Havermout pannenkoeken || heerlijk & healthy!

Lunch, Ontbijt, Recepten  /   - 

Mag je opscheppen? – is een vraag die ik mij stelde voordat ik deze blog ging schrijven. Euhm… dat is niet heel chique natuurlijk. Maar als je zulke goddelijke havermout pannenkoeken hebt weten te maken als deze rakkers, dan mag je een uitzondering maken schijnt. Dus bij deze!

De pannenkoekjes van havermout zijn namelijk echt verrassende lekker! Voor een luie zondagochtend… voor een vrije woensdagmiddag met de kids, of voor welk moment dan ook waarop je jezelf wilt verwennen.

Moeilijk is het recept niet. De basis van de pannenkoeken is havermout, banaan en ei. Daarmee zou je ze al kunnen maken. Maar met onderstaande ingrediënten maak je ze nóg lekkerder. Oke, genoeg op geschept. Pak alle ingrediënten bij elkaar, zet een pan op het vuur, geeft het een paar minuten en smullen maar!

Ingrediënten havermout pannenkoeken

Voor 5 stuks

  • 35 gram havermout meel (vermaal je normale havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Klein scheutje (plantaardige) melk – zoals amandel-, soja- of havermelk.
  • 1 el honing of agave siroop
  • 1 tl kaneel
  • Zout
  • Kokosolie (of olijfolie/roomboter)

Ingrediënten fruitsaus

  • 100 gram diepvries fruit (Bijv. Doosjevol Zomerfruit van de AH)
  • 2 el citroensap

Bereiding

  1. Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel.
  2. Voeg de banaan toe en vermaal ook. Vervolgens een losgeklopt ei, het bakpoeder, agave siroop, kaneel en zout en mix opnieuw in de keukenmachine.
  3. Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken. Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak aan één kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.
  5. Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.

Bereiding fruitsaus

Verwarm het diepvriesfruit in een steelpannetje zachtjes op laag vuur. Voeg wat citroensap toe en roer het fruit voorzichtig tot een soort saus. Laat wel wat fruit heel. Schep dit met een lepel over je stapel havermout pannenkoeken.

havermout pannenkoeken close

Enjoy!!

TIP: Ook lekker voor het ontbijt met havermout, deze immens lekkere havermout ontbijtkoek!

En? Hoe vond je de havermout pannenkoeken? Ik ben heel benieuwd of jij ze ook zo lekker vond! Of als je een verbeterpunt hebt, hoor ik het natuurlijk ook graag. Dus laat vooral een berichtje hieronder in de comments achter!

Geef een reactie

284 reacties

  1. Om ze wat sneller gaar te laten worden doe ik.bij het bakken van kant 1 er een deksel schuin over (zodat evt stoom wel ontsnappen kan.

  2. Heel lekker! Alleen het omdraaien is bij mij altijd een crime. De pannenkoekjes zijn zo vloeibaar nog dat het alle kanten op loopt. Wat doe ik verkeerd?

    1. Ik heb daar geen last van. Minder vloeistof erbij? Ze op laag vuur bakken en pas omdraaien als het beslag ad bovenkant niet meer glanst maar dof is.

  3. Zo dan! Wat lekker. Daar mag je zeker over opscheppen. Wat een super recept. Kids en ik hebben heerlijk gesmuld vanmorgen, dat kwartier eerder opstaan had ik dr wel voor over. Thanx grtn fiona

  4. Wij doen er 1 extra eitje bij om te zorgen dat ze niet in de pan blijven plakken en uit elkaar vallen. Works like a charm! Toprecept! 🙂

  5. Goed en lekker recept! Heb spelt ipv havermout genomen omdat die al fijn gemalen in de verpakking zat. Geeft hetzelfde resultaat.

    Leuke website?