Amaranth pap met kokos- & bosbessensaus

Ontbijt, Recepten  /   - 

Een goed ontbijt is het halve werk. Deze amaranth pap is dan ook een topper als je het mij vraagt én een leuke variatie op je havermout bij het ontbijt.

Amaranth? Ik zal het even toelichten. Dit is net als quinoa een zaad en geen graan zoals velen denken. Amaranth is glutenvrij en bevat plantaardige eiwitten, vitaminen (o.a. B en E), vezels en veel mineralen (zoals magnesium, kalium en zink). Amarant is daarbij erg veelzijdig in gebruik; je kunt er van alles mee doen: je kunt er brood van bakken, het poffen, koken of er soep of pap van maken. En daar lusten wij dan wel weer pap van. Amaranth pap met kokos- * bosbessensaus om precies te zijn. Receptje van vegan blog Livingthegreenlife.nl, dus alle credits voor Sanne.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van kokoscrème. Je kan dit bij de toko kopen, maar dan is het vaak wat aan de prijzige kant. Ik laat daarom een blikje kokosmelk ondersteboven een nachtje in mijn koelkast staan. Wanneer je deze dan omdraait en openmaakt, ligt er een dikke crème bovenop. Dit schep je er dan uit en gebruik je voor het recept.

Ingrediënten amaranth pap

voor 2 personen

 • 150 gram amaranth
 • 250 ml water
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 2 eetlepels kokoscrème
 • 150 gram bevroren bessen
 • 1 eetlepel kokosrasp

Bereiding amaranth pap

 1. Laat de amaranth een nachtje weken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de amaranth beter kan verteren en alle gezonde bestanddelen makkelijker kan opnemen.
 2. Meng de amaranth s’ ochtends met het water in een pannetje en breng dit samen aan de kook. Wanneer het water kookt, draai je het vuur laag en laat je het 15 minuten staan.
 3. Meng ondertussen in een ander pannetje de kokoscrème samen met de bevroren bessen. Laat dit samen 10 minuten zachtjes pruttelen tot het goed verwarmd is.
 4. Roer daarna de kokosrasp er doorheen en laat het 5 minuutjes staan.
  Schep de amaranth in een bakje en roer de kokosbloesemsuiker erdoorheen. Daarna de bosbessensaus eroverheen en genieten maar! amaranth pap

Gebruik jij amaranth al in de keuken? Zo ja, ben ik ook erg benieuwd naar jouw recepten en tips! Sharing is caring… dus laat het weten in de comments onder deze blog. Liefs, Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties

 1. Lieve Daisy,

  Wat een goede tip: ik ga hem snel proberen! Over proberen, gesproken, ik kwam net toch wat lekkers tegen met Amaranth! Poeh hee dat weetje wil ik jou natuurlijk niet onthouden. Je vind het vast goed dat ik het hier even plak? Komt ie dan he. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt?

  Groetjes, Roland

  Weetje: Amarant was een hoofdbestanddeel van het voedsel van de Azteken* die geloofden dat het gewas bovennatuurlijke krachten bezat.. Ze gebruikten het zaad in ceremonies waar mensen geofferd werden: Gepoft amarantzaad werd met bloed van het slachtoffer doordrenkt, daarna werd er een menselijke vorm van geboetseerd en het resultaat werd uiteindelijk opgegeten.

 2. Lieve Daisy,

  Goede tip: ik ga hem snel proberen! Over proberen, gesproken, ik kwam net toch wat lekkers tegen met Amaranth! Poeh hee dat weetje wil ik jou natuurlijk niet onthouden. Je vind het vast goed dat ik het hier even plak? Komt ie dan he. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt?

  Groetjes, Roland

  Weetje: Amarant was een hoofdbestanddeel van het voedsel van de Azteken* die geloofden dat het gewas bovennatuurlijke krachten bezat.. Ze gebruikten het zaad in ceremonies waar mensen geofferd werden: Gepoft amarantzaad werd met bloed van het slachtoffer doordrenkt, daarna werd er een menselijke vorm van geboetseerd en het resultaat werd uiteindelijk opgegeten.

