Alles wat je moet weten over de juiste sportbeha!

Fashion, Health, Sport  /   - 

Vaak denk je bij het uitzoeken van een sportoutfit enkel aan een leuke top, een fijne tight en een paar goede sportschoenen. Maar veel vrouwen vergeten dan iets heel belangrijks; een sportbeha. Ruim 44 % van de vrouwen draagt tijdens het sporten geen sportbeha. En dat terwijl onvoldoende borstondersteuning in combinatie met overmatige borstbeweging de meest waarschijnlijke oorzaak is van pijnlijke en gevoelige borsten na het sporten. Net als een paar goede sportschoenen, is ook de juiste beha een slimme investering. Ongeacht hoe groot je borsten zijn en hoe intensief je sport. Waarom precies? Dat lees je in deze blog.

Ondersteuning

Borsten bevatten geen spieren. Ze bestaan grotendeels uit vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel. Ze hebben dus geen spieren die de bewegingen tijdens het sporten opvangen. De juiste sportbeha biedt dan uitkomst. Deze vangt namelijk 74% van de bewegingen op en een gewone beha slechts 38%. Het zorgt dus voor voldoende ondersteuning en voorkomt rugklachten én dat je borsten gaan hangen. Daarnaast behoudt een goede sport beha zijn stevigheid, ook na tig burpees.

Voorkom rek – en rugklachten

Trainen zonder de juiste sportbeha kan je lichaamshouding verslechteren en kan leiden tot nek- en rugklachten.

Zweet beperking

Het materiaal van een goede sportbeha voert het zweet snel af naar de buitenkant waar het verdampt. Je beha wordt dus niet zo snel vochtig, en jij blijft wat langer fris.

Meer bewegingsvrijheid

Een sportbeha knelt niet, beweegt soepel mee met de spieren en heeft geen metalen beugel, zodat je je vrijuit kunt bewegen.

Bredere onderband en schouderbanden

Dit biedt extra stevigheid en zorgt ervoor dat je borsten niet omhoog kruipen en de beha niet in je huid snijdt tijdens het sporten. Niets vervelender dat een beha die je afleidt tijdens het sporten toch?!

Maar hoe kies je de juiste sportbeha?

  1. Het is verstandig om bij het kiezen van een sportbeha een kleinere omvangsmaat te kiezen dan je gewend bent bij je gewone beha. Hoe beter de beha aansluit, hoe meer ondersteuning. Onthoud wel: bij een kleinere omvang, verandert ook de cupmaat. Als je bijvoorbeeld normaal 80 B hebt in je gewone beha, kies je voor je sportbeha voor 75C. De cup van 80B is namelijk net zo groot als de cup van 75C (en cup 80C is even groot als 75D enzovoorts).
  2. De stof van de beha moet goed glad op de huid van de borst zitten. Rek je daarom even helemaal uit tijdens het passen en breng je armen gestrekt boven je hoofd. Kruipt hij omhoog? Probeer dan een kleinere cupmaat of omvang.
  3. Heb je grote borsten dan kun je het beste kiezen voor een ingekapselde beha. Deze heeft aparte cups en een elastische onderband voor extra ondersteuning en comfort. Heb je kleine tot middelgrote borsten? Ga dan voor een compressie beha. Deze bestaat uit één elastisch gedeelte, vaak met een racerback (gekruiste banden op de rug), waardoor je borsten als het ware dichter tegen je borstkas worden gedrukt. Zo hebben ze minder bewegingsvrijheid. En dat is wat we willen!

En welke sportbeha is geschikt voor welke sport?

Geloof het of niet, maar je hebt ook nog per categorie sport, een passende beha. Sportbeha’s zijn grofweg onder te verdelen in 3 verschillende niveaus als je kijkt naar de belasting.

1. Low support: voor sporten zoals yoga, pilates, wandelen en fietsen.

2. Medium support: voor sporten zoals fitness, spinning en skiën.

3. High support: voor sporten zoals hardlopen en andere cardio workouts, boksen en paardrijden.

Het mag dus duidelijk zijn dat het investeren in een goede sportbeha geen overbodige luxe is!  sportbeha triumph traction, juiste sportbeha

Sportse!

Liefs Mirte

Bronnen: Perry Sport, BedRock. nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *