Zelf mayonaise maken || recept

Mijn ‘obsessie’ voor zoete aardappelfriet uit de oven is je vast niet ontgaan. (Note to myself: laat die ‘haakjes’ maar achterwege Dais, want zo mag je het best noemen met minstens 1 x per weer deze frieten op het menu, al meer dan een jaar lang…). Thank you lord, voor deze gezonde variant op mijn grootste guilty pleasure: friet! Een frietje zonder mayo is echter als een strandvakantie zonder zon. Drie keer niks. Het is alleen jammer dat vrijwel alle potten mayonaise uit de supermarkt vol suiker en andere slechte toevoegingen zit. De oplossing? Zelf mayonaise maken!

Mijn ‘We Love Smoothies’ partner in crime Claartje van Foodness.nl maakte dit goede recept voor zelf mayonaise maken. Ik deel ‘m weer graag met jou. Zodat jij met dit recept voor zoete aardappel friet én dit zelf mayonaise maken recept de perfecte guilt-free pleasure hebt!

Mayonaise is opgebouwd uit eigeel, olie en een klein beetje zuur. We gebruiken hier citroensap als zuur, maar je kunt ook een zelfde hoeveelheid azijn gebruiken. Qua olie gaat dit recept uit van half olijfolie en half kokosolie. Alleen olijfolie gebruiken kan ook, gebruik dan in totaal 340 ml.

Ingrediënten mayonaise

  • 4 eieren
  • 1 el citroensap
  • 1 tl mosterd
  • 170 ml extra vierge olijfolie
  • 170 ml kokosolie

Zelf mayonaise maken doe je zo:

  1. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en splits ze, zodat je alleen vier eierdooiers overhoudt.
  2. Doe de dooiers in een blender of klop met een garde in een kom tot ze een egale massa vormen.
  3. Voeg het citroensap toe, de mosterd en een flinke snuf zout en peper en meng goed met de garde.
  4. Nu komt het lastigste gedeelte! Voeg heel langzaam, al kloppend met de garde of al pulserende in de blender, de olijfolie toe. Begin druppel voor druppel. Als je ziet dat er een emulsie ontstaat voeg je de volgende druppel toe. Ga na de olijfolie over op de vloeibare kokosolie (laat dit dus indien nodig smelten in een pannetje op laag vuur) en blijf pulseren of kloppen tot er een dikke, lobbige mayonaise ontstaat.

En dan nu…. genieten!

zelf mayonaise maken_foodness.nl
Foto: Foodness.nl

Bewaartip: In de koelkast is zelfgemaakte mayonaise ongeveer een week houdbaar.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure? Friet, net als die van mij? Of iets heel anders? Let me know in de comments hieronder! Wellicht kan ik ook van deze guilty pleasure een gezonde variant maken! xx Daisy

Thanks Foodness.nl voor dit top receptje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties

  1. Ik heb vandaag volgens het recept mayonaise gemaakt, mijn mayo had een hele erge olijfolie nasmaak. Iemand een idee hoe dat kan of tips ? Dank .

  2. ik maak ook mn eigen mayonaise maar dan zonder de kokosolie, dat zal ik eens proberen Wel met een klein teentje knoflook en wat peterselie maar wat ik altijd doe is alles in de mengbeker van mijn staafmixer, de mixer in de beker zetten, laten draaien en langzaam omhoog trekken en voila klaar is je mayo

  3. Ik maak altijd zelf mijn mayonaise, leuk om te zien dat er eigenlijk zoveel variaties zijn. In de winkel koop je gewoon mayonaise, of misschien ‘magere’ mayonaise, maar als je zelf mayonaise gaat maken dan kun je er je eigen twist aan geven! 🙂 🙂

  4. Vraagje; ik heb de mayo gemaakt. Eerste dag was hij erg lekker. Tweede dag smaakte hij naar boter en was de mayo erg dik. Heb je een idee hoe dit kan?

  5. Zelf mayonaise maken is serieus lekkerder dan degene in de winkel. Het is wat meer de ‘ouderwetse mayo smaak’ als jullie begrijpen wat ik bedoel; degene die je vroeger ook kon kopen (maar tegenwoordig vind je die bijna nergens meer terug, die oude mayo smaak dan)

  6. Thanks, ik ga het zeker proberen! Mayo hoort erbij ;).
    Mijn guilty pleasure is… Nutella! Helaas ben ik hier vrij verslaafd aan, haha. Zoek al jaren een gezond recept dat daadwerkelijk in de buurt komt van de smaak, dus als je wat weet… 😉

  7. Oh ik ben ook zo verslaafd!
    Ik maak er meestal rucola tofu- mayo bij- blend

    120 gram silken tofu
    2 theelepels witte wijnazijn
    1 theelepel Dijon mosterd
    1 eetlepel vers geperst citroensap
    1 theelepel Worcestershire saus
    1/4 theelepel zout
    zwarte peper
    2 eetlepels olijfolie
    1 1/2 kopje vol gehakte rucola
    Eetlepel Nutritional yeast of parmezaan

    En dippen maar!

  8. Ben benieuwd naar reacties op de post van Liz. Mijn frieten worden namelijk ook nooit knapperig, maar blijven slap. Maakt niet uit als ik met oventijd varieer, dik of dun snijd en veel of weinig ruimte tussen de frieten laat. Heb ook al geprobeerd ze van te voren in water te weken, maar blijft slap.

    Wat is de sleutel?

    1. Ja het blijft een vak apart die zoete aardappelfrieten. Ik maak ze exact op deze manier. Dus ik vind het lastig om extra tips te kunnen geven. Misschien dat het komt door het verschil in over of door de dikte van de frieten? Iets langer in de oven zou misschien helpen. Maar écht zo knapperig als normale gefrituurde friet wordt het ook niet hoor. Dus het hoort ietsje slapper. Maar wel stevig!
      succes! gr. daisy

  9. Ik maak altijd zelf mayonaise met de staafmixer. Zelfde ingrediënten in een smalle hoge (maat) beker. Langzaam staafmixer van beneden naar boven trekken en klaar is Kees!

  10. Die zoete aardappelfrietjes worden bij mij op de 1 of andere manier nooit lekker knapperig! Ze blijven altijd slap terwijl ik ze toch dun snijd en verspreid over de bakplaat.. tips? 🙂

    1. Ja het blijft een vak apart die zoete aardappelfrieten. Ik maak ze exact op deze manier. Dus ik vind het lastig om extra tips te kunnen geven. Misschien dat het komt door het verschil in over of door de dikte van de frieten? Iets langer in de oven zou misschien helpen. Maar écht zo knapperig als normale gefrituurde friet wordt het ook niet hoor. Dus het hoort ietsje slapper. Maar wel stevig!
      succes! gr. daisy

  11. Als ik mayonaise wil eten eet ik die van ah Excellent. Zit in een mooie glazen weckpot en is vrij van rare en onnodige toevoegingen! Niet goedkoop maar ach, ik doe we een jaar met zo’n pot.