote workers (telewekers) die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben. Dit omdat ze vaak hun werk online kunnen doen, vandaar ‘digital’, en daardoor locatie ongebonden werken (en soms ook leven). Dat niet afhankelijk zijn van een locatie, zoals een kantoor en praktijk, biedt de mogelijkheid om te reizen, terwijl je ondertussen wel werkt en dus al reizend het geld verdiend wordt. Het is dus niet zo dat iedere freelancer per definitie een digital nomad is. Een echte diehard digital nomad kiest er zelfs voor om geen vaste thuisbasis te onderhouden, zodat ze de wereld over kunnen reizen en leven daarmee een nomaden bestaan. Digital nomad dus!  kokosnoot, kokos, bali

Hoe word je een digital nomad?

Om een leven te kunnen leiden als digital nomad moet je locatie onafhankelijk kunnen werken. Het begint dus bij het hebben van een eigen (online) bedrijf, freelancer zijn of een baan hebben waarin je op afstand kan en mag werken. Maar ook dan wil het nog niet zeggen dat je zomaar een digital nomad kan worden.

Om te beginnen duurt het even voordat je aan je nieuwe werkritme gewend bent. Denk aan tijdsverschillen, andere omgeving en een stuk minder contact met het ‘thuisfront’. Met deze factoren moet je als digital nomad goed om kunnen gaan. Heb je bijvoorbeeld erge heimwee of heeft je vriend/man wel een vaste baan, dan wordt het wellicht wat lastiger. Maar heb je dat niet, en kun je in principe gaan en staan waar je wil, en de basis geregeld hebt waarmee je onderweg je geld gaat verdienen, dan is er eigenlijk niet meer nodig dan het boeken van een reis naar een plek in de wereld, waar jij op dat moment wilt zijn.

Maar hoe werkt het in de praktijk?

Nu weet je ongeveer wat een digtal nomad is. Maar hoe zoiets er in de praktijk precies werkt…. Dat weet Daisy je als geen ander te vertellen. Zoals jullie ongetwijfeld weten is zij een groot deel van het jaar niet op Hollandse bodem, en runt ze ILH vanuit het buitenland. Hieronder vertel zij alle ins en outs van een digtal nomad.

Mijn leven als digital nomad

Daisy: Als iemand mij 4 jaar geleden had verteld dat ik nu een ‘digital nomad’ zou zijn, zou ik hard gelachen hebben. Ten eerste omdat de term toen nog niet eens bestond. Ten tweede omdat mijn leven verre van nomadische eigenschappen had. Ik had een huis, een baan, een blog en een vriend. Alles in een straal van 3 km. Lekker overzichtelijk en een tikkie saai, vind ik nu. Lang verhaal kort: verkering uit, huis uit, ik ga op reis.

digital nomad bali, laptop
Mijn eerste keer Bali, met roze laptopje aan het werk als digital nomad, zonder dat ik mij hiervan bewust was!

Toen ik 3 jaar geleden voor het eerst, in mijn uppie, buiten Europa op reis ging, was Bali de bestemming. Ik landde op Balinese bodem en voelde mij direct thuis. Uiteindelijk besteedde ik 10 van 15 weken van mijn reis in Bali! Niet heel nomadisch, maar wel heel erg fijn! Ik wist: hier wil ik meer, vaker en langer zijn. Drie weken per jaar gaat niet genoeg zijn. Ik besloot daarom in het diepe te springen en mijn baan die ik toen nog voor 28u per week naast mijn blog had, op te zeggen.

Ik ging vol voor I Love Health! Als ik hier een maandsalaris mee kon verdienen, zou ik vaker naar Bali kunnen en vanuit Bali werken! Omdat ik online werk met mijn blog, hoef ik niet het hele jaar in Nederland te zijn. Met een laptop en internet kom ik een heel eind! Duidelijke missie. Wel een hele spannende… want wie zegt dat het zou gaan lukken… Alle zekerheden weg. Bye bye vast salaris, hallo avontuur!.

Gelukkig pakte het goed uit. Ik heb mijn schouders eronder gezet en al vrij snel ‘kon ik leven van mijn eigen bedrijf’! Acht maanden na terugkomst van mijn eerste Bali trip, boekte ik weer een ticket en bleef ik 10 weken op het eiland. Er wordt vaak gedacht dat ik het hele jaar vakantie aan het vieren ben op Bali, maar dat is natuurlijk niet waar. Klagen is het laatste wat ik doe, maar er wordt daar natuurlijk wel gewoon hard gewerkt. Ik werk vanuit leuke eettentjes waar ik mijn werk combineer met mijn hobby eten! Vaak met uitzicht op zee en een kokosnoot binnen handbereik. Love it!

Die tweede keer Bali bedacht ik het idee van mijn I Love Health Retreats op Bali! Dan had ik een echte reden om op Bali te zijn. Niet dat ik die nodig had, maar het leek mij zo leuk om te doen! Inmiddels heb ik een soort van vaste modus in mijn Bali-trips. Ik ga zowel in het voorjaar als het najaar 7 weken. Per keer organiseer 2 retreats organiseer, werk ik een paar weken aan ILH en I Love Bali en vier ik ook even echt vakantie. En doe ik elke dag wat ik het liefste doe: surfen!

De rest van het jaar ben ik ook regelmatig in het buitenland. Soms in de vorm van een perstrip voor mijn website, soms een zelfgeorganiseerde reis waarin ik wel gewoon doorwerk aan mijn bedrijf en gemiddelde één keer per jaar een ECHTE vakantie waarin ik niet werk en even offline ga.

i love health retreat bali, najaar 2017, surf
Yeeeeeeew! Leukste digital nomad baan ooit: retreats organiseren in Bali!

Voor mij is deze combinatie van mijn leuke leven in Amsterdam en Bali perfect! Het hele jaar op Bali zou ik ook niet willen, daarvoor vind ik Nederland en mijn vrienden en familie te belangrijk en leuk. Maar stiekem zou ik wel die koude Nederlandse winter willen kippen, maar dan is het regenseizoen op Bali… dus dat gaat ‘m niet worden!

Iemand suggesties voor een fijne winterzon bestemming waar gesurfd kan worden en ik de digital nomad kan spelen? 😉

Liefs

Daisy & Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Heey Digital Nomads!
    Voor een prikkie en ongeveer 7 uur vliegen kun je surfen in/op kaapverdie! Het eiland Sal heb je wel in 1 dag gezien, dus verder weinig afleiding (perfect voor als je wilt werken) maar het surfen is daar top! Als vegan/glutenvrij is het eten iets moeilijker daar, maar HappyCow (de app) wist ons te verassen! In Pedra de Lume kun je naar de zoutmijnen en drijven op veel te zout water, zeker een aanrader (een zachte huid gegarandeerd!)
    Lang verhaal kort, waar het om gaat: In de Nederlandse winter schijnt daar gewoon volop zon!