Altijd koude handen en voeten? || Dan heb je waarschijnlijk dit….

Health  /   - 

Op zich vind ik de herfst -en wintermaanden prachtig hoor, maar die koude temperaturen… Mijn handen en voeten vinden dat alles behalve prettig. Ik heb namelijk altijd, ik herhaal, altijd koude handen en voeten. Zelfs onder een dikke deken of in een paar warme schoenen willen ze nauwelijks opwarmen. Je begrijpt, wanneer het buiten kouder wordt, zijn ze éxtra koud en worden ze nog minder snel warm. En dat noemen ze, heel verassend: winterhanden en wintervoeten. Het klinkt vrij onschuldig, maar deze ‘aandoening’ kan ook behoorlijk pijnlijk zijn. Not so nice…Maar wat te doen? In dit blogje vertel ik meer over dit probleem en geef ik tips! 

Wat zijn winterhanden – en voeten precies? 

Winterhanden, -vingers, -tenen en/of -voeten treden op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en minder goed doorbloed worden. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen er mee te maken krijgen.

Door een minder goede doorbloeding in handen en -voeten, worden ze koud. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om het lichaamsdeel te verwarmen stroomt niet gemakkelijk door de vernauwde bloedvaten en kan zich in sommige gevallen ophopen, waardoor er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid ontstaat. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan. Helaas zijn vrouwen gevoeliger dan mannen voor deze aandoening, en waarom dat is…? Ik heb het antwoord nog niet kunnen vinden.

>>Zin in een lekker warm winters gerecht? Hier vind je er 5!>>

Symptomen winterhanden en -voeten

Naast het feit dat je het vaak koud hebt, en slecht opwarmt, zijn er meer symptomen. Zoals ik hierboven al schreef: Je handen, vingers, tenen en/of voeten kunnen opzwellen, rood of paars kleuren, heftig jeuken en kunnen ook zeer pijnlijk zijn, vooral bij opwarming. Dus van een koude omgeving, naar ineens heel warm. Zo krijg ik onder een warme douche, of in een sauna altijd opgezette tenen en knalrode vingertoppen. Over het algemeen zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze vanzelf weer. Maar soms kan het dus ook best heftig zijn. Er kunnen blaren, optreden en die kunnen gaan ontsteken, wat onwijs pijnlijk is. Zo had ik vorige winter een ontstoken teen door deze ‘aandoening’. Ik kon een paar dagen geen schoen aankrijgen vanwege de pijn. Niet fijn!

Hoe kom je er aan? 

Waarom de één winterhanden en/of voeten heeft en de ander niet, is nog niet bekend. Maar dat je het dus krijgt van kou en vochtigheid, is duidelijk.

Maar belangrijker: Hoe kom je er weer van af?

Er is niet echt één wondermiddeltje dat je voorgoed van dit kwaaltje afhelpt, helaas! Maar inmiddels heb ik van verschillende dokters en deskundigen begrepen dat onderstaande tips het kunnen verminderen.

  1. Zorg voor voldoende bescherming tegen de kou. Draag dus warme kleding, schoenen en handschoenen. Let wel op dat schoenen of handschoenen niet knellen, want dat kan juist bijdragen aan het ontstaan van winterhanden en –voeten. Zo heb ik onlangs de sokken van Soxs ontdekt. Wollen sokken die niet kriebelen, maar toch warm zijn en lekker los om je voeten zitten. Heerlijk!
  2. Ook wisselbaden (afwisselend warm en koud) kunnen helpen, omdat ze de bloedsomloop stimuleren. Even met je pootjes, of handen in een bakje warm water, om ze vervolgens een paar seconden onder te dompelen in koud water.
  3. Zeg je stimuleren van je bloedsomloop, dan zeg je natuurlijk ook massage. Echter moet je wel voorzichtig zijn, omdat de huid van winterhanden en -voeten vaak gevoelig is.
  4. Probeer jezelf niet op te warmen vlak naast een kachel of onder een hele warme douche. Je voeten en handen zijn namelijk niet instaat ineens deze warmte af te voeren, aangezien de bloedvaten te nauw zijn. Het zal zich dus gaan ophopen, waardoor zwellingen of zelfs blaren ontstaan.

>>Interessant: 12 x tips tegen een winterdip!>>

En verder hopen dat het maar weer heel gauw zomer wordt!
Liefs Mirte

Bron: A Vogel, Thuisarts.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Mirte, sinds ik 1,5 jaar geleden ben begonnen met koud af douchen nooit meer last gehad van winter handen en tenen. Ik zwem nu ook 1x per week buiten Wim hof workshop gedaan met ijsbad. Echt t proberen waard. En anders nog n tip zilvergaren sokken en handschoenen mirjam