#NOSUGAR CHALLENGE: THE END

Health  /   - 

Time flies… Precies een maand geleden startte ik, en hopelijk jij ook, met de no sugar challenge: één hele maand suikervrij door het leven. En de maand is al weer voorbij! De tijd ging snel toch? Of vond jij het heel zwaar en kropen de suikervrije dagen voorbij? Ik ben heel benieuwd hoe het je vergaan is. Ik zal je in deze blog vertellen hoe de #nosugar challenge bij mij verlopen is.

Op 2 januari startte ik met mijn #nosguar challenge. Geïnspireerd en gemotiveerd door het boek 100% Suikervrij startte ik vol goede moed aan deze uitdaging. Mijn suikerspiekpas heb ik bij de eerste boodschappen bij de hand gehouden. Ik ben natuurlijk geen complete leek op het gebied van suiker en vervangers, maar die gekke schuilnamen van suiker ken ik ook niet uit mijn hoofd, dus deze spiekpas vond ik super handig. Thuis had ik mijn voorraad- en koelkast al aan een check onderworpen en alle no-go producten eruit gehaald. Zo kon ik niet falen!

Ontwenningsverschijnselen & verslaving

Omdat ik al erg weinig suiker vóór de challenge binnen kreeg, heb ik geen last gehad van ontwenningsverschijnselen. Als jij dit wel had, is daar niets raars aan hoor! Je lichaam reageert gewoon heftig op het afkicken – want dat is het echt voor sommige mensen. Bij mij ging het om de puntjes op de ‘i’.

homemade hummes - nosugar challenge
Mijn belangrijkste tip voor een succesvolle #nosugar challenge: maak zo veel mogelijk zelf en gebruik dus zo min mogelijk uit potjes en zakjes. Dan weet je zeker wat er wel of juist NIET in je eten zit. Zo maakte ik tijdens een etentje deze heerlijke hummus dip met zuurdesembrood.

Wat ik wel zelf weer heb ondervonden is dat suiker echt een verslaving is. In december at ik veel minder gezond dan anders. Als ik mij bijvoorbeeld een keer te goed deed aan kruidnootjes (damn, wat lekker…), dan had ik de dagen er na echt weer zo’n zin in kruidnootjes of andere slechte dingen. Het zelfde gold voor chocolade. Je lichaam heeft dan weer suiker in het systeem en smacht daar dan weer na de dagen erna. Maar als ik dus GEEN zoetigheden naar binnen werk, heb ik die behoefte helemaal niet de dagen erna. Dat merkte ik zo duidelijk in januari. Hoe langer suiker uit je systeem is, hoe makkelijker het is om het niet te (willen) eten. Kwestie van volhouden dus. Je moet echt even door die eerste suikerloze dagen heen, voordat het makkelijker wordt.

Lastige momenten

Zolang ik op mijn werk of thuis was, kostte de challenge mij totaal geen moeite. Ik weet en eet genoeg lekkere dingen die suikervrij zijn. Wat dat betreft was er bij mij geen grote omschakeling nodig. Maar wat ik wel lastig vond, waren alle sociale afspraken die ik afgelopen maand had. Vaak eet je dan buiten de deur en ben je afhankelijk van wat anderen je voorschotelen of in huis hebben. En ik wil geen zeur zijn die dingen afslaat… maar deze maand MOEST daar dus wel rekening mee gehouden worden. Normaal gesproken vallen mijn sociale afspraken binnen de 20% van mijn 80-20 regel. (20% van de tijd mag er best gezondigd worden als je 80% van de tijd gezond eet). Maar nu moest die 20% OOK gezond zijn. Dus lichtte ik van te voren mensen in over mijn suiker challenge. Of men wist het al, en hield er zelf rekening mee. Zo at ik bij vrienden in Breda een heerlijke gevulde paprika en quinoa, op hun initiatief omdat ze wisten dat ik suikervrij eet. Lief! En mijn maandelijkse diner met mijn 10 (!) vriendinnetjes was ook volledig suikervrij! Chef-kok Simone deed zelf namelijk ook mee met de suiker challenge. Voor-, hoofd- en nagerecht helemaal suikervrij. En zo lekker!!

Le Vino…

Maar wat ik dus moest laten staan, wat de rest wel nam tijdens borrels, etentjes en party-nights, was le vino… de wijn!! En eerlijk is eerlijk, I luvvvv mijn wijntjes… Dat leek mij vooraf wel echt lastig. Maar dat viel mij dus alles mee. De eerste borrel zonder wijn, terwijl de rest van het gezelschap de ene na de andere wijn weg slobberde, was wel een beetje gek. Maar na een half uurtje en ‘het gewoon loslaten’, was ik het eigenlijk al vergeten. Zelfs toen we met andere vrienden echt heeeeeeel veel redenen had om te proosten (nieuwe auto, nieuwe baan, mooie klant binnen gehaald), proostten we met champi, en ik dus met water. Weliswaar in een flute, maar er was geen bubbel te bekennen… Jammer? Euhm, nou dat viel dus best mee. Eigenlijk was ik vooral trots dat ik het niet deed en mij aan de suiker challenge hield! En een ander groot voordeel van het niet drinken: geen katers, hoofdpijn, misselijkheid of andere alcohol-ellende the day after. En dat is toch ook wel heel lekker!

gepofte quinoa ontbijt no sugar challenge
Eén van mijn ontbijtjes tijdens de challenge: gepofte quinoa met peer, Griekse yoghurt, chia zaadjes en moerbeien. Aanrader!!

Chocolade

Ook lastig vond ik dat ik niks mocht snoepen. Nu ben ik geen hele grote zoetekauw, maar een beetje chocolade op z’n tijd is toch wel wenselijk… niet dan!? Ik heb geprobeerd om geen gehoor te geven aan deze zoete trek, want dat is toch waar de suiker challenge om ging. Maar één keer heb ik ‘gezondigd’ met een Lovechock reepje. Deze rauwe chocolade reep is gezoet met kokosbloesemsuiker en mag dus (met mate) tijdens de challenge. Woehoe!! Laat ik deze reepjes nou net god-de-lijk vinden… Kokosbloesemsuiker houdt je bloedsuikerspiegel stabiel – dit in tegenstelling tot geraffineerde suikers – vandaar dat dit wel mag. Lovechock, kokosbloesemsuiker, sugar challenge

En nu?

Gelijk weer aan het snacken? Nee, tuurlijk niet! Ik ga weer op oude voet verder, wat voor mij zo veel mogelijk suikervrij eten betekent. Dat kostte mij al weinig moeite, maar nu ben ik nog bewuster van suiker, dus ga ik ervan uit dat het nu helemaal als vanzelf zal gaan. Ik voelde mij afgelopen maand super fit. Waar ik het vooral aan merkte is dat ik vrijwel geen cravings naar zoetigheid had (zeker naarmate de maand vorderde) en ik werd ’s ochtends veel makkelijker wakker. Ik voelde mij duidelijk fitter en energieker dan december. Ook ga ik vaker een periode van geen alcohol in lassen. Niet dat mijn alcohol inname nou zo buitensporig is, maar een feestje of borrel zonder alcohol is nu ook weer niet zo erg. Dus waarom niet vaker een alcoholvrij avondje of weekend in lassen?

Hoe ging jouw suikervrije maand? Vond je het moeilijk of makkelijk? Was het een eye opener, of was je eigenlijk al heel goed bezig vooraf? Ik ben heel benieuwd naar je ervaring! Dus laat vooral een berichtje achter in de comments hieronder. Liefs, Daisy

Geïnteresseerd in het 100% Suikervrij boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties

  1. inmiddels zijn we een jaar verder,
    en ik ben mijn eigen nosugarchallenge begonnen,
    met jullie ervaringen als inspiratie, bedankt daarvoor!

