Couscous salade met avo­ca­do en gamba’s of tonijn

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

De couscous salade met avocado en tonijn is bij mij erg goed in de smaak gevallen. Het is een lekker licht verteerbare maaltijd en alle ingrediënten zijn hartstikke vers en gezond.

Couscous weetjes

Voor wie couscous nog niet geheel bekend is, even kort wat weetjes!

Couscous wordt in heel Noord Afrika gegeten, maar elk land kent zijn eigen specifieke manier van bereiden. Couscous is in Afrika eigenlijk wat aardappelen voor ons in Nederland zijn. Couscous wordt traditioneel gemaakt door water met een beetje zout in een kom met meel te sprenkelen. Door het meel met de vingers te roeren worden kleine stukjes deeg gevormd. Deze worden fijngewreven en gezeefd zodat couscouskorrels ontstaan die ongeveer even groot zijn. Couscous is lekker in warme gerechten, maar ook erg geschikt voor en heerlijk in salades.

Ingrediënten couscous salade

Voor 4 personen

  • 1 citroen/citroensap
  • 200 g (biologische) volkoren couscous
  • 1 avocado, geschild en in plakken
  • 1 zakje verse munt (15 g)
  • 1 zakje verse peterselie (30 g)
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 300 gram sperziebonen
  • 250 gram tonijn (of gamba’s)
  • 500 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiden couscous salade

Breng de bouillon aan de kook en schenk over de couscous. Besprenkel de avocado met citroensap. Doe de blaadjes munt met de peterselie (inclusief steeltjes), kappertjes, rest van het citroensap, 3 eetlepels olie, 1 eetlepel van de gewelde couscous en 50 ml water in de keukenmachine. Pureer het geheel tot een saus en breng op smaak met zout en peper. Stoom de groenten volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Schep de couscous om met een derde van de groene saus en schep de stoomgroenten om met een derde van de groene saus. Bestrijk de tonijn met de rest van de olie en gril de tonijn in 4-5 minuten vanbuiten bruin en vanbinnen rosé. Bestrooi de tonijn met zout en peper en snijd de vis in plakken. Verdeel de couscous en de stoomgroenten over vier borden en leg er de plakken avocado en tonijn op. Besprenkel met de rest van de groene saus en strooi er wat citroenrasp over.

Variatie couscous salade

Couscous salade met avocado en gamba's Ik heb deze salade zelf ook gemaakt, maar dan met een kleine variatie: Gamba’s in plaats van tonijn. Je wokt de gamba’s kort in hete olie en bestrooit de gamba’s naar wens met wat peper en zout. Yummm! Een simpele, gezonde en lichte maaltijd. Aanradertje!

Hoe ziet jouw favoriete couscous recept eruit?

Bron recept: AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

    1. Hoi Chantal,
      Ik raad je aan om de eetdagboekjes op deze site eens te bekijken. Daaruit kun je veel inspiratie halen. Binnenkort zet ik ook mijn eetdagboekje online. Verder passen alle recepten op deze site ook in een gezond eetpatroon. Qua tussendoortjes raad ik je aan om dit artikel eens te bekijken: http://www.ilovehealth.nl/supersnacks-als-gezonde-tussendoortjes/ Als je ’s ochtends en ’s middags een tussendoortje uit deze lijst kiest, zit je helemaal goed. Succes!
      Groetjes,
      Daisy

  1. Heerlijk! Kun je couscous qua ‘gezondheidslevel’ vergelijken met quinoa, of moet je couscous maar niet teveel eten en valt het in het rijtje aardappelen, rijst en pasta?

    1. Couscous is niet zó intens gezond als quinoa. Quinoa heeft dan ook niet voor niks de bijnaam ‘superfood’. Je hebt altijd baas boven baas. Dus dat betekent zeker niet de couscous niet gezond is! Zeker een biologische variant is hartstikke gezond. En af en toe gekookte aardappels, volkoren/boekweit/spelt pasta en zilvervliesrijst is natuurlijk ook geen probleem en ook gewoon gezond! Elke avond maar quinoa is ook zo wat… toch!? Dus lekker eten!