Surf chick Nikki van Dijk over surfen, healthy food, sport en guilty pleasures

Health, Sport  /   - 

Anderhalve week geleden was ik op uitnodiging van Swatch voor de Girls Pro Surf competitie in Hossegor (Frankrijk) en daar mocht ik één van de surfers interviewen. Ik liet mijn ‘healthy oog’ op Nikki van Dijk vallen, een 19 jarige Australische met Nederlandse roots. Dat leek mij wel zo leuk. En gelukkig bleek dat mijn gevoel voor health me nooit in de steek laat…  Tijdens het interview vertelde zij een groot health lover te zijn. Daarbij won ze een dag later de Swatch Girls Pro! Dat kan natuurlijk niet anders dan komen door haar healthy lifestyle… 😉 Ik stelde haar wat vragen over surfen, sporten én healthy food.

Interview Nikki van Dijk
Nikki en ik tijdens het interview in de Swatch surfers area.

Nikki, je bent de jongste vrouwelijke deelnemer van de ASP World Tour, wat gaaf!

“Ja, ik ben inderdaad de jongste deelnemer! Ik heb twee jaar geleden mijn schooldiploma gehaald en nu ben ik altijd bezig met surfen. Alleen dit jaar had ik al 17 wedstrijden. Als ik geen wedstrijden heb train ik thuis of reis ik naar andere bestemmingen. Erg druk, maar het is zo leuk! It’s the most amazing life! I love it!

Ben je ooit nog wel eens thuis in Australië?

“Deze trip is van juni t/m oktober. En hiervoor ben ik ook veel weg geweest. Dit jaar ben ik pas een maand thuis in Australië geweest en dat zal de komende maanden niet veel meer zijn. Ik ben maximaal 2 maanden per jaar echt thuis. It’s crazy.”

Je hebt Nederlandse roots, is het niet?

“Ja, dat klopt! Mijn vader is Nederlands, maar ik ben er nog nooit geweest. Zo jammer! Ik ben nog niet vaak in Europa geweest en met dit drukke schema gaat het er nu ook niet van komen. En ook al zijn de golven in Nederland niet als hier of Australië, ik wil heel graag zien waar mijn vader vandaan komt.”

Welke sporten doe je naast surfen om fit te blijven?

“Ik ben dol op sporten; als klein meisje deed ik aan gymnastiek en allerlei andere sporten. Nu ga ik graag hardlopen en ik doe veel cross training en fitness. Maar ik vind vooral yoga erg fijn. Het geeft me een heerlijk vrij gevoel. Het is belangrijk om echt fit en sterk te zijn, want als surfer krijg je met allerlei soorten weer en golven te maken en die moet je wel aankunnen.”

Swatch Girls Pro France 2014, Les Bourdaines, Seignosse, France - Nikki van Dijk
Nikki werd een dag na ons interview winnaar van de Swatch Girls Pro!

Je zei dat je dol bent op gezond eten, vertel!

“Ja… I love it! Mijn zus is veganistisch en heeft me van alles over healthy food geleerd. Door haar weet ik nu heel goed welk eten mijn energie level goed doet en wat niet. Ik voel me 100% goed als ik mijn lichaam maar met de juiste brandstof voed. Ik snap eigenlijk gewoon niet waarom je dat als mens níét zou doen.

Veel mensen zijn ongezond omdat ze niet goed geïnformeerd zijn. Ze weten gewoonweg niet wat gezond eten met je kan doen. Zo proberen mijn zus en ik ons jongere broertje op te voeden qua healthy food. En gelukkig, hij vindt het altijd erg lekker! Maar hij heeft vanuit zichzelf niet die interesse. Als mensen beter geïnformeerd zouden worden, zouden er zo veel minder health issues in de wereld zijn. Ik vind het zo zonde, want het is niet nodig.”

Wat eet je als surfer gedurende de dag?

“In de ochtend maak ik het liefst smoothies. Ook op reis. Ik neem zelfs mijn eigen NutriBullet mee… (=blender). Zó veel houd ik dus van smoothies 😉 Als het erg warm is, gebruik ik kokoswater voor mijn smoothies voor de hydratatie. Verder veel fruit en spinazie erbij… heerlijk!

Als lunch neem ik vaak een quinoa salade met groente. Het hangt heel erg af van waar ik ben en wat ik ga doen. En voor het surfen neem ik dan nog een banaan voor de carbs en ik ben er klaar voor!” Nikki van Dijk - Swatch Girls Pro France

En superfoods? Gaan die ook mee de koffer in?

“Oooo ja! Ik neem graag superfoods. Zo nam ik in Brazilië bijvoorbeeld vaak açai. Maar in veel landen is het lastig om ze te vinden. Gelukkig kun je overal ter wereld wel fruit en groenten vinden, dus dat is mijn goede basis qua voeding.”

Tell me… wat zijn je guilty pleasures?

“Haha, ik heb er zat! Maar stiekem zijn het nog wel gezonde guilty pleasures. Zoete aardappel frieten… love it. En bij Whole Foods in Amerika hebben ze de aller-lekkerste snacks, zoals vegan cheesecakes en chocolate vegan brownies… OMG… ik moet snel weer naar Amerika!”

Nikki van Dijk en Tatiana West - Swatch Girls Pro France
Samen met surfster Tatiana West aan het wachten op goede golven tijdens de wedstrijd.

Nikki van Dijk - Swatch Girls Pro France

Nikki van Dijk - Swatch Girls Pro France
Nikki’s trotse broer neemt haar op de schouders na haar overwinning in de finale!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Erg leuk dat ze ook nog eens de wedstrijd had gewonnen.
    Zelf kan ik niet helemaal volledig vegan gaan, ik zou dan teveel opgeven 😛 hahaha

    Anyway, leuk artikel, ik zie graag meer van haar 🙂

  2. Geweldig! Super leuk interview met een super inspirerende surfster! Wat tof dat ze dezelfde overtuigingen heeft qua eten als ik. En zo zie je maar weer, good food power!