Recept The Green Kitchen: Va-va voom donuts!

Misschien heb je hem al wel voorbij zien komen: het nieuwe en prachtige kookboek The Green Kitchen At Home, van de Zweedse blog The Green Kitchen. Wat een plaatje(s)! En vooral, wat een lekkere en gezonde recepten. Van dit soort nieuwe boeken, worden wij bij ILH natuurlijk heel vrolijk, dat begrijp je wel. The Green Kitchen At Home, is alweer hun 4e boek. Het is een dik kookboek met meer dan 100 supergezonde, overheerlijke, vegetarische recepten voor iedere dag. Negentig procent van de recepten is glutenvrij; een deel is ook geschikt voor veganisten. Recepten voor de ochtend, middag en avond, voor picknicks en etentjes, hapjes, drankjes, toetjes. Oftewel, een boek dat voor iedereen , op ieder moment, te gebruiken is. Verder geven de Zweedse David en Luise,  de auteurs van het boek, een kijkje in hun eigen leven. Wanneer je hun recepten maakt, voelt het een beetje alsof je bij hen in de keuken staat. Dit boek verdient zeker een plekje in jouw keuken!

The Green Kitchen recept: Va-va-Voom donuts

“We zijn niet zo heel erg van de hebbedingetjes en gadgets in de keuken, maar de donutbakvorm met antiaanbaklaag die we een paar jaar geleden in een opwelling kochten, heeft zijn nut inmiddels ruimschoots bewezen. Donuts vallen – dankzij het frituren en die enorme suikerlaag – wat ons betreft in de categorie guilty pleasures. Hoog tijd dus voor een lichtere, minder vette, snellere, maar nog steeds superlekkere luxe versie. Typisch een geval van win/­win! Een van de geheimen van deze donut is dat je ’m niet te lang bakt. Laat hem heel even afkoelen, neem een hap en geniet: de donut smelt in je mond. Ze zijn op zichzelf al lekker maar er zijn een aantal toppings die nog meer va-va-voom toevoegen. Soms besprenkelen we ze gewoon met gesmolten pure chocolade en soms bestrooien we ze met kaneelsuiker. Maar mijn favoriet is de zwarte versie, met zoethoutpoeder”, aldus David.

Ingrediënten Va-va-voom donuts

Voor 12 stuks

Droge Ingrediënten

  • 150 g rijstmeel of speltmeel
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g ongezoete kokosrasp
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl vanillepoeder of
  • 1 tl vanilleextract snufje zeezout
  • 14 zachte dadels, pit verwijderd
  • 250 ml volle ongezoete yoghurt
  • 3 scharreleieren
  • 5 el virgin kokosolie of roomboter, gesmolten
  • 3 el ahornsiroop

pure-chocoladelaag

  • 60 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% cacao)

kokossuikerlaag

  • 4 el kokosbloesem- of rietsuiker
  • 2 el kaneel of zoethoutpoeder of eetbare roze glitter
  • 5 el virgin kokosolie of roomboter, gesmolten

Bereiding Va-va-voom donuts

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (gasstand 6) en vet de donutbakvorm in (van 12 stuks of twee vormen van 6 stuks).
  2. Roer alle droge ingrediënten in een grote mengkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en zet even weg terwijl je de natte ingrediënten klaarmaakt.
  3. Prak de dadels fijn met een vork en doe ze met de rest van de natte ingrediënten in de foodprocessor. Pureer tot het een glad mengsel is en schenk in het kuiltje van de droge ingrediënten. Vouw droge en natte ingrediënten met een spatel door elkaar tot alles net gemengd is. Meng niet te lang, anders worden de donuts taai.
  4. Schenk het beslag in de cirkels van de donutbakvorm. Bak 12-­15 minuten of tot de donuts goudkleurig en luchtig zijn. Haal uit de oven en laat in de bakvorm iets afkoelen.
  5. Leg op een rooster en laat helemaal afkoelen of eet de donuts terwijl ze nog warm zijn.
  6. Smelt voor de pure­chocoladelaag de chocolade au bain­marie en sprenkel de gesmolten chocolade over de donuts. Schep voor de kokossuikerlaag de suiker en kaneel of het zoethoutpoeder/ de eetbare roze glitter in een plastic zakje. Doop elke donut in de olie, doe in het zakje en schud tot ze er rondom mee bedekt zijn.

Tips

  • Kun je geen zachte dadels vinden, week dan gedroogde dadels 20 minuten in heet water.
  • Heb je geen donutbakvorm? Maak dan muffins van het deeg.
  • Voor een notenvrij alternatief vervang je het amandelmeel door pompoenpitmeel, zonnebloempitmeel of lijnzaadmeel.

The Green kitchen, donuts ENJOY!

Het boek morgen in huis hebben? Hij is bij Bol.com te bestellen voor €24,95.

The Green Kitchen at home

>>Meer vegan kookinspiratie? Dit zijn onze andere favo vegan kookboeken van 2017!>>

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties