10 x Food fotografie tips

Food, We Love Smoothies  /   - 

Het is een hele kunst, dat food fotografie. Ik kijk ook nog steeds kwijlend naar écht mooie food foto’s. Dat ik nu dan ook een blog schrijf met food fotografie tips komt niet door mijn kennis. De inhoud is te danken aan de kennis van Nikon! Om precies te zijn aan die van Sacha de Boer (fotografe, gespecialiseerd in onder andere food photography en natuurlijk bekend van het NOS journaal). Als iemand het moet weten, zijn ze het daar bij Nikon toch?

Tijdens de laatste editie van de We Love Smoothies workshop, was Nikon erbij met een heuse photo corner met goede systeemcamera: de Nikon 1 J5. Alle deelnemers aan de workshop mochten hun smoothie (bowl) met behulp van de Nikon fotograaf zo mooi mogelijk op de foto zetten. En als je fotografe Wendy hoort uitleggen, besef je je pas dat je echt geen snars weet van food fotografie. En dat je altijd maar gewoon wat doet (Guilty!! Haha!).

Daarom deze 10 food fotografie tips van Nikon voor jou. Zodat jij ook het perfecte plaatje van je heerlijke eten kan schieten. En dat online kan gooien met #foodporn of #nikonlovesmoothies! In het geval van die laatste #, moet het natuurlijk wel een smoothie zijn. Maar dan maak je wel gelijk kans om een Nikon 1 J5 te winnen! nikon daisy camera, food fotografie tips

Food fotografie tips

 1. Sacha: Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.
  • Ik: Meestal gaat het zo als het eten op tafel komt: “Ho stop wacht, nog niet eten. Shit, slecht licht hier. Ik ga even naar de slaapkamer. Zo terug.” 10 minuten verder… eten koud. Maar wel een goede foto!
 2. Sacha: Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.
  • Ik: Geen fel zonlicht. Dan krijg je lelijke schaduwen. En vergeet het maar om in het donker in het restaurant een goede foto te maken. Niet te doen. En met flits? Yuk, daar ging je smakelijke gerecht…
 3. Sacha: Werk met reflectieschermen of -schermpjes om harde schaduwen zachter te maken.
 4. Sacha: Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.
 5. Sacha: Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.
  • Ik: voeg je dressing altijd als laatste toe. Of misschien zelfs niet. Je ziet dit soms niet eens op een salade, maar het maakt je foto vaak niet mooier.
 6. Sacha: Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.
 7. Sacha: Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds.
 8. Sacha: Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.
  • Ik: Ook leuk: een ingrediënt uit je gerecht in het beeld van de foto terug laten komen.
 9. Sacha: Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.
  • Ik: Moet je natuurlijk wel je camera snappen. Deze kluns hier – ondergetekende – snapt geen snars van spiegelreflexcamera’s. Ik moest maar eens aan de systeemcamera zoals die Nikon 1 gaan. Veel makkelijker! Of heeft iemand een dagje zin en tijd om mij de fijne kneepjes van het spiegelreflexcameravak (mooi galgjewoord) te leren?
 10. Sacha: Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.
  • Ik: precies. Moet je die camera dus snappen 😉

Heb jij nog goede food fotografie tips voor me? Deel ze in de comments hieronder! liefs, Daisy

Nikon 1, Claartje, Daisy, we love smoothies workshop
Die schaamteloze bloggers ook altijd… maken een liever een selfie dan een goede food foto! #genant…

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties