Granola is net als bananenbrood en havermout hotter dan hot bij alle ‘clean’ etende health lovers. Bij ons dus! Shame on me, ik had het nog nooit gemaakt. Maar daar is verandering in gebracht. Granola is een mix van noten, pitten, zaden en/of granen. Het lijkt een beetje op muesli, met als verschil dat het geroosterd is in de oven. Je kunt het op honderden verschillende manieren maken. Heb je de ingrediënten uit onderstaand recept dus niet (allemaal) in huis, no worries. Mix & match er vrolijk op los en creëer zo jouw eigen granola. Ik ben voor dit recept geïnspireerd door het Voedselzandloper Kookboek, maar gaf er toch een eigen twist aan door wat ingrediënten weg te laten of juist toe te voegen.
Je kunt granola net als muesli eten: door de yoghurt (Griekse, geiten-, sojayoghurt), bij fruit, zo uit het handje als snack, over een salade… mogelijkheden genoeg. Dit recept is in elk geval suiker- en glutenvrij (mits je havermout 100% glutenvrij is) en mega lekker. Mijn potje was in no time leeg, dus de volgende keer ga ik een veel grotere voorraad maken.
Ingrediënten granola
Voor 1 kleine weckpot
- 50 gram havermout vlokken (glutenvrij – als dit van belang is)
- 30 gram quinoa zaden (ongekookt)
- 25 gram quinoa vlokken (bijv. van NatureCrops)
- 30 gram pompoenpitten
- 30 gram (wal)noten
- 1 tl kaneel
- Snuf zout
- 1 el kokosolie
- 4 el agave siroop (of honing)
- Handje kokos chips (pas na de oven)
- Handje rozijnen (pas na de oven)
Bereiding granola
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix alle ingrediënten – behalve de kokos chips en de rozijnen – goed met elkaar in een grote kom.
- Laat de kokosolie in een pannetje smelten op laag vuur en voeg de agave siroop toe. Roer goed door.
- Meng nu het kokos agave siroop mengsel door de granola in de kom. Zorg dat alles goed bedekt is met het mengsel.
- Verdeel de granola over de bakplaat en zet in de oven. Bak het gedurende zo’n 15 minuten. Houd wel goed in de gaten, want het kan snel te hard gaan.
- Haal na zo’n 15 minuten uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het in een (weck)pot doet. Vergeet niet om eerst nog de kokos chips en de rozijnen toe te voegen!
Enjoy!
Maak jij ook wel eens je eigen granola? Ik ben ook heel benieuwd naar jouw receptje! Deel het vooral hieronder in de comments. Sharing is caring!
OMG ik heb het net gemaakt ! HEAVEN!!!!
Hoeveel is een portie? Het lijkt me zoveel calorieën te hebben.
Oh wat ruikt het lekker in huis!!! Heerlijke deze granola!! Zelf nog wat paranoten aan toegevoegd en straks in de pot doe ik er ook goji! Super recept! Thanks a lot!
Geen dank! Klinkt goed jouw recept 🙂
Net de granola naar jouw recept gemaakt! het hele huis ruikt goddelijk en na een kleine proeftest (je moet toch weten wat je klaargemaakt hebt) ben ik verslaafd. Ik kan niet wachten tot ik morgen mag ontbijten! Bedankt voor je recept!
Enjoy!!!
ik kan de quinoa vlokken niet krijgen, is dat n probleem of kan ik dat door iets vervangen?
Hoi Caroline,
Als je wilt kun je de vlokken online bestellen via NatureCrops (link in blog). Maar je kunt ze ook weglaten hoor. Of vervangen door havermout of boekweit vlokken. Het komt niet zo krap!
Succes!
Groetjes,
Daisy
Nog een tip ipv siroop/ honing
kun je ongezoet (puur) sap gebruiken bv. Appelsap maar ook cranberry if welk sap je lekker vind. Zit wel suiker in maar alleen natuurlijk fruitsuikers
Ziet er echt heel lekker uit. Ik sla dit recept gelijk op. Xx
Hoi,
Hoelang kun je granola bewaren als het in een wekpot zit?
Heel lang hoor! Sowieso weken. Het zijn allemaal ‘droge’ ingrediënten, dus er kan weinig mis gaan.
Heerlijk!! Eerste keer alleen verbrand. 15 minuten was voor mij echt voldoende! Zeker een aanrader.
Hai Nicky,
Thanks voor je reactie. Ik heb het in het artikel ook net aangepast naar 15 minuten. Ik heb het nog een keer gemaakt en toen was het na 15 minuten ook klaar. Beter 15 minuten dus! thanks for sharing!
Groetjes,
Daisy
Wauw dit klinkt gezond. Mijn granola is vaak toch een stuk ongezonder. Als ik granola maak, kijk ik altijd wat ik nog in de kast heb staan. Ik vind met pistachenoten, vanille en gedroogde kersen ook een heerlijke combinatie.
Ik ga deze gezonde variant eens proberen (die van mij is met roomboter pfoe, wel heel lekker maar niet gezond)
Honing en agavesiroop zijn ook suikers, dus suikervrij is deze granola niet. Ik gebruik wat vanille ipv honing etc!
