Als ik het internet mag geloven is appel cider azijn een wondermiddeltje. Goed voor vrijwel álles. Voor je lichaam van binnen, van buiten (haar & huid), om af te vallen, maar ook een alleskunner in het huishouden. Nu ben ik vooral benieuwd naar die eerste drie. Qua schoonmaakmiddel voldoet Ajax in huize I Love Health ook prima. Na wat navraag te hebben gedaan en inderdaad vele positieve verhalen te hebben gehoord, moest dit zure goedje toch maar eens onderworpen worden aan een testje. De keus is gevallen op Apple Cider Vinegar van Bragg omdat dit product biologisch en ‘raw’ is, wat de kwaliteit en dus het effect van het appel cider azijn ten goede komt.
Wat is appel cider azijn?
Appel cider azijn komt van gefermenteerde appels. Fermenteren (= gisten) is een proces waarbij de suikers in voedsel worden afgebroken door bacteriën en enzymen. In het eerste stadium worden de suikers omgezet in alcohol en bij verdere fermentatie (van de alcohol) krijg je azijn. Appel cider azijn bevat veel voedingsstoffen, waaronder bio-flavonoïden, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C en E.
Waar is appel cider azijn goed voor?
Afvallen
Japanse wetenschappers hebben aangetoond dat azijnzuur helpt om de vetverbranding te stimuleren, de stofwisseling te versnellen, de spijsvertering te verbeteren en vetopslag tegen te gaan. Het gebruik van appel cider azijn kan dus bedragen aan het afslankproces. Verwacht hier ook weer geen wonderen van natuurlijk. Maar alle beetjes helpen.
Ontgiften
Appel cider azijn helpt je lever en nieren bij het afvoeren van gifstoffen. Zo wordt je lichaam dus inwendig gereinigd.
Goed voor darmflora
Het appel cider azijn van Bragg is gefermenteerd en bevat dus goede bacteriën. Dit heeft weer een positief effect op het herstel of behoud van de goede bacteriën in je darmen.
Zuivere huid
Appel cider azijn heeft een zuiverende werking op de huid omdat het antibacterieel werkt en de pH-waarde van je huid helpt herstellen. Goed voor acne en onzuiverheden dus! Je kunt het beste de azijn met wat water mengen, een watje gebruiken en zo je gezicht deppen.
Eczeem
Bij eczeem kan appel cider azijn ook helpen tegen de jeuk. Verdun het wel goed met water en dep het vervolgens op je huid.
Biologisch azijn
Ik raad je aan om wel voor een biologische variant (zoals Bragg) te kiezen omdat hierin belangrijke enzymen en voedingsstoffen zitten. De normale fabrieksvariant bevatten deze voedingsstoffen niet of in veel mindere mate. Dus betaal liever iets extra’s voor kwaliteit, dan een euro flesje bij de suup te halen.
Hoe eet of drink je het?
Het makkelijkst is het azijn mengen in een glas water. Lekker is anders, je bekkie trekt er van samen, zo zuur… Maar ach, wel lekker verfrissend in de ochtend. Je kunt het evt. ook met wat (vers) sap mengen zodat je er minder van proeft. Volgens Bragg kun je het beste 3 keer per dag 1 a 2 theelepels met water mengen en dat drinken. Tip: drink het net als water met citroen met een rietje, dit om je tandglazuur niet aan te tasten. Of spoel je mond na met wat water.
En andere optie om het in een dressing voor een salade gebruiken. Zie bijv. dit lekkere salade recept.
Wat vind ik ervan?
Het blijft lastig om er een oordeel over te vellen, want je weet natuurlijk niet hoe je je gevoeld had als je het niet genomen had. Ik ben geen tientallen kilo’s afgevallen, wel een beetje. Verder heb ik het gevoel dat mijn huid zuiverder is en ook mijn buikie (met name mijn darmen) voelen goed. Ik kan daar nogal last van hebben i.v.m. PDS, maar dat ging meer dan goed de laatste weken. Door alle positieve verhalen blijf ik het gewoon gebruiken!
Gebruik jij dit ‘wondergoedje’ al? Wat zijn jouw ervaringen of tips? Leuk als je dit deelt in de comments hieronder!
Liefs, het ILH team
Ik vond online deze franse bio appelcider. Heeft iemand er ervaring mee? https://www.cideris.be/shop/product/la-galotiere-bio-appelciderazijn-37-5cl-74?category=8
Na 9 antibiotica kuren boog steeds blaasontstekingen. Begonnen met D-mannose en 3 maal daags 2 theelepeltje Bragg ciderazijn en geen blaasontstekingen meer. Ik blijf die wel iedere dag doen, nu ook te voorkomen.
Is er een verschil tussen de Jumbo variant of de Bragg?.
Hebben ze zelfde functie?
Ik zie wel dat deze ongepasturiseerd is.. Ik heb er totaal geen verstand van, maar ik kan me voorstellen dat die van de Jumbo misschien wel gepasteuriseerd is en dan blijft er vast niet veel over van de goede bacteriën en voedingsstoffen. Ik ga maar gewoon voor die van Bragg of iets wat erop lijkt. 🙂
Klopt als een bus wat je zegt!