Fruit is gezond! Daar zijn we het allemaal over eens toch? Fruit zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Het advies is om minimaal 2 stuks (200 gram) fruit te eten per dag. Maar kun je ook teveel fruit eten? Naast dat fruit dus heel gezond is, bevat het ook (natuurlijke) fruitsuikers. Fruitsuikers zouden een zogenaamde ‘dikmaker’ zijn. Hoe zit dat dan?
Fruitsuikers
In the end zit het natuurlijk zo: heb jij trek in iets zoets en twijfel je tussen nóg een mandarijn/appel/bakje aardbeien of een stukje chocola? Dan kun je beter kiezen voor een extra stuk fruit. Dan pak je namelijk óók die vitamines, mineralen, vezels etc. waar we het eerder over hadden mee. Zet het dus een beetje in perspectief voor jezelf. Maar als we dus kijken naar de (natuurlijke) suikers in fruit, bestaat er dan dus zoiets als ‘teveel fruit’?
Fruit bevat fructose, oftewel fruitsuikers. Fructose heeft dezelfde eigenschap als glucose: het zorgt voor de aanmaak van de lichaamsstof insuline. Insuline zorgt ervoor dat vet kan worden opgeslagen. In de basis heeft fruitsuiker dus dezelfde eigenschap als ‘gewone’ suiker. Waarom dan toch kiezen voor een mandarijn in plaats van een snoepje? (Vers) fruit bevat naast fructose dus een hoop vitamines, mineralen en vezels. Die vezels zorgen er voor dat de opname van suiker in je lichaam wordt afgeremd. Om die reden heeft een mandarijn een heel ander effect dan snoep.
Fruit een dikmaker?
Fruit bevat dus fructose, en ja: fructose is een vorm van suiker. Maar suiker ansich is niet de boosdoener voor dat extra rolletje ;). Je komt pas aan als je meer calorieeën tot je neemt dan je verbrandt. Eet jij zóveel fruit dat jij ruim boven jouw caloriebehoefte komt? Dan is fruit inderdaad een dikmaker. Maar houd hierbij in je achterhoofd dat fruit relatief weinig kcal bevat. De kans dat jij dus door het dak schiet in calorieën met een x aantal stuks fruit is klein, als de rest van jouw voedingspatroon gezond is.
Suiker en schommelingen
Maar hoe zit het dan met schommelingen? Misschien ken je dat gevoel wel: je snakt naar iets zoet en neemt een hand drop. Nog geen half uur later zit je gapend op de bank en is je trek in zoet nog groter geworden. Dit wordt veroorzaakt door schommelingen in je bloed die door suiker wordt veroorzaakt. Echter bevat fruit ook eenn hoop vezels, en die zorgen dat je licham de fruitsuikers geleidelijk opneemt. Zonder die suikerdip dus.
Fruitsap
(Verse) vruchtensappen zijn dan weer een beetje een ander verhaal. Hoe gezond ze ook lijken, kun je toch echt beter kiezen voor vers fruit. Die voedingsstoffen en vezels die je in fruit vindt en dus zo gezond zijn, zijn door het persen/verwerkingsproces vaak verloren gegaan. Er wordenn al snel 3-4 stuks fruit gebruikt voor het maken van een sapje, en dan tellen die fruitsuikers aardig op.En dat zorgt onder andere dus voor die schommelingen in je bloed. Af en en toe een sapje kan geen kwaad, maar kies liever voor een stuk fruit! Of kies voor een groente sapje. Minder suikers en net zo lekker!
Ons antwoord op de vraag ‘kun je teveel fruit eten’ is: gebruik je gezond verstand. Twijfel je tussen een appel en een stuk chocola? Dan kun je zelf waarschijnlijk wel invullen wat de meest gezonde optie is. En met dat stuk chocola op zijn tijd is ook niks mis. Het woordje té is eigenlijk nooit goed. Eet minimaal 2 stuks fruit per dag en zorg voor een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Dan hoef je echt niet bang te zijn dat je ‘dik’ wordt van een banaan meer of minder.
Liefs, Lindelotte
Bron: Voedingscentrum, Droge Spieren
1 reactie