Eetdagboek health lover Iris van The Sea is my Cup of Tea

Eetdagboek, Food  /   - 

Tijd voor een nieuw eetdagboek! Ik stel graag aan jullie voor: Iris Overgaauw van de leuke  lifestyle blog The Sea is my Cup of Tea. Lekker creatief, een beetje hippie stijl, surfen, good food, travel sporten… ik hou er van! Ze vertelt je zelf even waarom zij een health lover is:

Iris: “Ik ben van jongs af aan al geïntrigeerd door voeding en eten. Niet alleen was ik (ongezond!) vanaf mijn 13e al ‘aan de lijn’ en creëerde zo een haat-liefdeverhouding met eten, maar ik had ook altijd een enorme interesse voor wat anderen in hun mond stoppen. Ik had gezondheidsklachten en buikpijn, die met de jaren van kwaad tot erger gingen, zonder dat ik wist waarom. Daarnaast merkte ik dat ik bij het intensieve sporten energie tekort kwam. Uiteindelijk ging ik me steeds meer interesseren voor de effecten van voeding op het lichaam. Ik wilde brandstof in mijn lichaam stoppen, in plaats van lege calorieën. Ik ben nieuwsgierig van aard en een erg gevoelig typje. Ik merk dus vrijwel meteen een reactie bij het eten van bepaalde voeding. Zo kwam ik erachter dat ik lactose niet kan verdragen en ook op soja reageer ik slecht. Ik heb mezelf heel veel bijgeleerd over voeding door veel te lezen. In bladen, op internet en veel boeken over allerlei ‘stromingen’ in de voedingsleer. Ik heb een wetenschappelijke opleiding gedaan en dat heeft me geleerd met een flinke dosis kritisch vermogen te denken. Ik neem dus niet zomaar alles aan.

ilovehealthcollage

Mijn kennis heb ik bovendien uitgebreid getest: op mezelf. Eigen ervaring is het enige dat je echt iets kan leren over wat voeding met jouw lichaam doet. Ik weet nu wat werkt voor mij. Ik merk dat veel mensen denken dat de oorzaak van bepaalde problemen bij hen niet aan de voeding ligt. Of ze zijn zich niet bewust van het feit dat ze zich zoveel fijner, lekkerder en energieker kunnen voelen. Omdat ze simpelweg nooit hebben geprobeerd hoe het is als ze een bepaald voedingsmiddel of een voedingsgroep tijdelijk elimineren. Zo dacht ik zelf ook dat brood bij mij geen boosdoener was voor mijn buikpijn, sterker nog, ik at het liefst drie keer per dag brood. Echter nadat ik na een week zonder gluten al 3 uur minder per nacht sliep (wat goed was) en mijn buikpijn verdween, was wel duidelijk dat ik een glutenintolerantie had.

Geen gluten meer dus. En een hoop groente en fruit. En daarmee bedoel ik echt veel. Voor mij is groente en fruit geen extraatje, maar de basis van mijn voedingspatroon. Ik heb de voedingsstoffen en energie hard nodig voor het vele sporten. Zo surf ik, doe ik veel aan yoga en is hardlopen sinds mijn 14e mijn grote liefde. In februari liep ik mijn eerste halve marathon. Ondertussen heb ik stiekem al in mijn hoofd dat ik een hele marathon wil lopen, maar dat stel ik nog een jaartje uit.

Verder ben ik op dit moment aan het experimenteren met een plantaardig dieet en probeer daarom weinig tot geen vlees en zuivel te eten. De reden hiervoor is je direct duidelijk als je de documentaire Forks over Knives gaat kijken. Geloof me, dit is informatie die iedereen zou moeten weten. Indien je geïnteresseerd bent in meer bronnen laat het me weten, i’m happy to share.
Het klinkt zo misschien alsof ik er geen lol aan beleef, maar niet is minder waar. Ik sta graag in de keuken, als ik kook vind vrijwel iedereen het lekker en ik ben dol op lekker eten. Want ook zonder gluten, lactose, vlees en soja kun je héérlijk eten. Hard to believe? Lees dan mijn eetdagboekje dat ik 4 dagen bijhield voor I Love Health.”

Donderdag

Ik word donderdag vroeg wakker, as usual. Ik ben echt een ochtendmens. Ik begin mijn dag altijd met een aantal glazen water, want ‘s ochtends ben ik erg dorstig. Daarna een glaasje waterkefir. Waterkefir is een probiotisch drankje dat je darmwerking ondersteunt en daarmee je algehele immuunsysteem versterkt. Ik heb het echt nodig, ik merk zoveel verschil nu ik dit dagelijks drink. Lekker rustig buikje. Plus, kefir is een van de weinige plantaardige (het product van fermentatie door bacteriën kunnen we best plantaardig noemen toch?)  bronnen van B12. Dat is wel handig als je weinig vlees en zuivel eet. Kefir maak ik altijd met citroen, zodat ik meteen ook mijn lever een mini-reiniging cadeau doe.

Vervolgens is het tijd voor krachtvoer: een groene smoothie met veel spinazie, komkommer, appel, een banaan, hennep zaad en een theelepel chlorella. Ik kan niet meer zonder. Ook al ben ik nooit een koffiedrinker geweest, het is mijn koffie. smoothie

Tussendoor een appel en als lunch een salade met veldsla, tomaat, komkommer, paprika, geraspte courgette, pijnboompitten en kappertjes en een kop rooibosthee.
’s middags waag ik me aan een raw taart experiment. Daarbij heb ik wat cashewnootjes en dadels gesnoept. En nog wat rooibosthee gedronken.
Daarna heb ik een rustige 5 km hardlooptraining gedaan.

For dinner ging ik voor een heerlijke veganistische mediterrane stoof met artisjokharten en komkommer. Dit recept was eerlijk waar onwijs lekker!

En ’s avonds was het tijd om de raw taart te proeven. Echt geweldig de smaak van deze taart. De avocado is romig, de limoen geeft het een frisse smaak en de bodem… Deze blijft erin. raw taart

Vrijdag

Ik begin de dag met mijn glazen water, een glaasje kefir en weer een groene smoothie. Dit keer van spinazie, veldsla, nectarine, banaan en tarwegraspoeder.

Ik ben de hele dag van huis en ik heb eigenlijk nauwelijks tijd om te eten. Ik heb ook weinig honger, maar haal bij Ekoplaza een zakje studentenhaver, een halve liter kokoswater en een banaan. Verder heb ik veel water gedronken.

Bij thuiskomst maakte ik een heerlijke courgettespaghetti met vegetarische pastasaus, olijven en verse pesto. Het was weer héérlijk.

Als toetje trakteerde ik mezelf en mijn familie op zelfgemaakte choco mousse van banaan, avocado, dadels en rauwe cacaopoeder. Mijn lievelings! chocolade mousse

Vandaag was een slechte dag als in, te weinig gegeten. Morgen gaan we het beter doen!

Zaterdag

Het gebruikelijke: veel water, glaasje kefir.

Voor ontbijt een chiazaad pudding van banaan, met framboos, granaatappelpitjes en moerbeien. chia zaad pudding met framboos

Als vroege lunch nam ik een groene smoothie met spinazie, zomerfruit, appel, chlorella en een halve avocado. En als late lunch at ik het restje van de vegetarische stoof van de eerste dag.

Tussendoor at ik nog 2 raw cookies van amandelmeel, pindakaas, dadels en vanillepoeder met een grote kop rooibosthee. Super lekkere snack! raw koekjes

Als avondeten maakte ik een Griekse rijstsalade. Ik ga bijna op backpacktrip naar Griekenland, dus zo komen we alvast lekker in de sfeer. Griekse Salade

Zondag

’s ochtends flink wat water en een glas kefir. Ik maakte een groene smoothie van veldsla, snijbiet, bosbessen, banaan en wat meloen en maca poeder.

Ik ging vandaag voor de lange workout die ik al een tijdje had uitgesteld. 15 km gelopen in 1:30. Maar het verliep best goed. Ik heb wel vertrouwen in de Dam tot Dam loop 21 september!

’s Middags was ik een beetje lui en smeerde voor mezelf een aantal boekweitcrackers met cashewpasta.

Later at ik nog twee nectarines en maakte ik een heerlijke juice voor mezelf met appel, venkel, limoen en komkommer.

En vandaag als avondeten een heerlijke quinoasalade gemaakt met mango, paprika, avocado, komkommer, tomaat, zongedroogde tomaat, feta, munt en een beetje citroen. Genieten. quinoa salade

En zondig ik nou nooit? Nee hoor, ook ik zondig. Het werkt in mijn voordeel dat ik van nature niet houd van alcohol, koffie of fastfood. Maar ik zwicht voor pure chocolade. Mijn ‘truc’ is mezelf te overladen met groente en fruit. Als je vijf bananen of drie mango’s in één keer wegwerkt is het onmogelijk om daarna nog trek te hebben (in iets slechts). Door te zorgen dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg op deze manier, in plaats van lege calorieën te eten, zijn mijn eetbuien van vroeger als sneeuw voor de zon verdwenen en zit ik niet alleen lekker in mijn vel, maar is ook mijn huid en haar beter, mijn nagels sterker en voel ik me gelukkiger dan ooit.

Wat vind jij van Iris’ eetdagboek? Laat het weten via de comments hieronder!

Geef een reactie

39 reacties

  1. Dag Iris

    Ik zou graag de waterkefir maken.
    Moeten er zoveel suiker in de kefir of mag het minder. Ik eet zomin mogelijk suiker.
    Groetjes Liesa

  2. San 12 september 2014 at 22:00 · Reply →
    Wat een inspiratie! Geweldig. Moeten de amandelcookies worden gebakken in de oven of eet je ze echt ‘”rauw”?

    1. Gewoon rauw!! Je kunt ze even in de koelkast leggen zodat ze wat harder worden. Misschien zijn ze iets anders dan de standaard definitie van een koekje, maar ik vind ze echt heel lekker!

    1. Hallo San,
      Grappig dat het je opvalt, maar ik houd persoonlijk niet zoveel van dressings.
      Ik eet mijn salades dus meestal droog, of, met een beetje olijfolie en citroen. Bij een Griekse salade gebruik ik ook een beetje azijn.
      En wat mij betreft maken verse (of gedroogde) kruiden echt de smaak van een salade!

  3. Wat een creativiteit met eten, leuk! En je blog heeft een heerlijk relaxed, creatief en inspirerend sfeertje.. Daar ga ik vaker een kijkje nemen!

  4. Wauw wat een leuk dagboekje! En zo herkenbaar. Door mijn buikpijn ben ik ook al jaren bezig met zo gezond & lekker mogelijk eten. Toch blijf ik veel buikpijn hebben, dus sindskort ben ik met een dietist aan het kijken waar het aan ligt. Geen zuivel, geen tarwe, geen vlees, geen bewerkte producten & geen suiker deed ik altijd al, maar nu ligt het misschien ook knoflook, uit, prei… Dit is gebaseerd op het FODMAP-dieet en ik hoop echt dat het werkt! Heel gezond eten en leven en toch elke avond weer buikpijn hebben is zo frustrerend. Fijn dat jij hebt uitgevonden wat voor jou het beste is. Keep on going! 🙂

    1. Hoi Marleen!
      Dankjewel! Goed dat je op zoek bent naar de oorzaak van je buikpijn. Het is bij mij echt jaren zo’n groot issue geweest. Dokter stuurde me weg met de boodschap dat ik PDS had en dat ik ermee moest leren leven, daarna jaren in behandeling geweest bij homeopaat (wat me wel heeft geholpen er mentaal beter tegen te kunnen, want altijd buikpijn is nogal high demanding van je zelfvertrouwen), en daarna de acupuncturist, wat veel verlichting gaf. Maar toch altijd die buikpijn aanvallen.. Ik ben er nu achter dat gluten bij mij de grootste irritatiefactor zijn, maar lactose en soja at ik dus al zo min mogelijk. Ik neem aan dat je alle voedingsgroepen één voor één af gaat?

      Waar je denk ik naar moet kijken is: wat eet je veel? Mijn lievelings was brood, het liefst altijd en overal. Ik was er verslaafd aan. Maar juist omdat je het zoveel eet kan je lichaam er op gegeven moment niet meer tegen. Dus bekijk van die voedingsgroepen wat jouw grootste haat/liefdeverhouding product is. Misschien dat je het zo kunt ontdekken!

      Ik wens je er in ieder geval heel veel sterkte mee en ik hoop echt dat je vindt wat het bij jou is. Maar geloof me, het kan echt overgaan! Ik had er al last van sinds ik een kind was en daarbij ook altijd hoofdpijn, moe en een dood vogeltje.

      Oja en tot slot: ik moet wel zeggen dat ik het bij de gluten eerst aan andere dingen merkte (minder slaap, meer energie, minder negatief ’s avonds) en daarna pas aan mijn buik. Het moet namelijk herstellen. Dus trek niet te snel conclusies zou ik zeggen!

      Oké, lang bericht, maar het gaat me ook erg dicht aan het hard! Altijd buikpijn hebben is echt zo naar!

    2. Oh en ik had niet verwacht dat zoiets mij zou helpen en ik vond het eerst maar een beetje gek, maar elke dag een glaasje Kefir helpt me ook ontzettend. In dit drankje zitten rechtsdraaiende melkzuren die goed zijn voor je darmflora (zoiets als Yakult maar dan ook echt goed). Je kunt hier kefir bestellen:
      http://www.kefirshop.nl/?pid=7283

      En zo maak je het:
      http://theseaismycupoftea.nl/theseaismycupoftea.nl/zelf-waterkefir-maken/

      Ikzelf was bang voor probiotica wegens hele nare ervaringen ermee (lees: oorlog in mijn buik), maar kefir is echt wel effectief en juist verzachtend!

  5. Wat een fijn eetdagboek! Wel vraag ik me af: is het niet erg om ‘te’ veel fruit te eten? Ik dacht namelijk gelezen te hebben dat meer dan 3 stuks fruit eten op een dag ook niet echt goed voor je is. Maar verder ziet alles er superlekker uit!

  6. Wat een leuk en inspirerend eetdagboek! Ik herken mij in je verhaal en heb zin om weer extra op te letten en vooral te genieten van lekker en gezond eten!! Ga een kijkje nemen op je blog:):)

  7. Hoi Iris,

    Hoeveel smoothie drink je sochtends? Ik eet altijd havermout mr wil wel graag experimenteren met wat anders en zo krijg je ook direct al lekker veel groente en fruit binnen en dat al sochtends 🙂

    1. Hoi H,
      Ik maak mijn smoothie meestal van 2/3 handen bladgroente, 2 stuks fruit, eventueel wat toevoegingen en een flinke scheut water. Uiteindelijk kom ik denk ik uit op ongeveer 500 ml. Daarmee zit ik vaak vol tot de lunch en soms neem ik nog een extra stuk fruit. Maar het is even proberen hoeveel voor jou voldoende is! Groene smoothies zijn, naast havermout, een hele goede manier om je dag te beginnen in ieder geval!

    1. Hoi Yvon,
      Haha goed dat je de link al hebt gevonden! Het recept van de raw taart had je misschien al gevonden, maar deze staat hier online:
      http://theseaismycupoftea.nl/theseaismycupoftea.nl/cheesecake-zonder-cheese/

      Het recept voor de rauwe koekjes is het volgende:
      100 gram amandelmeel
      50 gram pindakaas
      50 gram medjooldadels zonder pit
      snufje vanillepoeder

      En de kefir kun je hier bestellen bij de Kefirshop:
      http://www.kefirshop.nl/?pid=7283

      Veel bakplezier in ieder geval!

  8. He Iris, super leuk om je eetdagboek te zien!
    Ik had een vraagje waar ik zelf eigenlijk mee zit; ik heb gelezen dat je niet teveel fruit moet eten ivm suikers die erin zitten. Maar ik zie dat jij het erg veel eet. Kan jij mij hier meer over vertellen? Vind het zelf namelijk super lekker. Alvast bedankt!

    1. Hoi Madelief,
      Ik begrijp je vraag. De meningen hierover zijn erg verdeeld en er is niet direct informatie over te vinden.

      Het probleem met het standpunt dat teveel fruit en fructose niet goed zou zijn voor je (net als glucose), is dat bijna alle onderzoeken naar fructose gedaan zijn met toegevoegde fructose (zoals de high-fructose corn sirup). Dit is natuurlijk een ‘overdosis’ en niet te vergelijken met de niveaus van fructose in fruit. De resultaten van deze onderzoeken zijn natuurlijk erg negatief.

      Over het algemeen zijn de wetenschappers van mening dat je om te hoge fructoseniveaus te krijgen (en dus de nadelige effecten), je echt belachelijk veel fruit binnen zou moeten krijgen. Ikzelf geloof ook dat het moeilijk is om te hoge fructoseniveaus te krijgen, kijk bijvoorbeeld maar naar Fullyraw Kristina (zoek maar op op facebook of instagram), die ongelofelijk veel fruit eet op dagelijkse basis, al 7 jaar lang. Ik ken weinig mensen die zo gezond en fit zijn. In fruit zitten immers ook onwijs veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die je echt nodig hebt. Dit weegt op tegen eventuele nadelen en als je fruit vergelijkt met bewerkte voedingsmiddelen, dan weet ik wel bij welk product ik eerder bang zou zijn voor de nadelige effecten op het lichaam..

      Daarbij denk ik wel dat het belangrijk is dat je niet daarnaast ook nog een hoop andere suikers binnenkrijgt uit andere koolhydraatrijke producten bijvoorbeeld. Ikzelf eet vaak fruit in plaats van crackers en havermout bijvoorbeeld en niet beide. Ikzelf voel me daar erg goed bij.

      Bovendien is het voordeel van fructose ten opzichte van glucose dat fructose het lichaam niet belemmert om opgeslagen vetten te verbranden en glucose wel. Wat ook nog een rol speelt is de verhouding van fructose en glucose per fruit, het ene fruit is dus het andere ook weer niet..

      Kortom, het is een erg ingewikkeld verhaal en er is geen direct duidelijk antwoord beschikbaar, enkel meningen en standpunten. Ik persoonlijk vind fruit natures perfect food! Ik haal er genoeg calorieën uit, veel voedingsstoffen en onlangs werd op Nu vermeld dat mensen die meer fruit en groente eten als aantrekkelijker werden beoordeeld dan mensen die dat minder deden, vanwege een bepaalde ‘glow’ die je dan over je heen krijgt.

      Je moet natuurlijk je eigen standpunt innemen, maar ik denk persoonlijk dat je er niet op achteruit zult gaan! Ik zou eerder bang zijn voor bewerkte voedingsproducten, toevoegde suikers en vetten en gemodificeerde voedingsmiddelen. Om zeker te zijn zou ik dus wel adviseren om op je totale suikerinname te letten en met fruit dus andere suikerrijke producten te vervangen in plaats van het extra te eten!

      Lang verhaal, maar ik hoop dat je er iets mee kunt!

      1. Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om zo’n uitgebreid antwoord te schrijven. Ik vroeg me hetzelfde af, omdat ik eigenlijk niets liever eet dan fruit en groente! Je antwoord was heel nuttig.

        1. Dankjewel meiden, ik denk dat het belangrijk is dat er veel meer nuttige informatie beschikbaar komt! A change is coming en als je kunt genieten van fruit, zie ik niet waarom je jezelf zou beperken op zo’n heerlijk, natuurlijk iets! Blijf daarbij natuurlijk wel altijd variëren en eet ook genoeg groentjes om het in verhouding te houden;)

    1. Het recept voor de rauwe amandelkoekjes is het volgende:
      100 gram amandelmeel
      50 gram pindakaas
      50 gram medjooldadels zonder pit
      snufje vanillepoeder

      Ik vind ze altijd erg lekker! Veel bakplezier ermee:) Laat me weten wat jullie vinden!