Een goed ontbijt is het halve werk. Deze amaranth pap is dan ook een topper als je het mij vraagt én een leuke variatie op je havermout bij het ontbijt.
Amaranth? Ik zal het even toelichten. Dit is net als quinoa een zaad en geen graan zoals velen denken. Amaranth is glutenvrij en bevat plantaardige eiwitten, vitaminen (o.a. B en E), vezels en veel mineralen (zoals magnesium, kalium en zink). Amarant is daarbij erg veelzijdig in gebruik; je kunt er van alles mee doen: je kunt er brood van bakken, het poffen, koken of er soep of pap van maken. En daar lusten wij dan wel weer pap van. Amaranth pap met kokos- * bosbessensaus om precies te zijn. Receptje van vegan blog Livingthegreenlife.nl, dus alle credits voor Sanne.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van kokoscrème. Je kan dit bij de toko kopen, maar dan is het vaak wat aan de prijzige kant. Ik laat daarom een blikje kokosmelk ondersteboven een nachtje in mijn koelkast staan. Wanneer je deze dan omdraait en openmaakt, ligt er een dikke crème bovenop. Dit schep je er dan uit en gebruik je voor het recept.
Ingrediënten amaranth pap
voor 2 personen
- 150 gram amaranth
- 250 ml water
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 2 eetlepels kokoscrème
- 150 gram bevroren bessen
- 1 eetlepel kokosrasp
Bereiding amaranth pap
- Laat de amaranth een nachtje weken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de amaranth beter kan verteren en alle gezonde bestanddelen makkelijker kan opnemen.
- Meng de amaranth s’ ochtends met het water in een pannetje en breng dit samen aan de kook. Wanneer het water kookt, draai je het vuur laag en laat je het 15 minuten staan.
- Meng ondertussen in een ander pannetje de kokoscrème samen met de bevroren bessen. Laat dit samen 10 minuten zachtjes pruttelen tot het goed verwarmd is.
- Roer daarna de kokosrasp er doorheen en laat het 5 minuutjes staan.
Schep de amaranth in een bakje en roer de kokosbloesemsuiker erdoorheen. Daarna de bosbessensaus eroverheen en genieten maar!
Gebruik jij amaranth al in de keuken? Zo ja, ben ik ook erg benieuwd naar jouw recepten en tips! Sharing is caring… dus laat het weten in de comments onder deze blog. Liefs, Daisy
Lieve Daisy,
Wat een goede tip: ik ga hem snel proberen! Over proberen, gesproken, ik kwam net toch wat lekkers tegen met Amaranth! Poeh hee dat weetje wil ik jou natuurlijk niet onthouden. Je vind het vast goed dat ik het hier even plak? Komt ie dan he. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt?
Groetjes, Roland
Weetje: Amarant was een hoofdbestanddeel van het voedsel van de Azteken* die geloofden dat het gewas bovennatuurlijke krachten bezat.. Ze gebruikten het zaad in ceremonies waar mensen geofferd werden: Gepoft amarantzaad werd met bloed van het slachtoffer doordrenkt, daarna werd er een menselijke vorm van geboetseerd en het resultaat werd uiteindelijk opgegeten.
Lieve Daisy,
Goede tip: ik ga hem snel proberen! Over proberen, gesproken, ik kwam net toch wat lekkers tegen met Amaranth! Poeh hee dat weetje wil ik jou natuurlijk niet onthouden. Je vind het vast goed dat ik het hier even plak? Komt ie dan he. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt?
Groetjes, Roland
Weetje: Amarant was een hoofdbestanddeel van het voedsel van de Azteken* die geloofden dat het gewas bovennatuurlijke krachten bezat.. Ze gebruikten het zaad in ceremonies waar mensen geofferd werden: Gepoft amarantzaad werd met bloed van het slachtoffer doordrenkt, daarna werd er een menselijke vorm van geboetseerd en het resultaat werd uiteindelijk opgegeten.
Ik heb nog 2 vragen: 1. Hoeveel gram ongeweekte amaranth heb je nodig per persoon? (ik zie namelijk nog geen aanpassing p.p. staan) 2. Het weekwater kan je ’s ochtends gewoon gebruiken voor het koken of moet je eerst spoelen? Bedankt! VrGroeten, Martine
Hi Martine, goed dat je het nogmaals vraagt. Het is al een tijdje geleden dat dit recept online kwam. Eerlijk gezegd weten wij niet meer zo goed hoeveel gram ongeweekte amaranth je nodig hebt. Ik zou 100 gram ongeweekt aanhouden, dat zou ongeveer 150 gram geweekt even. Om antwoord de geven op je andere vraag: je kunt de amaranth het beste even spoelen en voeg daarna 250 ml vers water toe. Succes! Groetjes, Lindelotte
Ik heb een blok kokos gekocht, moet je met water aanlengen zodat het creme wordt….
Dit recept is te vinden via Pinterest. Dan heb je voor 2
personen 1/2 cup nodig. Dit is omgerekend 100 gram. Ik ga dit ontbijtje morgen maken voor 1 persoon. Ben benieuwd!
Hey wat een leuk recept. Snel eens proberen als ons huisje af is! Ik heb zelf op mijn blog een recept staan met amaranth sushi. Erg leuk om ook even een kijkje te nemen op mijn website http://www.escares.nl
Ik wil dit morgenvroeg ook’s maken en zette net 150 gram onder water, maar nu lees ik de verwarring in de comments pas (omdat het mij zo veel leek). Heb ik nu ook massa’s te veel klaargezet of hoe bedoel je het nu precies?
Net naar de winkel gegaan om alle ingrediënten te halen want het ziet er heerlijk uit! Nu ligt er 150 gram amaranth te weken in een pannetje, maar ik schrik nogal van de hoeveelheid… Dat krijg ik nooit op in mijn eentje. Gaat het om 150 gram geweekte amaranth? Want dat is nogal wat minder… 🙂
Hoi Sandra,
Het is misschien niet helemaal duidelijk in het recept – ik zal het aanpassen- maar het gaat om 150 gram al geweekte amaranth. Dat is ‘rauw’ dus veel minder! Sorry voor de verwarring.
Ik ga Sanne even vragen of ze het aantal normale, ongeweekte grammen wil doorgeven!
Groetjes,
Daisy
Ik heb dus gisteravond ook 150gr amaranth gepakt en dat staat nu in water te weken! Ik vond het al zo veel…straks eveh afmeten, de rest is voor morgen!
Top! Dank je wel. Ik ga ‘m zo verder maken.
Kan je ook amaranth vlokken of gepofte amaranth nemen en moet je die dan ook eerst weken?
Na nachtje weken met water en al in het potje verwarmen of eerst afspoelen en in nieuw water koken?
Bedankt!
oeh ziet er super lekker uit. Dat gaan we zeker eens proberen
Hoi hoi,
Ik vraag me af of je het ook de avond van tevoren kunt maken en een nachtje laten staan? Ik kom namelijk altijd tijd tekort ‘s-ochtends en heb niet zoveel tijd om een ontbijtje te maken!
Ja dat moet ook wel lukken. Ik zou de saus en de pap alleen nog niet met elkaar mengen, maar dat ’s ochtends pas doen. Succes!
Wat leuk, ik kende dit niet!
Wauw! Dat ziet er heerlijk uit!
Ziet er super lekker uit! Waar koop je amaranth? Want zelf heb ik het nog nooit in de supermarkt zien staan!
Dit kun je bij Ekoplaza kopen.
Ik heb het toevallig vanmiddag bij de HEMA zien staan en meteen een bakje meegenomen!
Lekker! Zitten er geen onnodige (slechte) toevoegingen in? Ben benieuwd!
Nee, 100% pure amaranth!
Klinkt lekker!
Die 150 gram amaranth, voor hoeveel personen is dat?
Dit is een éénpersoons portie
Wow…
Mijn amaranth komt van de Body&Fitshop en heeft 402 Kcal per 100 gr.
Je krijgt dan wel een erg calorierijk ontbijt.
Hoi Karin,
Het is misschien niet helemaal duidelijk in het recept – ik zal het aanpassen- maar het gaat om 150 gram al geweekte amaranth. Dus is ‘rauw’ dus veel minder! Sorry voor de verwarring.
Ik ga Sanne even vragen of ze het aantal normale, ongeweekte grammen wil doorgeven!
Groetjes,
Daisy
Aha, ik ga het eens proberen! 🙂
Amaranth laten weken? In water neem ik aan?
Ja klopt!
Ik ben heel erg fan van haar site/blog! Mooie plaatjes ook 🙂
I know! Me too 🙂
Klinkg lekker! Zelf nog nooit amarant gegeten..
Ik werk in een biologische supermarkt en doe niets liever dan inspiratie en ideeën opdoen voor nieuwe receptjes. Amaranth staat al even op mijn lijstje van ‘uit te testen producten’, maar om de een of andere reden is het er nog niet van gekomen. Dit receptje ziet er super lekker uit. Ik weet al wat ik deze week mee naar huis ga nemen 🙂 Bedankt! De kokoscrème klinkt ook heerlijk!
Liefs, Sofie x
Ik ken alleen gepofte amaranth en dat vind ik erg lekker, ga eens kijken of ik gewone amaranth kan krijgen 🙂