Lindelotte over in de knoop zitten en vrij eten // In gesprek met Monique Rosier

Health, Mind  /   - 

In deze ingewikkelde tijd waarin we veel thuis zitten is het extra belangrijk is om aandacht te besteden aan mental health. Voor veel mensen is deze periode extra moeilijk of lastig. Bijvoorbeeld voor mensen met een eetstoornis. Om deze reden plaatsen wij de komende tijd oude blogs over belangrijke onderwerpen, zoals deze, nog een keertje. In deze blog gaat Lindelotte in gesprek met Monique Rosier. Take care!

In gesprek met Monique Rosier

Monique Rosier is zelfstandig ervaringsdeskundig therapeut. Monique werd bekend als Pien in Zeg ‘ns AAA en kreeg al op jonge leeftijd te maken met een heftige eetverslaving. Periodes van heel streng diëten wisselde zich af met overeten en pillen slikken om maar slank te blijven. Inmiddels is Monique volledig vrij van haar eetverslaving’ en helpt zij andere met ‘vrij eten’. 

Een lange tijd heb ik zelf gekampt met een ‘eet verslaving’, zoals Monique het liever noemt dan een eetstoornis. Verslavingen komen immers allemaal voort uit hetzelfde: de wil om iets de verdringen. Of dat nou alcohol, drugs, seks, gokken, computeren, werk, sport of in eten is. Het woord stoornis heeft daarbij een een negatieve lading, en ook al brengt een eetverslaving een hoop verdriet, het leert je ook iets.

Op een moment dat ik behoorlijk diep zat kwam ik bij Monique Rosier. Ik stond hier maar sceptisch in en ik zat absoluut niet te wachten op nog zo iemand die het allemaal wel beter wist. Vanaf het moment dat ik bij Monique binnen stapte, maakte ik mega stappen. Heel wat waardevolle gesprekken, tranen, boosheid en ook lachen later, kan ik zeggen dat het veel beter met mij gaat. Monique gaf mij precies de handvatten die ik nodig had en die ik heel veel andere mensen ook gun. Onder het mom van: delen is helen, besloot ik om een blog te schrijven over wat Monique doet en wat zij voor mij heeft gedaan.

‘Ik zit in de knoop’

4 maanden geleden

Ik heb een afspraak gemaakt met Monique om haar wat vragen te stellen voor een blog. De laatste dagen zit ik wat minder lekker in m’n vel, het loopt niet helemaal soepel op mijn opleiding en ik ben niet helemaal tevreden met mezelf. Ik vind het lastig om naar Monique te gaan, ook al ga ik bij haar langs voor iets anders, wetend dat zij gelijk door mij heen prikt. Ik kom binnen en Monique geeft mij een warme knuffel. Het voelt als thuis komen. Ik krijg een kop thee met chocolade pepernoten aangereikt en plof neer op de lichtroze bank. Monique gaat tegenover mij zitten en het eerst wat ze zegt is: ‘Ik voel dat er wat is’. De tranen zaten al hoog, maar ze beginnen gelijk te stromen. ‘Ik zit in de knoop met mezelf’ breng ik uit. Monique antwoord: ‘Lieve schat, we zitten allemaal in de knoop. Dat is alleen maar mooi want door die knoop weer los te maken, kun je leren’.

Samen met Monique loop ik de afgelopen weken en maanden langs. Waar ben ik precies in die knoop geraakt? Door op te schrijven wat er in mijn hoofd zit, valt al snel het kwartje. Ik heb mezelf te hoge eisen opgelegd en kwam steeds weer een beetje meer vast te zitten in (gezond) eten. Alles wat ik heb opgeschreven, proberen we daarna samen te spiegelen. ‘Ik ben niet goed genoeg’ wordt ‘Ik ben helemaal goed zoals ik ben’. Samen met Monique maak ik de cirkel weer rond en als ik de deur uit loop voel ik mij 10 kilo lichter.

