Review van de Fitbit Ionic // De nieuwste Fitbit smartwatch

Health, Sport  /   - 

Bij Fitbit denken de meeste mensen aan activity trackers. Maar met de komst van de Fitbit Ionic, brengt Fitbit daar verandering is. De Ionic is namelijk meer dan dat: het is een echte smartwatch, die vooral gericht is op het vastleggen van je sportieve prestaties. Om alvast even een indicatie te geven: Hij heeft een pols hartslagmeter, is voorzien van gps, waterdicht en heeft zelfs de mogelijkheid om er contactloos mee te betalen. Say whuuuut?! Daarnaast kan hij de meldingen van je smartphone doorzetten en kun zie je wanneer je gebeld wordt. Klinkt niet gek he?

What’s new met de Fitbit Ionic?

Een scherm met touchscreen
De Fitbit Ionic is gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft een beeldscherm van Gorilla Glass, wat – zoals de naam al doet vermoeden – bestand is tegen een stootje. Het kleuren touchscreen is goed zichtbaar in de felle zon, maar ook in of onder water. Het touchscreen wordt geactiveerd door je pols naar je toe te draaien of door op één van de knopjes op de zijkant van het horloge te drukken. Vanuit het hoofdscherm kom je in het menu terecht door naar rechts te swipen. fitbit ionic

Nauwkeurige tracking
De Ionic houdt al je beweging nauwkeurig bij. Het aantal stappen, afgelegde afstand, verdiepingen/trappen, verbrande calorieën en actieve minuten. Je kunt deze data terugvinden in de Fitbit app of het ‘Today’ overzicht bekijken op de Ionic. Daar je zie ook per dag hoeveel stappen je in totaal hebt gezet, wat je rusthartslag en gemiddelde hartslag is, hoeveel afgelegde kilometers, verbrande calorieën, aantal verdiepingen en aantal actieve minuten je achter de rug hebt. Ook beschikt de Ionic over Run Detect. Zodra je de deur uit rent met de Ionic om, begint de smartwatch met het tracken van snelheid, afstand en hartslag. Als je stopt bij het stoplicht of om je veters te strikken, pauzeert het tracken automatisch. Handig he?!

Stel je eigen workout samen
Onder de app Exercise op de Ionic kun je een workout starten. Standaard workouts in deze app zijn: run, bike, swim, treadmill, weights,  interval timer en de algemene workout. Tijdens de workout kun je zelf kiezen welke gegevens je in beeld wilt zien: naast verbrande calorieën en tijd, bijvoorbeeld ook je hartslag. Aan het einde krijg je een overzicht van je workout (hoeveel tijd, afgelegde afstand, aantal gezwommen baantjes, verbrande calorieën, gemiddelde hartslag en hoogste hartslag). Op de Ionic staan een paar workouts standaard geselecteerd, maar je kunt in de Fitbit app zelf kiezen welke workouts je daar wilt hebben staan. Bijvoorbeeld bootcamp, yoga, spinning, tennissen of kickboksen

fitbit ionic, tennis, daisy
Tennissen in Mallorca met de Fitbit Ionic.

Goals in stellen

Je kunt in de app op je telefoon diverse doelen stellen: een bepaald aantal stappen zetten, km’s lopen en calorieën verbranden, maar ook kun je een doel stellen voor het aantal dagen per week dat je ‘beweegt’, voor water drinken en slapen.  Zo is mijn doel minimaal 10.000 stappen per dag zetten en 8 uur per nacht te slapen.

Laat je telefoon lekker thuis
Door de ingebouwde GPS van de Ionic kun je zonder smartphone gaan rennen, naar de gym gaan of bootcampen. De route, snelheid, het aantal calorieën worden evengoed bijgehouden in de app. Muziek luister je met de draadloze Fitbit Flyer of een andere draadloze headset. Er kunnen meer dan 300 liedjes op de Ionic.

