Kies de juiste zorgverzekering voor 2019 en bespaar veel geld!

Health  /   - 

Het is inmiddels december, en dat is me dankzij de reclames niet onopgemerkt gebleven. Naast alle kado artikelen die flink worden aangeprijst, zijn ook de zorgverzekeraars weer aan hun jaarlijkse strijd begonnen. Allen willen ze je overhalen om bij hen een verzekering af te sluiten. Hun verzekering zou goedkoper zijn, heeft een lager eigen risico of bied je gewoonweg betere zorg. Maar is dat ook zo? En hoe zit dit nu precies met die zorgverzekeringen? Ik ben al jaren, wat zeg ik, mijn hele leven, verzekerd bij dezelfde verzekeraar. Ik heb het altijd wel prima gevonden. Ik ben verzekerd, en dat is het belangrijkste. Maar aangezien mijn zorgverzekering volgend jaar de prijzen nog weer verder omhoog gooit, leek het me wel nuttig om me er toch eens in te verdiepen. Zit er echt verschil tussen al die zorgverzekeringen? En past mijn zorgverzekering nog wel bij mijn zorgbehoefte? Ik heb bijvoorbeeld al jaren geen beugel meer, dan kan mijn module orthodontie dus wel uit, toch? En hoe zit het met de prijzen, is het verschil de moeite waard om over te stappen? In deze blog heb ik een aantal handige tips op een rij gezet. Lees je mee?

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Overstappen kan soms tientallen, zo niet honderden euro’s schelen. Maar hoe bepaal je of het voor jou loont om over te stappen? De 2 belangrijkste redenen om over te stappen:

  1. als een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij je wensen;
  2. als een andere zorgverzekering goedkoper is.

Tips overstappen zorgverzekering

  • Gebruik een gratis online tool waarmee je test welke zorgverzekering nu het best bij je past. Er zijn diverse websites waarop je dit kunt testen te vinden. Wij gebruiken zorgkiezer.nl. Hierover in de volgende alinea meer info! zorgkiezer, zorgverzekering
  • Bedenk welke soort basisverzekering (naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis) je voorkeur heeft. Als je het geen probleem vindt om je zaken online te regelen, kun je nog nagaan of de verzekeraar een goedkopere internetpolis heeft.
  • Bekijk of het voor jou loont om je eigen risico te verhogen. Een hoger eigen risico levert premievoordeel op.
  • Ga na of je zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt en of je hiervoor een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Ga na of de premie die je zou betalen voor een aanvullende verzekering opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt.
  • Stap pas over van aanvullende verzekering als je zeker weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Verzekeraars hoeven niet iedereen te accepteren voor aanvullende polissen. Zorgverzekeraars mogen zelf de voorwaarden en acceptatiecriteria vaststellen voor aanvullende polissen. Stap dus nooit over vóór je weet waar je aan toe bent en de nieuwe verzekeraar groen licht heeft gegeven.

Nog een tip: check een online zorgkiezer!

ZorgKiezer.nl is al 10 jaar de grootste onafhankelijke vergelijkingssite van ziekenhuizen en zorgverzekeringen. Zij weten alles van zorg en helpen de consument, jou dus, met kiezen en besparen. Echt onafhankelijk en betrouwbaar, en ook geheel kosteloos. Twijfel jij over je zorgverzekering, of wil je ook gewoon, net al ik eens kijken of het goedkoper kan? Check dan vooral even zorgkiezer.nl, en je weet het binnen vijf minuten! Zo kwam ik er door deze test achter dat ik 40 euro in de maand kan besparen door over te stappen. En dat terwijl je daar verder niets voor hoeft te regelen, aangezien je nieuwe zorgverzekering dat allemaal voor je doet. Super slim en handig toch? zorgkiezer, borgverzekering, overstappen zorgverzekering

Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is 31 december. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Het is belangrijk op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, loop je het risico een fikse boete via het Zorginstituut Nederland (voorheen het CVZ) te ontvangen.

Succes met uitzoeken en het eventuele overstappen!

Liefs Mirte & Daisy

Bron: Consumentenbond.nl

Geef een reactie