Arabische auberginesoep

Diner, Lunch, Recepten, Soep  /   - 

Een tijdje terug at ik bij vrienden en omdat ik midden in een detox zat, ‘mocht’ ik geen vis, vlees, pasta, etc. Eigenlijk eet ik dan liever thuis omdat ik niemand tot last wil zijn met mijn eet-gedoe. Maar door een paar verschoven afspraken kwam het zo uit dat ik midden in de detox bij hen ging eten. Ik gaf aan dat ik eigenlijk alleen groente en fruit mocht eten en verder helaas niet zo heel veel (lastig wijf voelde ik me joh! haha!). Maar lief als ze waren maakten ze – ik citeer – een ‘vegetarische soep proeverij’!!! Hoe lief, leuk en lekker?! Er kwamen drie soepen op tafel, waaronder deze Arabische auberginesoep. Zo lekker joh, niet normaal.  De soep is vrij dik en lekker vullend, dus je kunt het goed als lunch eten met bijvoorbeeld een cracker of boterham erbij. Of als lichte avondmaaltijd.

Ik heb het recept – uiteraard – ontfutseld en ‘m nu zelf gemaakt. En voor jou dus ook het recept hier op de site. Ben benieuwd wat je ervan vindt! (Alle credits dus voor Joris & Nienke!)

Ingrediënten auberginesoep

voor circa 4 koppen soep

  • 1 kleine rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 200 gram kikkererwten (uit pot of blik)
  • 250 ml gezeefde tomaten
  • 1 tl harissa*
  • 1 kaneelstokje
  • 0,8 liter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • Kokosolie
  • evt. verse koriander

*Dit is een pittige ‘saus’. Je kunt dit bij Albert Heijn kopen, maar je kunt eventueel ook sambal gebruiken.

Bereiding auberginesoep

  1. Pel en snipper de ui en fruit deze in wat kokosolie in een soeppan.
  2. Voeg de gepelde en geperste tenen knoflook toe.
  3. Snij de aubergine in blokjes en voeg deze ook toe, samen met het kaneelstokje. Bak zo’n 5 minuten.
  4. Voeg nu de gezeefde tomaten, het water en het bouillonblokje toe en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken.
  5. Haal het kaneelstokje eruit.
  6. Voeg tot slot de kikkererwten (schoongespoeld) en een tl harissa toe. Roer goed door en verwarm nog even.
  7. Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Pas op voor hete spetters! Dit kan ook met sommige blenders, maar check eerst even of je blender tegen hitte kan.
  8. Serveer de soep eventueel met wat verse koriander.

Geniet ervan! arabische auberginesoep u; arabische auberginesoep u;

Ik ben ontzettend benieuwd wat jij van de auberginesoep vindt. Ik vind ‘m namelijk zo lekker. Dus laat het me weten in de comments! Variatietips zijn ook welkom.

Liefs, Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Heel lekker recept, ben fan! Ik voeg na het pureren wat kabeljauwfilet toe en laat dat nog vijf minuutjes koken. MAAR het recept is zeker lekker en bijzonder genoeg zonder 🙂 blijvertje!

  2. Soep is mijn ultieme comfort food. Er staat hier nu een flinke pan vol op het vuur. (Ik vries graag per portie in.) Ik ben heel benieuwd! Dank voor het recept.

  3. Gemaakt maar helaas geen succes hier. Hij ruikt lekkerder dan hij eruit ziet of smaakt. Maar ach…ik heb het geprobeerd dus dank voor het recept ?

  4. Echt wat een geweldige soep, veruit een van mijn favoriete recepten!! De harissa kende ik zelf nog niet maar voegt echt wat toe.
    Dankjewel voor het recept!

  5. Net gemaakt, verrassende smaak, echt een heel ander soepje dan ik normaal eet. Heb er geen harissa door gedaan, maar gewoon wat chilivlokken. Bedankt voor het recept!!

  6. Dit is ook mijn eerste soep waar aubergine in zit en het was heerlijk! En eindelijk weer een echt receptje op je site Daisy leuk (op alle sapjes na dat vind ik minder echte recepten sorry) maar deze soep komt in mn favorieten lijstje! Bedankt!

    1. Hi Carolien,
      Fijn dat je blij bent met het recept!
      En dank voor je feedback. Wat voor recepten zou je graag meer zien op ILH? Ontbijt, lunch, diner, smoothies, sappen, snacks, baksels, etc.
      Hoor het graag!
      thnx
      Daisy

  7. Yum! Ik heb ‘m vanavond gemaakt en hij is inderdaad heel lekker! Yes, ik heb er weer een soepreceptje bij. 😀 En wat betreft variatietips.. Het zou niet in een detox passen, maar om ‘m wat vullender te maken zou ik misschien toch vlees toevoegen of een geroosterd broodje met pesto of aioli.