  2. Zou het leuk vinden als er nog is zo’n challenge komt. Vorige was voor mij iets te vroeg, maar nu ik steeds meer mijn draai in het suikervrije eten krijg. Zou ik ook willen proberen een maand volledig suikervrij te gaan eten, maar met medestanders gaat het je toch net wat makkelijker af 🙂

    Groetjs,

    Suzanne

  3. Hi, ik volg je Blog al een tijdje en ik ben sinds gister begonnen met de sugar challenge!!

    Zit alleen met een vraagje waar ik zo 1,2 t antwoordt niet op kan vinden. Wellicht kan jij mij helpen, t gaat om suikers zoals bijvoorbeeld in karnemelk, dan staat er op het etiket ; KOOLHYDRATEN waarvan suikers 1.5 gram bijvoorbeeld, mogen deze suikers ook niet? Het zijn namelijk geen geraffineerde suikers! Alvas dank!

    1. Hoi Claudia,
      Wat goed dat je begonnen bent met de Sugar challenge!!
      Wat betreft je vraag: verwar de voedingswaarde lijst niet met de ingrediëntenlijst. Je moet kijken naar de ingrediëntenlijst. Hierin mogen geen suikers zitten. In de voedingswaarde is dat geen probleem. Een appel bijv, bevat geen toegevoegde suikers, want het heeft geen ingrediëntenlijst. Een appel = een appel. Maar qua voedingswaarden zitten er wel suikers in, het bevat namelijk koolhydraten. Je hoeft dus alleen naar de ingrediëntenlijst te kijken. Hoop dat het zo duidelijk is!
      Succes! gr. Daisy

  4. Super knap dat je het zo goed hebt volgehouden! Ik woon nog thuis dus deze challange doen wordt voor mij heel lastig, maar wil er wel meer op letten. Wat heb jij als basis genomen, het boek 100% suikervrij? Of haalde je de theorie ook ergens anders vandaan?

  5. Ik heb t boek vandaag gekocht. Was in de weide omgeving niet te halen. En ben dan ook zo dwars dat ik t nie bij bol wilde bestellen haha. Omdat ik t vandaag wilde hebben hhihi. Dus maar ff half uur naar t andere dorp gereden met resultaat het boek hihi. Ben er in begonnen jeetje wat een verhaal, mijn ogen zijn nu al open!!! Ik ga t boek goed lezen en dan beginnen 😉

    Heb t boek ook stieken besteld voor mijn moeder, die krijgt hem morgen in de bus. 🙂

  6. Ik ben per 1 februari gestart met 100% suikervrij. Ik was al een tijdje suikerbewust, maar wil deze maand alle suikers (m.u.v. de fructose uit vers fruit) vermijden. Ben heel benieuwd wat dit met mijn energieniveau en lichamelijke conditie gaat doen!

  7. Echt een super goede uitdaging vind ik het, die sugar challenge! Ik heb de suikervrije maand ook op mijn blog (princessandthechickpea.nl) bijgehouden, heb er echt een berg aan energie bijgekregen. Door helemaal suikervrij te gaan merk je pas wat een rotzooi het eigenlijk is!

  8. Wow echt goed gedaan, zelf zou ik ook graag beginnen. Even een vraag het boek 100% suikervrij. Staan dan veel recepten enzo in? Of wat moet ik me er bij voorstellen? En is her eventueel te combineren met iemand in huis die niet mee wilt doen?

    1. Hoi Des,
      In het boek 100% Suikervrij vind je met name theorie en achtergronden van suiker. Ik vond dit heel handig omdat je zo echt gemotiveerd raakt en het dus makkelijker volhoudt. Er staan ook wel wat recepten in hoor, maar niet heel veel. Half februari komt wel het 100% suikervrij kookboek uit, met daarin 100 recepten. Dus als je daarnaar op zoek bent, zou ik daar voor gaan! Toevallig heb ik vorige week een winactie met de kookboek op mijn site. Dus als je mee wilt doen… –> http://www.ilovehealth.nl/win-suikervrij-kookboek/
      Groetjes,
      Daisy

  9. Ik ben 10 december begonnen en dus al klaar,ik vond het begin lastig omdat ik echt afkick verschijnselen had.
    Maar na een week voor mijn gevoel afzien ging het goed,zo goed dat ik nu nog steeds dan wel suikerbewust eet.
    Ik ben 10 kilo afgevallen en hen een stuk minder hoofdpijn en het kost mij geen enkele moeite om suikervrij te eten
    Ik bak zelf lekkere suikervrije dingen en heb daar ook echt plezier in.

    1. Wow wat een resultaat Herma!! Je mag trots op je zelf zijn. Ondanks de afkickverschijnselen, toch doorzetten.
      Succes verder!
      Groetjes,
      Daisy

  10. Hi Daisy,

    Het viel mij ook erg mee! Wat ik wel geleerd heb ik dat er ongelofelijk veel ‘verstopte’ suikers zijn. Ik heb er bewust voor gekozen om die maand ook nauwkeurig mijn nutriënten bij te houden. Ik heb mezelf aangeleerd om bij alles wat ik at de voedingswaarden eerst te checken!

    De eerste week was killing! Mijn lichaam vroeg continu om suikers. Je tip over de snacks vond ik zeer fijn, ik heb het gelijk in de praktijk toegepast. Daarnaast heb ik gezorgd voor voldoende snacks over de hele dag. Eigenlijk had ik altijd wel iets te eten.

    Ik kijk dus terug op een zeer leerzame tijd. Ik heb mijn lichaam nog beter leren kennen!

    1. Hi Eduard,
      Goed om te horen dat het leerzaam voor je was en dat je er echt iets aan gehad hebt. En inderdaad… het eerste weekje is zwaar, maar als je er eenmaal doorheen bent, wordt het steeds makkelijker toch?
      groetjes,
      Daisy

  11. Ik ben op 1 januari begonnen met de challenge en ik heb echt totaal geen moeite gehad met het suikervrije eten! Ik merkte dat ik amper behoefte had aan snacks of tussendoortjes. Het is echt fantastisch! Ik heb nu een “zondig” week en vanaf volgende week maandag ga ik weer door met nosugar. Ik ben tijdens de challenge ook 7 kilo afgevallen, zonder erbij te sporten! Ik ben fan!

  12. Hi Daisy,

    Ik wil ook beginnen, maar de moed zakte me zo in de schoenen toen ik gisteren in de supermarkt aan het zoeken was naar vlees voor op mijn rijstwafel. Alles gezoet! Misschien niet allemaal met suiker, maar dan wel weer onder een schuilnaam. Heb jij helemaal geen vlees op brood gegeten deze periode?

      1. Hi Kim, ik vind vlees onwijs lekker en probeer het te minderen, maar helemaal zonder vlees wil ik niet door het leven gaan. Ik geloof dat ik als sporter vlees best kan/mag eten, maar wel met mate.

    1. Hi Abigail,
      Wat goed dat je in elk geval WILT beginnen. Ja het is echt schokkend in hoeveel vleeswaren suiker te vinden is… bizar he? Ik heb inderdaad geen vlees op brood gegeten. Sowieso eet ik dat zelden of nooit, ook niet buiten de sugar challenge om. Het schijnt dat rosbief nog wel eens zonder suiker te vinden is. Maar verder heb ik helaas geen tips. Wat ik wel op brood/crackers at: hummus, tonijn (uit blik), gerookte zalm, hüttenkase, bio pindakaas, tahin, avocado, gekookt eitje… ik vind dit allemaal onwijs lekker, dus ik miste de vleeswaren helemaal niet. Hopelijk heb je hier iets aan!
      Succes.
      liefs,
      Daisy

  13. Leuk om te lezen. Ik ben vandaag gestart. Het zou leuk zijn mocht je mijn ‘avontuur’ volgen via mijn blog. Het is de eerste keer dat ik er open en eerlijk voor uit kom. Andere keren dat ik het wilde doen, toen hield ik het voor mezelf en ik mislukte keer op keer. Ben er ook mee gestart door dat boek en het helpt echt wel. Duimen maar dat het lukt 😉 Vandaag day1 .
    Gr. Julie

  14. Fijn om een ervaring te lezen! Ik ben nu ook langzaam bezig met minder suiker eten en minder uit potjes en zakjes. Omdat ik nog thuis woon is dit met het avondeten niet altijd mogelijk. Ik vind het wel super fijn om te lezen dat de craving naar chocola en dergelijke gewoon even moet volhouden en dat je behoefte steeds minder wordt. Dat is nog een puntje waar ik aan moet werken want elke zondag zeg ik mezelf toch even twee bonbons toe!