Wielrennen is booming, en zeker onder vrouwen, zo schreef het Algemeen Dagblad begin vorige maand. En dat verbaast me niets, want ik zie tegenwoordig steeds meer dames in een sportief – en cool – pakje op de fiets voor bij komen. En dat is ook niet zo gek. Een gezonde levensstijl en sporten vinden we steeds belangrijker. Daarnaast willen we ook graag resultaten zien. Het liefst vandaag nog als het even kan.
Wanneer je serieus gaat wielrennen, zul je je conditie snel zien verbeteren en dat natuurlijk merken aan de rest van je lichaam. Maar wielrennen is ook populair door de toegankelijkheid en vele handige apps waarmee je sportprestaties kunt bijhouden. Op deze manier kunnen we precies zien hoe snel we fietsen, hoeveel calorieën we verbranden en welke afstanden we afleggen. Oftewel, we zien onze prestaties die we ook via die apps weer kunnen vergelijken met andere wielrenners. Zo kun je lekker alleen fietsen, maar toch die competitie er in houden.
Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om te fietsen. Je bent lekker buiten, het is super goed voor je conditie en ook je benen worden flink getraind. En wij Nederlanders kunnen over het algemeen toch vrij goed fietsen. Het is dus geen sport waarbij je helemaal onderaan de ladder begint, wat het laagdrempelig maakt. Wij bij ILH zien het in ieder geval wel zitten. In een flitsend pakkie, op een snelle bike, mooie tochtjes maken! Maar hoe begin je? Wij hebben ons laten adviseren door Bikester.nl, dé specialist op het gebied van wielrennen. Hieronder vind je een aantal tips, en uiteraard wat ideetjes voor een wielrenproof outfitje + fiets!
Ga voor de juiste fiets
Het is de bedoeling dat je heel wat uurtjes en nog veel meer kilometers op zo’n wielrenfiets door gaat brengen, dus het aanschaffen van het juiste type racefiets (denk aan juiste maat, zadel en afstellingen) is belangrijk. De houding op een racefiets is heel anders dan op een gewone relaxte omafiets en komt heel nauw, laat je dus goed voorlichten door een expert. Pluk niet zomaar een fiets van Marktplaats of bij de tweedehands fietsenboer, want dan is de kans groot dat je misschien wel een fiets hebt die achteraf helemaal niet goed bij je blijkt te passen en zelfs voor blessures kan zorgen. Wil je niet! Daarnaast maakt een goed rijdende racefiets met het juiste comfort, het wielrennen veel leuker en gemakkelijker. Bikester.nl heeft een heel uitgebreid aanbod van professionele wielrenfietsen en weet precies wat geschikt is voor jou.
Zorg voor goede fietskleding
Als je gaat hardlopen dan zorg je voor de juiste hardloopschoenen. Ga je fietsen, dan zorg je voor een goed aangesloten fietstenue. Vooral een fietsbroekje is een echte must. Zonder een zeem (soort kussentje in je broek) is een rondje op zo’n fiets je toch een stuk minder comfortabel voor je bibs en de binnenkant van je benen. Daarnaast is het dus belangrijk dat je kleding goed aansluit op je lichaam. Een te groot, wapperend shirt of broek is niet heel bevorderlijk voor je snelheid. Ook handschoentjes zijn geen overbodige luxe. Ze zorgen voor meer grip en voorkomen ellendige blaren op je handen. En niet geheel onbelangrijk: een goede helm. Op zo’n racefiets en met de juiste kleding kan de snelheid flink oplopen. Wanneer je, om welke redenen dan ook, komt te vallen, is bescherming van je hoofd belangrijk. Daarnaast staat zo’n echt fietspakje natuurlijk ook een stuk professioneler en veel flitsender ;)! Van roze tot een echte bolletjes trui, Bikester heeft ook een ruime keuze aan toffe wieleroutfits!
Fiets niet te hard van stapel
Begrijp me niet verkeerd, fietsen kunnen we hier in Nederland als geen ander, maar wielrennen is toch net even een andere tak van sport. Ondanks dat we de basis allemaal goed onder de knie hebben, moet je ook heel wat km’tjes maken wil je de nieuwe Van der Breggen worden. Je begint aan een nieuwe sport, dus neem de tijd om daar rit voor rit beter in te worden. Ook al train je nog zo langzaam of maar kort, het heeft altijd een positief effect op je conditie. Doe het daarom de eerste maanden gewoon rustig aan. Ook ter voorkoming van blessures. Via verschillende apps, een bekende onder wielrenners is Strava, stel je je eigen trainingsschema samen en kun je dat vergelijken met andere beginners. Op deze manier houd je goed je resultaten bij en zul je zien dat je conditie en tijden snel verbeteren.
Haal je energie uit de juiste voeding
Tijdens het wielrennen verbruik je erg veel energie. Dit zul je ongetwijfeld merken wanneer je voor de eerste keer gaat fietsen. Maar je zult ook merken dat naar mate je meer gaat wielrennen, je ook meer energie krijgt, aangezien je conditie beter wordt. Belangrijk is om tijdens het sporten voldoende te drinken. Bij warm weer heb je minimaal 1 bidon per uur nodig. Om hoofdpijn te voorkomen is drinken en tijdig eten belangrijk en je hartslag in de gaten houden is ook slim. Te lang met een hoge hartslag en je hebt gegarandeerd hoofdpijn daarna. Als je een grote ronde hebt gefietst kan het goed zijn dat je je dagelijkse hoeveelheid aan calorieën hebt verbrand. Neem dan ook voldoende eten met extra koolhydraten. Ga bijvoorbeeld voor deze heerlijke pesto pasta en stop een banaantje of fruitreep in je achterzakje, want zo hoort dat!
Ben jij net begonnen met wielrennen, wil je graag beginnen of heb jij er al verschillende rondes op zitten? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen en tips!
Liefs Daisy & Mirte
[Deze blog is tot stand gekomen als samenwerking met Bikester.nl.]
Geef een reactie