Hoi Kim,
Met suikervrij bedoel ik ‘vrij van geraffineerde suiker en zoetstoffen’. Natuurlijk zoetmiddelen zoals honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker, dadels, etc. komen wel aan bod op mijn site.
Maar bedankt voor je tip van de vanille. Klinkt goed!! Gebruik je dan vanille poeder of welk product?
Gr. Daisy
Kun je in plaats van kokosolie ook kokosvet gebruiken?
Ja zeker! Kokosolie is kokosvet. Alleen in de vloeibare versie. In principe is olie de originele vorm, maar omdat het in NL niet zo warm is, stolt het vanzelf en is het kokosvet 😉
Wauw deze granola ziet er echt heerlijk uit! Ik heb zelf nog nooit granola gemaakt, maar als ik dit zie zal ik het toch maar eens een keer proberen te maken. Grappig ook dat je gewoon walnoten van de Lidl gebruikt, die vind ik zelf ook heerlijk.
Ik ook, zo romig!
Ik koop het altijd, maar zelf maken is eigenlijk net zo makkelijk. Ga ik zeker eens proberen.
Ziet er goed uit! En wat is het lekker! Ik heb ook net een recept online staan, geïnspireerd uit hetzelfde boek! Ik heb het ook iets aangepast en was ook zo op! 😉 Granola rules! Ga zo door! Lfs Dani
Superlekker! Ik heb het recept alleen wat aangepast: ipv quinoavlokken, gierstvlokken en ipv walnoten zonnebloempitten. Ik heb het net gemaakt en kan er bijna niet van afblijven. Morgen met yoghurt proberen. Bedankt voor het recept!
Leuk! Binnenkort ook maar proberen dan. Ik stond gisteren in de suup en stond zo lang te twijfelen wat ik nou zou nemen van yoghurt. Mager no way, soja yoghurt van Alpro probeer ik te minderen (maar soja bij de EKO is weer zó duur!), franse magere kwark: kan dit dan wel of is dit ook bewerkt? Heb uiteindelijk gekozen voor ah bio roeryoghurt natural. Yumm wat is het toch heerlijk. Maar wel erg duur en niet plantaardig. Dus Desi help me out in deze wirwar van informatie. Griekse yoghurt, is wel een vette yoghurt toch? Waarom die wel proberen? Kan je binnenkort anders niet een artikeltje wijden aan de misvattingen van yoghurt en kwarkjes. Wat is gezond (ook welke merken bijv, want hoorde dat die van de lidl bijv. best veel vet bevat!)? Wat niet? Ik kijk er in ieder geval naar uit!
Franse magere kwark schijnt een van de beste opties te zijn als je voor melkproduct kiest. Niet vet, wel barstensvol eiwitte. Daarnaast is geiten/ schapenyoghurt goed alternatief te zijn. Let op welke soyaoriductrn je gebruikt, in sommige zitten veel suikers. Als je voor gewone yoghurt wil. Kiezen is volle beste optie deze is het minste bewerkt namelijk.
Hoi,even een vraagje,
ik zie bij je granola recept havermout vlokken staan,ik heb gewoon havermout in huis kan dit ook?
met vriendelijke groet Karin
Jammie!! Ik heb zelf ook een granolarecept op mijn blog staan, waar toch weer net andere ingrediënten in zitten! Ik vind de quinoa wel een goede toevoeging, wordt deze wel goed gaar in de oven?
Homemade granola is zo lekker! Maar ik laat het veel minder lang in de oven, ongeveer een kwartier, was jouw granola dan niet wat verbrand?
Ha Dais,
Dat ziet er weer goed uit. Je website is erg inspirerend. Helaas mag ik nu helemaal geen suikers, dus ook geen natuurlijke suikers als fruit, honing of agave. Dus ik moet even wachten met al je recepten. De havermout pannenkoekjes moest ik gisteren toch even proberen maar dan helaas zonder banaan. Helaas was het niet helemaal gelukt, maar de smaak was wel erg lekker.
Zojuist deelde een collega met mij de volgende website:
http://www.vier.be/smakelijk/programmas/smakelijk
Zij woont in Belgie en een tv kok daar heeft zijn leven ook omgegooid nadat hij volgens mij suikerziekte heeft gekregen. Hij maakt ook erg gezonde recepten. Ik vond ze erg interessant en hoop dat jij misschien hier ook inspiratie vandaan kan halen.
Groetjes,
Sanne
Hi sanne,
Ik maak de granola vaak zonder agave siroop. Lekker veel kaneel erbij en dan is het ook heerlijk!!
Groetjes, Loes
Oeh, klinkt heerlijk! Stiekem vind ik dit altijd lekkerder om zo uit het handje te eten dan in de yoghurt haha. Laatst had ik ook een goede ontdekking: gewoon de droge ingrediënten in een pan verwarmen en dan agavesiroop/honing erbij doen (beetje op gevoel) weer even laten bakken en af laten koelen. Binnen 10 minuten had ik granola gemaakt! Zelf ben ik aan de slag gegaan met een cruesi recept, die staat op m’n blog (is een beetje lang om hier helemaal neer te zetten)
Klinkt heerlijk! Zelf maak ik ook wel eens granola. Heb al verschillende recepten uitgeprobeerd. Oa. uit een paar kookboeken (clean and lean en Voedselzandloper kookboek).