Lokaal is het helemaal!

Food  /   - 

‘Weet wat je eet’: een kreet die je vooral de laatste jaren steeds vaker hoort. En dat is niet zo gek, want we zijn meer en meer bezig met (gezonde) voeding. Naast de juiste ingrediënten (lees: geen E-nummers, geraffineerde suikers , kunstmatige kleur- en smaakstoffen of verkeerde vetten), vind ik de afkomst van bepaalde producten minstens zo belangrijk. Waarom? Ik leg het je hieronder uit. 

Het milieu

Een van de redenen waarom ik de voorkeur geef aan lokaal eten is het milieu. Een goed voorbeeld hiervoor zijn aardbeien. Deze zijn het hele jaar door in bijna iedere supermarkt te verkrijgen, maar moeten daarvoor wel uit een warm land komen.  Ze worden onrijp geplukt, en vervolgens in een koele ruimte vervoerd naar Nederland per vliegtuig, vrachtwagen of schip om hier in een kas verder te rijpen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, ook gaan de smaak en voedingstoffen door zo’n proces verloren. En niet te vergeten, de ‘reiskosten’ maken het product vaak erg duur. Willen we niet. Aardbeien

De lokale boer

Om deze redenen koop ik eigenlijk al jaren zoveel mogelijk mijn groente en fruit bij de groentewinkel bij mij om de hoek. Zij verkopen allerlei soorten (biologische) groente en fruit die door boeren uit de streek zijn verbouwd of gekweekt. Zo weet ik precies waar mijn courgette, broccoli, bakje aardbeien of zakje pruimen vandaan komt. Daarnaast vind ik deze producten echt veel smaakvoller dan wanneer ik ze in de supermarkt koop. Op deze manier steun je ook de plaatselijke boeren. De boer krijgt een hoger bedrag dan wanneer het via een tussenpersoon – de supermarkt – wordt verkocht. Maar het allerleukste is natuurlijk om zelf bij de boerderij langs te gaan, en als het even kan je eigen appels of aardbeien daar te plukken.

Lokaal eten uit Broek op Langedijk

De inspiratie voor het schrijven van deze blog kwam door de Allerhande van deze maand: Over de vloer bij de boer. Daarin vond ik o.a. het artikel over kiemgroenten. Zoals je weet zijn we bij ILH fan van kiemen – ze komen dan ook in veel recepten terug op mijn site. In het artikel ging het over familie Van der Plas, die al jaren alle kiemen voor o.a. de appie verbouwt. Ik ben zo’n 2 jaar geleden bij Van der Plas ‘over de vloer geweest’. Zo’n bezoekje aan de boer vond ik super leuk! Ik kreeg een flinke tour door de kwekerij. Van het allereerste begin van het kiemen tot aan het verpakken van het product zoals het uiteindelijk te koop is in de suup. Heel leuk zo’n kijkje achter de schermen. Want vaak heb je geen idee hoe een product in de winkel komt.

Als je kiemen koopt in Nederland kun je er vanuit gaan dat ze lokaal zijn. Heel veel van deze kiemen komen namelijk bij de Van der Plas vandaan uit het altijd mooie (echt!) Broek op Langedijk. Weten we in elk geval dat we lokaal eten!

Wist je dat…

…kiemen 365 dagen per jaar geoogst kunnen worden? Dat betekent dus dat ze altijd in het juiste seizoen zijn! allerhande, kiemen, van der plas, lokaal eten

x Daisy & Mirte

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *