Gezonde speculaas // Sinterklaas recept

Oh kom maar eens kijken… Wat er in de koekjespot zit. Deze gezonde speculaas heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. 100 pogingen en élke keer niet zoals ik wilde. Maar het is gelukt hoor jongens! En nog op tijd voor Sinterklaas ook. Deze ‘gezondere’ speculaasjes wil jij zeker weten op tafel als het heerlijk avond gekomen is.

De speculaasjes zijn gemaakt van boekweitmeel, gezoet met honing en gebakken met échte boter. Ze zijn dus niet suikervrij, glutenvrij en je kunt er helaas geen hele pot van leeg eten (of wel natuurlijk). Desalniettemin, zijn ze ‘gezonder’ dan gewone speculaas uit de supermarkt. Dus neem de ene keer lekker een ‘gezonder’ speculaasje en trakteer jezelf de andere keer met een echte sinner. Ik beloof je: even lekker 😉

Ingrediënten gezonde speculaas

Dit recept is voor circa 20 koekjes

  • 125 gram boekweitmeel*
  • 75 boter
  • 50 gram honing
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • Amandelschaafsel of amandelstukjes
  • Bloem (om het aanrecht mee te bestuiven)

*Je kunt ook speltmeel, volkoren meel etc. gebruiken. Maar bij havermoutmeel worden ze wel wat droog, vonden wij

Bereidingswijze gezonde speculaas

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  2. Meng de droge ingrediënten in een kom.
  3. Voeg hier vervolgens de boter, honing en melk aan toe.
  4. Mix het geheel met deeghaken of je handen tot een geheel.
  5. Vorm een bol van het deeg en laat dit een half uurtje rusten in de koelkast.
  6. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit.
  7. Steek vervolgens koekjes uit het deeg met een koekjesvormpje of bijvoorbeeld een glas.
  8. Leg de koekjes op de bakplaat en versier met de amandelschaafsel.
  9. Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten bruin. Houd goed in de gaten of de koekjes niet verbranden.
  10. Laat de koekjes eventjes afkoelen op de bakplaat en tast toe 🙂

Ik krijg er spontaan weer zin in. Ga jij deze maken voor 5 december? Of misschien wel ervoor of daarna?

sinterklaas, speculaas, healthy speculaas

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat je een reactie achter hoe je dit receptje vond?

Liefs, Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Boekweitmeel is gluten vrij.. dus als de kruiden en bakpoeder glutenvrij zijn is dit een prima recoey voor mensen die gluten niet kunnen tollereren 🙂