Eet je geen brood? Of wil je juist wel eens wat anders dan een volkoren bammetje? Dan zijn er heel wat alternatieven te vinden in de supermarkt. Denk aan crackers, rijstwafels en beschuitjes. Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat deze producten beter zijn dan brood. Maar dat is lang niet altijd zo. Sterker nog, een goede volkoren boterham is vaak veel gezonder. Welke alternatieven wel en niet verantwoord zijn en waarom, dat vertel ik hieronder.
In deze blog lees je alles over brood en haar (voor)oordelen.
Rijstwafels
Wie kent ‘m niet, de rijstwafel. Ondanks dat ie zo populair is, kun je het niet echt een volwaardig voedingsproduct noemen. Als je een rijstwafel vergelijkt met een sneetje volkorenbrood zie je bijvoorbeeld dat de rijstwafel 0 gram vezels bevat, terwijl er in een boterham 2 gram aan vezels zit (rijstwafels per 100 gram 4 gram vezels, en volkoren brood 6,5 gram). Daarnaast zitten in rijstwafels ook veel meer koolhydraten, per 100 gram, 80 gram koolhydraten. Terwijl in volkorenbrood 40 gram zit. Rijstwafels zijn geschikt als tussendoortje waarmee je een koekje of snack vervangt, maar niet om een volkoren boterham te vervangen. Er zijn overigens ook verschillende soorten rijstwafels. Ga in plaats van de standaard witte variant liever voor een quinoa-, spelt- of mais wafel. Hier zitten toch net even wat meer nuttige voedingsstoffen in.
Crackers
Er zijn heel wat soorten en maten crackers te verkrijgen. Rond, vierkant, driehoekig, dik, dun, met zaden, zonder zaden, volkoren en zelfs light. Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten. Op de achterkant staat altijd vermeld of er echt alleen volkoren spelt, tarwe of haver in zit of niet. Deze varianten bevatten ook meer vezels dan een volkoren boterham. In 100 gram volkoren crackers (van WASA) zitten 20 gram vezels, en in 100 gram volkoren brood ‘slechts’ 6,5 gram. Maar hou er wel rekening mee dat in ook de meeste crackers bijna twee keer zo veel koolhydraten zitten als in volkoren brood. Ook is aan sommige crackers suiker toegevoegd. Lees dus goede verpakking en ga voor een 100% volkoren cracker. Alleen die zijn een prima alternatief voor brood.
Beschuit
Je hebt naturel beschuit en de volkoren. Vroeger at ik altijd gewoon de lichte, naturel beschuiten, tot ik erachter kwam dat je dus ook gewoon een volkoren variant hebt. Deze bevat niet alleen meer vezels, ook vind ik de volkoren beschuitjes echt veel lekkerder. Maar ook voor de beschuiten geldt, ze zijn eerder een snack dan volwaardige broodvervanger. In 100 gram volkoren beschuit (Bolletje) zit 10 gram vezels en 68 gram koolhydraten. Wel iets meer vezels dan in volkoren brood, maar ook veel meer koolhydraten en suikers.
(Fries) roggebrood
In dit rijtje is (Fries) roggebrood de beste vervanger van volkoren brood gelet op vezels en koolhydraten. Het verschil tussen roggebrood en volkorenbrood is namelijk niet erg groot. Fries roggebrood bevat meer vezels (per 100 gram 11 gram vezels) en wat minder koolhydraten (per 100 gram 36 gram koolhydraten). Wel zitten in Fries roggebrood wat meer suikers. Daarnaast heeft rogge ten opzichte van tarwe voordelen voor het bloedsuikergehalte en verzadigt het beter, waardoor je de neiging hebt er minder van te eten. Een roggebroodje in plaats van een volkorenbammetje is dus zeker een prima alternatief.
Wat eet jij graag als alternatief voor brood?
xxx Mirte
Geef een reactie