The Happiness Project #10 – onbewuste gedachtes veranderen

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is 3 maanden geleden haar eigen Happiness Project begonnen.
Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Dit keer ging ze verder met haar queeste om negatieve onbewuste gedachtes en overtuigingen los te laten.

Nadja:  Het is magisch hoe dit soort dingen werken, alles wat je nodig hebt komt altijd op dat moment naar je toe als je in een goede vibe zit. Net nadat ik mijn blog gepost heb over hoe ik deze maand aan de slag wil gaan met mijn geloofsovertuigingen kom ik een dame tegen die een lezing houdt over NLP. NLP staat voor neuro linguistic programming. Het is een zeer effectieve tool om onderliggende geloofsovertuigingen te veranderen. Precies waar ik mee bezig was!

De vrouw die ik tegenkwam is Anita Kozlowski. Zij is een van de meest vooraanstaande NLP coaches ter wereld. Ze heeft 10 jaar lang samengewerkt met de oprichter van NLP, Richard Bandler zelf. Bij de lezing nodigde ze me uit om voor twee weken naar Ubud toe te komen en haar NLP training te volgen. Niet alleen om mijn limiterende overtuigingen compleet te veranderen maar ook om zelf een gelicenseerde NLP-trainer èn life coach te worden! Dus, ik heb alles laten vallen, m’n tasje gepakt en ben op mijn scooter naar Ubud vertrokken.

NLP: veranderen van onbewuste gedachtes

Er zijn veel verschillende vormen van NLP, en helaas is er veel bullshit. Soms wordt NLP namelijk verkocht in de vorm van een soort quick fix techniek. Er bestaat helaas geen “quick fix” als het gaat om NLP. Als iemand je dat probeert aan te smeren, hard weg rennen! De echte vorm van NLP richt zich op het veranderen van onderliggende diepe geloofsovertuiging die we in ons onderbewuste hebben. Vaak is deze overtuiging zo diep, dat het een identiteit wordt van ons. Als jij bijvoorbeeld ergens in je jeugd de onderliggende overtuiging “Ik ben niet belangrijk” hebt op gedaan, zal dat op veel verschillende manieren in je leven naar boven komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je altijd over het hoofd gezien wordt, een partner hebt die je op de laatste plek zet, of dat je steeds geld mis loopt en dat steeds naar een ander gaat. Ook al doe je er alles aan om het te veranderen, het blijft steeds maar weer gebeuren. Dit komt omdat je onbewuste nog niet in een lijn is met je bewuste geest. Met de juiste NLP technieken kan je bij het onderbewuste komen en de overtuiging die daar ligt veranderen.

Ik kwam er ook achter dat ik bepaalde overtuigingen had over mezelf, geld en relaties. Deze heb ik in de afgelopen 2 weken aanzienlijk kunnen veranderen. Wat betreft geld had ik de overtuiging dat geld op een bepaalde manier ‘slecht is’ en ik het gevoel had dat ik iets van iemand afnam. Nu kan ik zien dat geld slechts een uitwisseling van energie is wat nodig is om iets waarde te geven. Door niet genoeg geld te vragen of iets gratis weg te geven, krijgt de ontvanger ook niet de echte waarde van de dienst omdat diegene het onbewust niet waardeert. Ook had ik een diepe, onbewuste limiterende overtuiging die onder alle andere overtuigingen lag. Die van mij was “ik ben niet waardig”; een overtuiging die veel mensen zonder het te beseffen met zich mee dragen. Ergens heb ik dat lang geleden als kind opgedaan, en ook al is mijn bewuste geest het hier helemaal niet mee eens, in mijn onbewuste zat er wèl nog een stukje van die overtuiging. Dat reflecteerde ook weer in mijn ideeën over financiën en gezondheid.

Weer die inner critic!

Deze ideeën en gedachtes staan ook weer in verband met de Inner Critic. Dat is dat stemmetje dat boven komt als je uit je comfort zone stapt. De afgelopen 2 weken heb ik in alle opzichten uit mijn comfort zone moeten stappen, en meerdere malen voor een grote groep moeten spreken, MET camera op mijn hoofd. Ook al hoorde ik mijn inner critic elke keer weer als ik moest spreken en in de camera keek, toch kon ik die ook zien voor wat het is. Namelijk het ego dat altijd weer naar boven komt. Toch weet ik dat dit niet iets is wat me tegen moet houden. Altijd als je iets nieuws of spannends doet zal dit stemmetje naar boven komen. Zie het als een signaal dat wat je doet het waard is om te doen. En elke keer weer, heb je in dat moment een keuze, een keuze om voor jezelf te kiezen of voor de angst te kiezen. Kiezen voor angst en dingen die voor jou belangrijk zijn uitstellen is jezelf simpelweg te kort doen.

Na deze twee weken kan ik niet wachten om weer vol aan de gang te gaan en mijn nieuwe skills in praktijk te brengen. Niets wat me nu nog in de weg staat om al mijn doelen te behalen ;).

onbewuste gedachtes

xx

Nadja

Ben jij bekend met NLP? Ken je het? Heb je het wel eens ‘gedaan’? We zijn benieuwd naar je ervaring! Laat het weten in de comments hieronder. x Daisy 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Richard Brandson is niet de oprichter van NLP . Volgens google is dit Richard Bandler. Ik dacht eerst even dat je op Richard Branson doelde.