Intermittent fasting // Vasten als middel om af te vallen?

Geen categorie  /   - 

Op ILH heb vast al eens een blog voorbij zien komen over Intermittent Fasting. Zo vertelde Mirte al je alles over wat IF nu eigenlijk is, en Lindelotte testte of IF voor haar werkte. Deze keer weer een informatieve blog over IF en het inzetten van vasten als hulpmiddel om af te vallen. Af en toe een periode van rust voor je lichaam kan namelijk goed zijn voor je gezondheid. We horen je denken: wat? Toch is er steeds meer te vinden over  een vorm van tijdelijk vasten, intermittent fasting genoemd, dat een positief effect heeft op zowel lijf als geest. Periodiek vasten wordt zelfs steeds meer ingezet om de algehele gezondheid te bevorderen en veroudering tegen te gaan. Danny Krijgsman, personal trainer bij Slim Living vertelt in dit artikel meer over de werking en voordelen van vasten.

Wat is vasten?

Nog even kort: bij intermittent fasting wordt er in periodes gevast. Onder vasten wordt het ‘bewust onthouden van eten’ verstaan. Het doel van vasten is niet om het leven moeilijker te maken, het genot uit beleven weg te nemen of je in een constante staat van honger te plaatsen. In tegendeel zelfs, want periodiek vasten zou bijdragen aan een flexibeler en gezonder leven. Danny: “Je hoort nooit iemand zeggen dat hij of zij zin heeft om op dieet te gaan. Het mooie aan intermittent fasting is dat er nog een ruim tijdskader is waarin je genoeg en bovendien normaal – zonder hele gekke dieetregels dus – kunt eten.”

Verschillende methodes

Intermittent Fasting werkt met verschillende methodes. Zo is er de 5/2 methode, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen vast, waarbij je alleen een kleine maaltijd van rond de 600 calorieën eet. Daarnaast is er de alternate-day methode, waarbij je om de dag vast. Een methode die veel toegepast wordt is de 16/8 methode, waarbij je 16 uur lang vast en in een tijdskader van 8 uur eet, bijvoorbeeld tussen 12 uur ’s middags en 8 uur ’s avonds. Alle methodes hebben een positief effect op je lichaam, maar verschillen in de uitvoering. Hierdoor kun je de methode kiezen die het best bij jou past.

Voorbeeld

Stel je voor, je wilt afvallen en je mag, om dit te bereiken, 1500 calorieën per dag eten. Het doel is om een kilo per week kwijt te raken. Over de loop van vier dagen mag je dus 6000 calorieën eten. Woensdagavond heb je een sociaal event met potentiële klanten. Hierbij wordt – bijna vanzelfsprekend – alcohol geschonken. Je houdt de komende dagen rekening met de drankjes die je deze avond hebt gedronken.

Maandag besluit je om 24 uur te vasten en dus niets te eten. Je hebt een drukke dag op werk, waardoor je sowieso minder met eten bezig bent. Voor dinsdag, woensdag en donderdag heb je nu nog 6000 calorieën over, terwijl je zonder het vasten nog maar 4500 calorieën zou hebben.

Dinsdag eet je 1000 calorieën in totaal, waardoor je voor woensdag en donderdag nog 5000 calorieën over hebt. Tijdens het etentje met de potentiële klanten eet en drink je als een bourgondiër, waardoor je woensdag 3000 calorieën binnenkrijgt. Donderdag eet je ook wat meer (je bent een klein beetje brak) en alsnog val je die dagen één kilo af!

Calorieën als bankrekening

Hoewel je er bij intermittent fasting dus voor kiest om langere periodes niets te eten, hoef je in de periodes waarin je wél eet minder rekening te houden met wat je eet, omdat je in een kortere tijd eet. De calorieën kun je zien als een soort bankrekening. Met vasten zet je wat geld op je spaarrekening, dat je later kunt opnemen. Hierdoor kun je 1) je gezondheid bewaken, 2) afvallen en 3) van elk sociaal evenement, zoals een etentje of borrel, zonder dat je je aan een dieet moet houden of dingen moet laten.

Wij kunnen onze voorstellen dat dit voor sommige mensen een fijne en effectieve manier is om af te vallen. In the end gaat het erom waar jij je goed bij voelt! 

Liefs, ILH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Toen ik met een hernia thuis zat heb ik ook aan intermittent fasting gedaan. Het was de enige manier om te voorkomen dat ik flink ging aankomen. Best gek, want ik was eigenlijk m’n hele leven op gezond gewicht zonder dat ik er iets voor hoefte te doen. Maar toen ik ineens niet meer kon sporten kwam ik erachter hoeveel dat bijdroeg aan het behouden van een gezond gewicht.

    Het was in het begin best lastig om echt tot het einde van de middag niet te eten. Dus toen ben ik begonnen met steeds te proberen een uur later te eten dan hoe laat ik gewend was om te eten. Zo heb ik toen in een aantal weken tijd behoorlijk de tijd dat ik ging eten naar voren weten te schuiven. Op een gegeven moment sloeg ik ontbijt en lunch gewoon standaard over een was m’n avondeten pas de eerste maaltijd van de dag. Wat ik helemaal een gek gevoel vond was dat ik op een gegeven moment zelfs kon genieten van het hongergevoel. Dat had ik nooit gedacht.