 3. Ik heb nog 2 vragen: 1. Hoeveel gram ongeweekte amaranth heb je nodig per persoon? (ik zie namelijk nog geen aanpassing p.p. staan) 2. Het weekwater kan je ’s ochtends gewoon gebruiken voor het koken of moet je eerst spoelen? Bedankt! VrGroeten, Martine

  1. Hi Martine, goed dat je het nogmaals vraagt. Het is al een tijdje geleden dat dit recept online kwam. Eerlijk gezegd weten wij niet meer zo goed hoeveel gram ongeweekte amaranth je nodig hebt. Ik zou 100 gram ongeweekt aanhouden, dat zou ongeveer 150 gram geweekt even. Om antwoord de geven op je andere vraag: je kunt de amaranth het beste even spoelen en voeg daarna 250 ml vers water toe. Succes! Groetjes, Lindelotte

 4. Dit recept is te vinden via Pinterest. Dan heb je voor 2
  personen 1/2 cup nodig. Dit is omgerekend 100 gram. Ik ga dit ontbijtje morgen maken voor 1 persoon. Ben benieuwd!

 5. Ik wil dit morgenvroeg ook’s maken en zette net 150 gram onder water, maar nu lees ik de verwarring in de comments pas (omdat het mij zo veel leek). Heb ik nu ook massa’s te veel klaargezet of hoe bedoel je het nu precies?

 6. Net naar de winkel gegaan om alle ingrediënten te halen want het ziet er heerlijk uit! Nu ligt er 150 gram amaranth te weken in een pannetje, maar ik schrik nogal van de hoeveelheid… Dat krijg ik nooit op in mijn eentje. Gaat het om 150 gram geweekte amaranth? Want dat is nogal wat minder… 🙂

  1. Hoi Sandra,
   Het is misschien niet helemaal duidelijk in het recept – ik zal het aanpassen- maar het gaat om 150 gram al geweekte amaranth. Dat is ‘rauw’ dus veel minder! Sorry voor de verwarring.
   Ik ga Sanne even vragen of ze het aantal normale, ongeweekte grammen wil doorgeven!
   Groetjes,
   Daisy

   1. Ik heb dus gisteravond ook 150gr amaranth gepakt en dat staat nu in water te weken! Ik vond het al zo veel…straks eveh afmeten, de rest is voor morgen!

 7. Kan je ook amaranth vlokken of gepofte amaranth nemen en moet je die dan ook eerst weken?
  Na nachtje weken met water en al in het potje verwarmen of eerst afspoelen en in nieuw water koken?

  Bedankt!

 8. Hoi hoi,

  Ik vraag me af of je het ook de avond van tevoren kunt maken en een nachtje laten staan? Ik kom namelijk altijd tijd tekort ‘s-ochtends en heb niet zoveel tijd om een ontbijtje te maken!

    1. Hoi Karin,
     Het is misschien niet helemaal duidelijk in het recept – ik zal het aanpassen- maar het gaat om 150 gram al geweekte amaranth. Dus is ‘rauw’ dus veel minder! Sorry voor de verwarring.
     Ik ga Sanne even vragen of ze het aantal normale, ongeweekte grammen wil doorgeven!
     Groetjes,
     Daisy

 9. Ik werk in een biologische supermarkt en doe niets liever dan inspiratie en ideeën opdoen voor nieuwe receptjes. Amaranth staat al even op mijn lijstje van ‘uit te testen producten’, maar om de een of andere reden is het er nog niet van gekomen. Dit receptje ziet er super lekker uit. Ik weet al wat ik deze week mee naar huis ga nemen 🙂 Bedankt! De kokoscrème klinkt ook heerlijk!

  Liefs, Sofie x