Betalen met je watch
Zoals ik net al schreef, betalen kan dus ook met de Ionic (net als met de Apple Watch). Je kunt kiezen voor je creditcards maar bijvoorbeeld ook voor betalen bij Starbucks. Zo kun je bij Starbucks met je horloge aan de toonbank betalen.  Op je telefoon zie je later het bonnetje verschijnen zodat je wel de dubbelcheck hebt in een later stadium.

En? Wat vinden we van de Fitbit Ionic?

Ik heb de Ionic de afgelopen maanden uitvoerig getest. Eerst in Mallorca tijdens het event van de lancering van de Ionic. Daar heb ik diverse sporten met de Ionic gedaan: hardlopen, tennissen en suppen. Leuk! En de watch legde alles goed vast. 

fitbit ionic
Net terug van het suppen op Mallorca. De Ionic heeft alles vastgelegd.

Vervolgens ging ik naar Bali waar ik de Ionic tijdens mijn I Love Health retreats dagelijks droeg. De bootcamps werden goed vastgelegd en de yoga les ook. Tijdens het surfen trackte ik mijn sessies met de standaard workout app. Hij telt dan calorieen, hartslag etc. Ik moet wel zeggen dat ik het lastig vond het om het touchscreen te bedienen in het water. Daar druppels op het scherm en natte vingers werd dat heel lastig.

Vervolgens ging ik op vakantie naar de Mentawai eilanden, waar ik dagelijks 5 uur in het water lag om te surfen. Al deze sessies waren prima te tracken met de Ionic. Wat alleen niet goed werkte was de stappenteller. Ik zat elke dag 1,5 uur op een boot naar de surfspots. Tijdens de boottocht telde de watch heel veel stappen, terwijl ik gewoon stil zat. Hierdoor had ik rond 13u in de middag mijn stappendoel al bereikt volgnes de Ionic, maar dat klopte niet. Het was een mega sportieve vakantie en ik had het leuk gevonden om al deze activity juist te tracken, maar dat was hierdoor niet mogelijk. Ook op de fiets en scooter telt ie vaak de stappen door.

Ik houd regelmatig mijn watch om tijdens het slapen, want hij meet ook je slaap. Van het aantal uren dat je echt heb geslapen, eventuele momenten in de nacht dat je wakker bent, en zelfs in welke fasen je hebt geslapen (rem, diep of licht). Super leuk en interessant vind ik dat!

Ook leuk, de ademsessies. Elke dag even pas op de plaatst en 2 minuten begeleid rustig ademen met de Ionic, ideaal voor drukke baasjes.

Toch vind ik de allerbeste feature de meldingen die ik 10 minuten voor het einde van een uur krijg als ik niet voldoende stappen heb gezet. Als ik te lang zit, bijvoorbeeld op kantoor, gaat de Ionic trillen en krijg ik een melding van het aantal stappen dat ik nog moet zetten dat uur om uiteindelijk aan mijn doel van de dag te komen. En dat werkt echt bij mij. Het is maar een klein rondje, maar in the end werken alle kleine beetjes! De Ionic motiveert mij dus echt om meer te bewegen.

De batterij duur is super. Hij gaat dagenlang mee! Ook het scherm werkt heel goed. Zelfs in de felle zon is alles perfect te lezen. Heel handig in Bali en andere zonnige bestemmingen.

fitbit ionic
Diverse uitvoeringen en bandjes van de Fitbit Ionic. Ik heb de Fitbit rechtsboven.

Aanradertje dus voor wie graag haar activiteiten in kaart brengt én wel een duwtje in de rug kan gebruiken om meer te bewegen!

The Fitbit Ionic kost €349,- en is o.a. bij Bol.com te koop.

De draadloze headset, de Fitbit Flyer, is in diverse kleuren te verkrijgen en kost €121,-.

Heb jij ervaring met de Fitbit Ionic, of met een andere Fitbit tracker, laat het ons weten in de comments!

Groetjes

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *