Superfood friet van zoete aardappel

I love friet. En hoe! Maar niet alle friet. Alleen écht goede friet. Zo vaak eet ik het niet, want de meeste frietjes zijn natuurlijk niet echt gezond. Dus áls ik ze eet, wil ik ook echt dat het goede, lekkere frieten zijn. Het moet het zondigen waard zijn, zeg maar. Voor mij betekent dat met de hand gesneden, goed vet gebruikt, niet te dun, niet te dik, goed knapperig gebakken… Yumm! Als er een gezonde variant op mijn favoriete kostje komt, die ook nog eens super lekker is, dan heb je me. Toen ik het nieuwe Superfood Recepten boek van Jesse van der Velde opensloeg en daarin Superfood Frieten zag, ben ik gelijk aan de slag gegaan. En het resultaat was god-de-lijk! Bij de tweede keer pas wel te verstaan. De eerste ronde was ik de tijd vergeten en waren de frietjes wel erg knapperig (lees: zwart)….

Waarom zo gezond? Zoete aardappel voor superfood frieten

Deze Superfood Frieten zijn van zoete aardappel gemaakt. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, is het geen aardappel, maar een bataat, wat een neefje (of nichtje) van de knollen is. Deze zoete aardappel is vele malen gezonder dan normale aardappel. Ze zitten bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C (weerstand), belangrijke mineralen en ze bevatten veel antioxidanten. Er zitten minder koolhydraten in zoete aardappel dan in de ‘gewone’ pieper en juist relatief veel vezels, waardoor je sneller ‘vol’ zit.

Oven of Airfryer!

In dit recept gaan de frieten in de oven, maar je kunt ze ook maken in een airfryer! Heb je dit wel eens geprobeerd? Dit komt min of meer neer op ‘gezond frituren’. Er wordt geen frituurvet gebruikt in de airfryer, maar door de circulerende hetelucht (vandaar ‘air’-fryer) gegaard. Zo is friet zo’n 80% minder vet dan uit een frituurpan. Like it!

Oké, genoeg uitleg. Het recept voor deze overheerlijke zoete aardappel frieten:

Ingrediënten superfood friet:

Voor 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 2 el kokosolie
  • Evt. 2 teentjes knoflook
  • 1 tl zeezout

Gesneden superfood frieten van zoete aardappel

Bereiding superfood friet:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de aardappels en snijd eventuele donkere stukje eruit. Je hoeft ze niet te schillen.
  3. Snijd de aardappels in lange repen en week ze 30 minuten tot een uur in koud water. Zo verwijder je het zetmeel en worden je frieten knapperiger. En dat is wat we willen!
  4. Spoel de frieten een paar keer om en droog af met een theedoek.
  5. Smelt de kokosolie op laag vuur. Doe de frieten in een kom en giet de kokosolie erover. Meng het goed.
  6. Leg de frieten verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het zeezout erover en leg evt. de knoflook ook op de bakplaat.
  7. Zet de plaat 30-35 minuten in de oven. Hussel halverwege de frietjes zodat alle kanten goed gebakken worden. Superfood frieten van zoete aardappel

Na zo’n half uur ben je de trotse bakker van de lekkerste, gezonde superfood frieten!

Bon app! Superfood frieten van zoete aardappel

 Het Superfood Recepten Boek van Jesse van der Velde en Annemieke Kroon koop je via deze link.

Geef een reactie

46 reacties

  1. Hallo, ik heb even een vraag.. Ik had laatst een zak gekocht met houdbaarheidsdatum 11-9-2015. Nou neem ik dat zelf al niet zo nauw, maar kan ik deze dinsdag nog klaarmaken denken jullie? En kan ik ook olijfolie gebruiken ipv kokosolie? Bedankt!

  2. Hallo, wat een lekker recept lijkt me dit. Kun je de friet ook evt op een rooster leggen? Of zakken ze er dan doorheen? Dacht dat het misschien kan helpen om de hetelucht eromheen te laten blazen. Groetjes Sandra

  3. Hi Daisy,

    vanavond deze heerlijke ‘frietjes’ gemaakt, helaas niet knapperig maar alsnog smullen.

    Vraagje: hierboven staat vermeld “er zitten MINDER koolhydraten in zoete aardappel dan in de ‘gewone’ pieper …”.

    Laatst las ik echter the opposite, namelijk dat er juist MEER koolhydraten inzitten dan in de gewone pieper maar dat ze wel veel voedzamer (en lekkerder!) zijn.

    Ik heb er geen verstand van maar ben nu wel benieuwd 🙂

    Dank voor de leuke site en vele recepten!

  4. Ik heb ipv kokosolie gewoon olijfolie gebruikt en zeker 30 min in oven. Helemaal slap, wel deels zwart… Wat doe ik verkeerd, ligt het aan de olie?

  5. Ha, leuk artikel! Ik maak al regelmatig zoete aardappel frites, alleen worden ze nooit knapperig, of iets wat er op lijkt. Ik ga dat met water eens proberen! Ze zijn ook erg lekker met kaneel trouwens.

  6. Vanavond zoete aardappelfriet gemaakt.
    In één woord GEWELDIG.
    Een aantal waren wel wat zacht, maar de meeste waren heerlijk knapperig.

    Ik had best nog wat kokosolie gebruikt, maar dat maakte dus niet uit.
    Wel heb ik ze kwartiertje langer in de oven gelaten.

    Ook heb ik er een aantal in de koekenpan gebakken. Ook die waren erg lekker 😀
    Ik heb er van genoten !

  7. Hoi Daisy,

    Ik heb dit recept laatst gemaakt, en hoewel het heerlijk was, duurde het wel wat langer dan 35 minuten voordat het gaar was, ik heb ze meer dan een uur in de oven gehad. Ook waren ze toen nog niet echt krokant. Dus ik ben wel nieuwsgierig hoe jij ze wel zo mooi krijgt in die tijd! Ik zal ze binnenkort weer maken, misschien de temperatuur wat hoger zetten.. 🙂

    1. Hoi Natasja,
      Ja het blijft een vak apart die zoete aardappelfrieten. Ik maak ze exact op deze manier. Dus ik vind het lastig om extra tips te kunnen geven. Misschien dat het komt door het verschil in over of door de dikte van de frieten? Iets langer in de oven zou misschien helpen. Maar écht zo knapperig als normale gefrituurde friet wordt het ook niet hoor. Dus het hoort ietsje slapper. Maar wel stevig!
      succes! gr. daisy

      1. Hoi Daisy,

        Meestal als de friet niet snel gaar of krokant wordt ligt het aan te veel op 1 bakplaat, dikte en toch de temperatuur.
        Als ik deze friet maak zet ik de oven op 220/230 graden waardoor de friet in een half uurtje klaar is.

        @Natasja: Als je op de 3 dingen let kan het niet fout gaan 🙂

        Groeten
        Sampe

        P.S. mooie site trouwens!