monique, eetverslaving

Vrij eten

Al jaren zat ik vast in mijn eten: super gezond, koolhydraatarm, zo min mogelijk, overeten. Steeds weer kwam ik in hetzelfde cirkeltje terecht, tot ik een dieptepunt bereikte. Mijn sociale leven was plotseling nog maar heel klein en mijn dagen bestonden uit calorieën tellen en eten afwegen. Ik was veranderd in een meisje dat heel ver bij mij vandaan stond. Toen ik bij Monique Rosier terecht kwam, vertelde zij mij over vrij eten. Vrij eten betekent dat je uitzoekt waarom je gedachtes over eten in de war zijn geraakt. Waar heb ik eigenlijk honger naar? En vooral: welke gevoelens probeer ik met eten of niet eten wegstoppen? Ik had mezelf de laatste jaren zoveel maniertjes aangeleerd (geen brood, niet teveel suiker, 2 keer in de week iets ‘slechts’, niet te veel fruit want suikers etc.) dat ik helemaal niet meer wist wat normaal eten is.

Ik moest van Monique opnieuw leren eten en daarbij mocht ik alles. Als je opnieuw leert eten en alles mag, komt er ruimte om te voelen waar je écht behoefte aan hebt.

Als baby wist je maar één ding: eten brengt veiligheid en rust. Eten heeft die belangrijke functie nog steeds. Je kunt je zo voorstellen dat dit blinde paniek veroorzaakte, want als ik alles zou mogen zou ik een tientonner worden. Maar beetje bij beetje kwam ik erachter wat Monique bedoelde. Ik heb er in totaal 1,5 jaar over gedaan om ‘alles te mogen’, maar het werkte wel. Toen ik opeens wél brood en chocola mocht, zat het ook niet meer de hele dag in mn hoofd. En hoewel ik in het begin mezelf toestond om een hele reep weg te werken onder het mom ‘ik mag alles’, merkte ik langzamerhand, toen ik het écht mocht van mezelf, dat ik vanzelf genoeg had.

Vertrouw op je gevoel

Niet mogen’ zorgt er voor dat je JUIST WEL wilt. Ken je dat voorbeeld met die roze olifant? Veel mensen gaan streng op dieet of slaan maaltijden over, maar dat gaat een keer mis. Dan beland je uiteindelijk met een zak chips op de bank omdat je zo’n trek hebt. We zijn vergeten wat het is om gewoon te leven en zijn eerder aan het óverleven. Dat doen we door te vluchten in alcohol, drugs, seks, gokken, computeren, werk, sport of in eten. En zoals bij elke verslaving is het ook in het geval van een eetverslaving nooit te laat om te stoppen. Leren zoeken naar wat je wel wilt in plaats van moeten afleren wat je niet meer mag.

We zijn met z’n allen zo enorm in de war. Overal om ons heen zien we het heerlijkste eten en tegelijkertijd moeten we slank en nog slanker zijn. We moeten perfect zijn. Waarom mogen we van onszelf niet gewoon zijn? We moeten weer leren te erkennen wat we nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn. Ook als dat een reep chocolade is. Als je enorm zin hebt in chocola of een zak drop leeg wilt eten, zal je dat wel nodig hebben. Dus vanaf vandaag mag jij ALLES, vertrouw maar op je gevoel. Want als diëten zouden werken, zouden we allemaal wel slank zijn, toch?

Ik zou nog wel uren door kunnen schrijven over wat Monique Rosier mij allemaal heeft geleerd. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Heb je vragen? Je mag mij altijd een berichtje sturen!

PS: Monique Rosier schreef een boek over haar eetverslaving en vrij eten. Haar boek, genaamd Monster&Mo, is een prachtig boek vol met herkenning en levenslessen. Voor mij was het heel waardevol, wie weet kan het jou ook helpen. Je vindt het boek hier! 

Monster en mo, eetverslaving

 

Liefs, Lindelotte

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *