Gezonde havermout ontbijtkoek

Lunch, Ontbijt, Recepten, Snack  /   - 

Vorige week schreef ik al een review over mijn nieuwe favo kookboek: Havermoutje. Het eerste recept wat ik eruit maakte, is gelijk een enorm succes. Ik maakte de Havermout Ontbijtkoek. Vroeger was ik echt een ontbijtkoek liefhebber. Bij mijn ouders thuis lag er altijd wel een ontbijtkoek. Beetje boter erop en het liefst nog met een laagje hagelslag… yum! Inmiddels zijn we een paar jaartjes verder en wijzer en geef ik de voorkeur aan deze gezonde ontbijtkoek versie.

Ik heb een paar kleine aanpassingen aan het Havermout Ontbijtkoek recept uit Havermoutje gedaan. Zo is het origineel recept met roggemeel, maar dit had ik niet in huis en kon ik ook bij de eerste 2 suups die ik bezocht niet vinden, dus koos ik voor speltmeel. Ook gebruikt Havermoutje 3 el appelstroop, maar mijn appelstroop was zo dik dat dit niet goed zou mengen, dus gebruikte ik extra honing. In plaats van sojamelk koos ik ervoor om de ongezoete Amandel Drink van Alpro te gebruiken. Dit staat vrijwel altijd in mijn koelkast en smaakt ook heerlijk in de ontbijtkoek.

Mocht je niet zo’n zoetekauw zijn, raad ik je aan om iets minder honing en kokosbloesemsuiker te doen.

havermout ontbijtkoek

Ingrediënten havermout ontbijtkoek

  • 200 gram havermout(meel)
  • 200 gram speltmeel
  • 325 ml Alpro Amandel Drink – ongezoet
  • 2 eieren
  • 1 el kaneel
  • 2 el koekkruiden
  • 6 el honing
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • Snuf zout

Bereiding havermout ontbijtkoek

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet in met (kokos)olie.
  2. Doe de Alpro Amandeldrink, eieren en honing in een grote kom. Klop door elkaar met een staafmixer of garde.
  3. Doe in een andere kom de havermout(meel), speltmeel, kaneel, koekkruiden, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en het zout.
  4. Voeg alle droge ingrediënten langzaam toe bij het eimengsel en roer goed door met de staafmixer. Het wordt een vrij stevig beslag (niet vloeibaar).
  5. Schep het beslag over in een bakvorm.
  6. Zet in de oven voor circa 1 uur tot het mooi goudbruin gebakken is.

Geniet ervan!

Als je er 12 plakken van snijd, bevat 1 plak volgens bovenstaand recept circa 155 kcal (3,1 gr vet, 24,6 gr koolhydraten en 5,3 gr eiwit).

Wil jij het Havermoutje kookboek ook? Ik kan je geen ongelijk geven. Je koopt ‘m o.a. bij Bol.com.

Ga jij deze ontbijtkoek een keertje maken? Let me know in een reactie!

Liefs, Daisy


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

 

Geef een reactie

40 reacties

  1. Heb m helemaal volgens het recept gemaakt maar na een uur leek het nog niet helemaal gaar te zijn, iets langer er in gedaan maar hij was erg hard en droog. Iemand tips?

  2. Ik heb agavesiroop ipv honing gebruikt en ik vind ontbijtkoek helemaal niet lekker maar deze is heerlijk! Mn hele huis ruikt naar de koek😊