5 x havermout recept || we all love oats…

Zojuist liep ik naar de supermarkt om nog even een pak havermout te halen voor een nieuw havermout recept dat ik voor mijn blog uit wilde proberen. Helaas greep ik mis. De havermout is uitverkocht. En dat schijnt vaker te gebeuren de laatste tijd. Havermoutfabrikanten beleven gouden jaren! Maar natuurlijk niet voor niks. De broodconsumptie in Nederland blijkt af te nemen dankzij boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik. Daar tegenover staat een fors stijgende havermout consumptie in Nederland. Wat mij betreft een goede trend. Het leuke van havermout is dat het eigenlijk een heel divers product is en helemaal niet zo stoffig zoals je misschien zou denken. Je kunt het op zo veel verschillende manieren kunt bereiden! Van pap tot pannenkoek, smoothie tot cake en warm of koud. Alles kan! In deze blog zet ik 5 totaal verschillende havermout recepten voor je op een rij.

Maar eerst even een opfrissertje. Waarom is havermout ook al weer zo gezond:

Havermout is gezonder dan andere granen omdat het veel wateroplosbare vezels en stoffen bevat die:

  • De darmwerking verbeteren.
  • Zorgen voor een stabiele(re) bloedsuikerspiegel. Dus geen energiedips en cravings naar suiker na het eten.
  • Gezond zijn voor hart- en bloedvaten.*

*Bron: de Voedselzandloper

Havermout recept 1: overnight oats overnight oats, havermout recept

Overnight oats? Da’s de chique naam voor je havermout een nachtje laten wellen. Hoe? De avond van te voren: doe zo’n 6 eetlepels havermout (circa 40 gram) met wat amandelmelk (of andere melk) en water in een kommetje. De havermout mag net onder water staan. Voeg ook een eetlepel lijnzaad (of chia zaad) toe en nog een eetlepel goji bessen (lekker om die ook een nachtje te laten weken). Laat de hele nacht afgedekt in de koelkast staan. Roer de volgende ochtend goed door en maak af met extra toppgins als fruit en superfoods. Op de foto pimpte ik mijn havermout met frambozen, cacao nibs en kokos.

Havermout recept 2: pannenkoeken havermout pannenkoeken, havermout recept

Dit havermoutpannenkoeken recept staat absoluut in de top 3 van populairste recepten op mijn site! Werkelijk waar iedereen is enthousiast over de pannenkoekjes. Het is dan ook een heerlijk receptje voor een luie zondagochtend. Havermout, banaan en eieren zijn de basis, maar met wat extra ingrediënten maak je ze nóg lekkerder. Lees hier het recept.

Havermout recept 3: smoothie havermout smoothie, havermout recept

Ik maak graag een smoothie met wat fruit en soms wat groente er door. Meestal kan ik daar wel een paar uurtjes mee vooruit, maar als ik het druk heb en wat extra energie kan gebruiken, doe ik vaak een paar eetlepels havermout door mijn smoothie. Zo wordt je smoothie een stuk vullender en is het echt een flinke maaltijd. Wees zelf crea bea met je smoothie of maak deze goddelijke zoete smoothie met havermout.

Havermout recept 4: koekjes havermout koekjes recept

Als je de havermout vlokken in je keukenmachine doet of met een staafmixer bewerkt, krijg je havermoutmeel. Dit meel is hartstikke goed te gebruiken als vervanger van normaal meel. Zo bakte ik met havermout mijn god-de-lijk-e bananenbrood, (sorry voor het opscheppen, maar het IS zo…),  maar ook deze havermout koekjes met chocolade en rozijntjes. Uiteraard volledig verantwoord en gezond!

Havermout recept 5: choco mug cake choco mug cake

Nog zo’n topper uit de top 3 van populairste recepten op de site! We all love oats… dat is duidelijk! Een mug cake is een super easy, lekker én gezond recept met havermout. Met slechts een ei, banaan en wat havermout en een mok of kom kun je al een mug cake maken. Maar je kunt ‘m natuurlijk op leuken en nog lekkerder maken door extra fruit of superfoods toe te voegen. Mijn favoriet van het moment is een choco mug cake. Ik voeg dan o.a. een schepje raw cacao poeder toe. En ja… dan zit ik inderdaad te ontbijten met een chocolade cakeje. Life’s good 😉 Lees hier het hele recept.

Binnenkort verschijnt er dus weer een heerlijk receptje met havermout! Moet ik alleen eerst wel weer een pak havermout zien te bemachtigen in de suup!

Wat is jouw favoriete manier van havermout bereiden? Let us know in the comments! Sharing is caring!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

35 reacties

  1. Ik vind het af en toe wel heel erg lekker om als ontbijt brownie batter oatmeal te eten. Vorige avond alles door elkaar roeren, volgende ochtend uit de koelkast en klaar. De havermout wordt geweekt in wat melk en een deel yoghurt, cacao erbij en evt. een goed zoetmiddel, maar ik lust het ook zonder zoet.

  2. Ik heb gister de havermout pannenkoeken zonder vanaan geprobeerd, maar ik krijg die echt niet omgedraaid! Eerst was het beslag veel te dik en klonterig dus maar een hoop melk erbij gedaan.. maar omdraaien wil niet, het lijkt meer op roer ei dan op pannenkoek… de smaak is wel lekker overigens!

    1. Ik heb ook de havermoutpannenkoeken gemaakt en heb hetzelfde probleem, krijg ze ook niet omgedraaid. Lijkt inderdaad op roerei en de smaak was prima.

  3. Hee! Ik vroeg mij af of je voor een smoothie als ontbijt een bepaald recept moet volgen of dat je ook gewoon zelf wat door elkaar kunt mixen? Of is er dan de kans dat ik bepaalde voedingsstoffen mis? en proef je spinazie in een smoothie erg? Want dat krijg ik echt niet door mijn keel, is er anders een vervanger voor? dankjewel!

  4. Heerlijke recepten hoor.
    Maar erg jammer dat bijna overal banaan bij zit.
    Want dat krijg ik echt niet door mijn keel.
    Alleen de lucht word ik al bijna misselijk van.

  5. Oh en Sara, brinta bestaat voornamelijk uit tarwe dus is niet hetzelfde als havermout! Voor de gezonde afwisseling is havermout veel beter want tarwe eten wij nederlanders zon beetje dag en nacht (brood, crackers, pasta, couscous, bulgur, koekjes etc)

  6. Ik maak ook graag goedgevulde havermoutpap door eerst wat gember in kokosolie te bakken met een banaan en appel in stukjes, dan anderhalve kop havermout en 3 koppen water (of melk als je wil) erbij en alles koken. Dan lekker lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten, kaneel, rozijnen, kardemom en gojibessen erbij, en evt hazelnoten of amandelen. Mmmm!
    Een andere heerlijke versie is met ananas in stukjes, en kokos en kaneel. Kan je ook nog nootjes aan toevoegen als je wil. Weer heel anders en superlekker!

  7. Hoi! Ik vroeg me af wat het verschil is tussen havermout en Brinta. Op de pakken staan dezelfde ingrediënten maar toch ziet Brinta er meer ‘gemalen’ uit. Is dat het? Is het beide even gezond?
    Dank alvast!

  8. Het is een beetje off topic, maar ik weet zo niet waar ik de vraag anders kan stellen: in veel recepten (smoothies, bananenbrood, havermoutpannekoekjes etc) wordt gebruik gemaakt van banaan. Ik vind het heerlijk, ben er gek op, maar dacht altijd dat dit een enorme dik-maker is. Elke dag ‘iets’ met banaan eten of drinken, is dat te veel? Zeker omdat ik op mijn gewicht wil letten.

  9. Wat een heerlijke receptjes allemaal. De pannenkoekjes en overnight oats zijn ook favoriet van mij. Laatst ook een keer de chocomug uitgeprobeerd. Die smaakte ook erg goed!

  10. Ik vind alle recepten heerlijk, ik eet ook vaak warme havermoutpap. Maar overnight oats lukken maar niet zodat ik het lekker krijg! Toch maar weer eens proberen binnenkort :).

  11. Ik krijg havermout op de traditionele manier niet door mijn keel, maar in de vorm van de pannenkoekjes, shake of mug-cake vind ik het wel heel erg lekker!

  12. Oh havermoutpannekoekjes! Heerlijk 🙂
    Baked oats vind ik ook erg lekker, zelfde bereidingswijze als havermoutpap alleen verwarm je het in de oven waardoor de bovenkant lekker krokant wordt.

  13. ik maak havermout vaak heel saai. 4 eetlepels havermout in een pannetje met 200 amandelmelk en opwarmen. Ik doe er meestal kaneel of raw cacao doorheen en een banaan. Maar de mugcake wil ik zeker uitproberen!

  14. Eigenlijk vind ik havermout niet zo lekker, maar ik ga toch een paar dingen uitproberen, zoals de pannenkoekjes, van deze receptjes om te kijken hoe ik het dan vind….

    1. Ben heel benieuwd wat je van de pannenkoeken vindt… die zijn namelijk echt té lekker! Ook niet vergelijkbaar met de smaak van havermoutpap. Laat maar weten als je gemaakt hebt!