Zuurdesem rocks

Food  /   - 

Wij Nederlanders zijn een echt broodland. ’s Ochtends twee sneetjes: eentje gezond, eentje met hagelslag. Bij de lunch worden er zo ook weer 2 à 3 bammetjes genuttigd, als het er niet meer zijn. En ’s avonds nog een mandje stokbrood met kruidenboter als we uit eten gaan, is geen uitzondering.

Overal krijgen we het advies dat we dat brood vooral volkoren moeten eten. Dat weten we inmiddels wel. Want in witbrood zit niets wat goed doet voor je lichaam. Maar wist je dat volkorenbrood helemaal niet zo gezond is als we denken!

Volkoren- en meergranenbrood zorgt er namelijk voor dat de gezonde zaken uit brood (zink, ijzer en magnesium) minder goed worden opgenomen door je lichaam. Dit komt vooral door het snelle productieproces van brood vandaag de dag. ‘Ambachtelijk’ brood dat wel de tijd krijgt om te rijzen heeft dit probleem niet. Kies daarom vaker voor zuurdesembrood. Dit brood heeft een veel langer rijsproces en bevat hierdoor nog wel de gezonde stoffen!

Ander voordeel hiervan is dat zuurdesem je bloedsuikerspiegel veel minder laat stijgen dan tarwebrood (waardoor je ook geen energiedip krijgt). Daarnaast is zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood. Alleen maar pluspunten dus.

Zuurdesembrood kun je o.a. in de vorm van speltbrood of roggebrood kopen. Maar waar koop je dit nou? Dat is een vraag die ik vaak hoor. Zo moeilijk is het allemaal niet! Het is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Het gaat om brood in witte zakken. Ik zou het gewoon even navragen bij jouw Albert Heijn. En tegenwoordig kun je het bij een beetje fatsoenlijke bakker ook wel krijgen. Vraag maar eens na!

Maar het lekkerste zuurdesembrood – wat mij betreft dan – haal ik bij bakkerij BBROOD (in Amsterdam). Een echte ambachtelijke bakker, met maar 3 broodsoorten. Ik neem altijd speltbrood. Al het brood dat ze daar verkopen is volgens mij met zuurdesem gemaakt. Het is best prijzig. Namelijk €3,- of €4,- per brood. Maar believe me, het is het echt dubbel en dwars waard! Gegarandeerd een ontbijtfeest op zondagochtend!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Nog een super goede bakker is de Broodspecialist in Den Bosch.
  Ambachtelijke broden, veel keus en echt een authentiek bakkerijtje. Echt top brood.
  Ook spelt, desembroden en ze kunnen je ook informatie geven en de ingrediënten laten zien een soort van bonnetje. Er is zelfs (op bestelling) brood verkrijgbaar dat gist, glutenvrij en geen melk.
  Voor in Breda (ik ben net verhuisd) ben ik op zoek nog naar goede broden. De Gomer las ik ergens? Ga ik zeker eens proberen! Want ik heb nu wel een speltbrood maar ik weet niet zeker of dat ook dan echte spelt is (wel van een bakker)

 2. “Ander voordeel hiervan is dat zuurdesem je bloedsuikerspiegel veel minder laat stijgen dan tarwebrood (waardoor je ook geen energiedip krijgt). Daarnaast is zuurdesembrood veel voedzamer dan tarwebrood.”

  Je vergelijkt zuurdesem met tarwebrood maar zuurdesem kan gewoon van tarwe zijn. Ik denk dat je gist en desem brood met elkaar probeert te vergelijken? Of spelt/rogge en tarwe?

  1. Idd Merel, ik snap ook niet goed wat ze bedoeld.
   Zuurdesem is het rijsmiddel ipv gist. Er blijft een graan nodig om het brood te maken! Dat kan natuurlijk spelt of rogge zijn maar ook heel vaak gewoon tarwe. Dus wat wordt er nu bedoeld?

 3. Hoi,
  Als eerst wil ik even zeggen dat ik dit echt een hele leuke site vind! Ik had even een vraagje want is donkerbruin brood met pitjes dan ook niet gezond? Ik eet dit namelijk best wel vaak…

  1. Hi Annemiek,
   Dank je wel voor het delen van deze link. Ik heb dit toen ook gezien op TV. Schandalig dat je heel vaak genept wordt als je zuurdesembrood koopt of denkt te kopen. Zuurdesem”kruiden” erin stoppen… blijft raar! Daarom koop ik het altijd bij een ‘echte’/ambachtelijke bakker. Mijn favoriete bakker is Bbrood. Maar er zijn er meer die goed zuurdesembrood verkopen hoor!
   Gr. Daisy

 4. Ik koop elke week spelt of zuur desem brood bij Simon Meijssen. En laat die bakkerij in Amsterdam nou even op elke hoek van de straat zitten! 🙂 Ze hebben zelfs keuze wat betreft zuurdesem brood tussen 5 soorten. We love…

  1. Ja dat is ook een fantastische bakker! Nooit het zuurdesem brood geprobeerd, maar dat ga ik dan inderdaad maar snel doen! Thanks voor je tip!

 5. Voor de zuidelijke liefhebber van zuurdesem is Bakkerij ‘de Gomer’ in Breda zeker een aanrader. Deze bakkerij heeft beperkte openingstijden, maar de keuze is reuze en hij verkoopt ook specialiteiten zoals zuurdesem krentenbollen!