Verminder je plastic gebruik // 10 handige tips!

Health  /   - 

Soms zien we met zijn allen door de bomen het bos niet meer… De opwarming van de aarde, de vee-industrie, de plastic soep. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval, dit noemt men ook wel de plastic soep. Wist jij dat er elke minuut 1 miljoen plastic flesjes worden verkocht? Dat is een enorme hoeveelheid, en naar verwachting stijgt dit alleen maar meer. Lange tijd dacht ik dat ik in mijn eentje het verschil ‘toch niet kon maken’. Inmiddels weet ik wel beter! Door bewuster te letten op jouw plastic gebruik draag je jouw steentje bij. Wij zette 10 tips op een rij om jouw plastic gebruik te minderen.

10 tips om plastic te verminderen

1. Weg met plastic (water)flesjes!

Laat plastic (water)flesjes voor wat ze zijn en schaf een herbruikbare variant aan. Gelukkig kunnen wij in Nederland veilig uit de kraan drinken. Ons drinkwater is namelijk hartstikke schoon! Op dit punt staan wij al flink voor op landen waar dit niet kan. Hier zijn mensen genoodzaakt om altijd water te drinken uit plastic flessen uit de supermarkt. Dopper heeft super handige en leuke drinkflessen die je gemakkelijk vult. Zij ontwikkelen duurzame drinkflessen en doneren 5% omzet aan de Dopper Foundation. Hiermee steunen zij waterprojecten in Nepal, want bij Dopper hebben zij een droom: schoon water. In elke oceaan, uit elke kraan.

dopper

2. Coffee cup to go

Ook ik was hier lange tijd schuldig aan: ’s ochtends even koffie of thee halen en daarmee flink wat plastic cups verspillen per week. Inmiddels heb ik een leuke coffee cup van bamboe aangeschaft. Hiermee kun je koffie/thee van thuis meenemen of deze laten vullen bij jouw favoriete koffietentje. Vaak krijg je ook nog korting omdat je je eigen cup meeneemt!

3. Replace some stuff

Eigenlijk heel voor de hand liggend, maar ook ik realiseerde mij deze dingen vaak niet. Vervang alledaagse producten voor een plasticvrije variant. Gebruik papieren zakjes of (nog beter) herbruikbare bakjes in plaats van boterhamzakjes, verruil wegwerp-scheermesjes voor een herbruikbare variant en gebruik een stuk zeep in plaats van douchegel.

4. Koop een leuke boodschappentas

Alweer een tijd geleden werd de regel ingevoerd dat je moet betalen voor een plastic tasje bij de supermarkt. Super goed als je het mij vraagt! Koop een leuke canvas boodschappentas en hang die op een centrale plek zodat je hem niet snel vergeet. Scheelt een hoop!

plastic plastic

5. Fruit- en groentennetje

Bij de Lidl spotte Daisy laatst handige groente- en fruitnetjes. Zo hoef je geen plastic zakjes te gebruiken om je groente en fruit mee te nemen! Stop deze standaard in je nieuwe boodschappentas, vergeet je die ook niet. 😉

6. Geen verpakte fruit- en groente

Zucht… Een komkommer in plastic verpakken is zo overbodig. Koop zoveel mogelijk onverpakte groente en fruit. Een goede plek om je fruit en groente te kopen is op de markt. Vaak nog goedkoper ook!

7. Minder online shoppen

Voor één pakket wordt vaak enorm veel plastic gebruikt. Overigens is dit een dingetje wat ik zelf ook lastig vind. Online shoppen is gewoon heel leuk. Veel webshops zijn er gelukkig al bewuster mee bezig.

8. Hergebruik je plastic

Toch een plastic tasje moeten kopen? Recylce! Gebruik het tasje als afvalzakje of neem hem nog een paar keer mee naar de supermarkt. Altijd beter dan zomaar weggooien en misschien de volgende keer weer zonder tas staan. Of vul je waterflesje nog een paar keer, niks mis mee.

9. Let’s clean it up!

Overal waar je komt: het park, het strand, het bos, zie je zwerfafval. Het afval wat je ziet in de natuur komt vaak in het water terecht. Rivieren, sloten, beken en kanalen komen uit in de zee en voor je het weet beland jouw plastic flesje in de plastic soep. Gooi dus zelf altijd netjes jouw afval weg en raap eens iets op wat je ziet liggen. Ik ga je echt niet vragen om met een prikker de natuur in te gaan om plastic te prikken (al zou dat natuurlijk super goed zijn!) maar als we met zijn allen 1 stuk zwerfafval per dag op zouden ruimen, zou dat al enorm schelen.

10. Plastic afval scheiden

Misschien niet direct een tip om je plastic gebruik te verminderen, maar als je dan toch plastic afval hebt… Door plastic afval te scheiden kan het worden gerecycled. Zo belandt het niet op een enorme vuilnisbelt en kan er een nieuw flesje mee worden gemaakt.

Heb jij nog tips om plasticgebruik te verminderen? Laat het weten in een reactie! 

Liefs,

Lindelotte

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *