Saoto soep || à la Rens

Diner, Recepten, Soep  /   - 

Ik zou graag de credits voor deze heerlijke saoto soep toe eigenen… maar niets is minder waar. Dit recept komt uit het Powerfood kookboek van Rens Kroes. Dus alle credits zijn voor jou Rens!

Eerlijk is eerlijk, ik ben überhaupt niet zo’n Surinaamse chef kok. Verre van zelfs. De enige keer dat ik saoto soep heb gegeten was járen geleden, bij vriendinnetje Charlotte. Ook al is het lang geleden, ik weet nog goed hoe lekker ik het toen vond. Daarom maakte ik met veel plezier en veel zin het gezonde saoto soep recept dat ik tegenkwam in Powerfood.

Saoto soep is een bekend Surinaams gerecht. Het is een behoorlijk vullende soep, vol met rijst, kip, ei en taugé. Het is dan ook echt een maaltijdsoep. Ik moest wel wat kruidjes en specrijen aanschaffen om het recept te kunnen maken, maar dat is het meer dan waard. Lekker dat ‘ie namelijk is!

Ingrediënten saoto soep

Voor 4 personen

  • 3 biologische kipfilets
  • 100 gram basmati rijst
  • 4 gekookte eieren (hard)
  • Bakje taugé
  • 2 liter water
  • 1 ui (grof gesneden)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillon blokje
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el zoete ketjap
  • 1 tl laos
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • Zout en peper

saoto soep Bereiding saoto soep

  1. Doe de kipfilets in een soeppan voeg het water toe, net als de ui, geperste knoflookteentjes, bouillonblokjes, laurierblaadjes, ketjap, laos en het gemberpoeder. En peper en zout naar smaak.
  2. Breng dit aan de kook. Draai het vuur laag, zodra het kookt en laat met een deksel op de pan minimaal een uur op laag vuur door koken.
  3. Haal na zo’n 3 kwartier de kipfilets uit de pan en pluk ze met twee vorken in stukjes. De soep mag ondertussen zachtjes verder koken.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  5. Snijd de gekookte eieren in 4 parten.
  6. Tijd om de soepkommen te vullen: leg in het midden wat rijst, taugé en kip. Giet de soep erover en leg de eitjes langs de rand in de kom.
  7. Wat peper en gedroogde peterselie er nog over…
  8. De liefhebber van pittig, kan er nog wat sambal aan toevoegen.

That’s it! Geniet van je gezonde saoto soep!

Soep over? Heerlijk bij de lunch de volgende dag! Je kunt het prima een dagje in de koelkast bewaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  1. Vind het een beetje een flauw receptje van Rens. Oorspronkelijk Javaans gerecht (soto) en vol explosieve smaken, maar overgenomen door de Surinaamse keuken en zo wel iets in waarde verloren, naar mijn mening. Lekkerder te maken met zelf getrokken kippenbouillon, sereh (citroengras), djeroek poeroet etc. Maar daar moet je dan natuurlijk wel tijd voor hebben.

    1. Sorry!! Smaak is inderdaad erg goed (al zeg ik het zelf) en het is een gezonde versie, dus wat dat betreft I Love Health-proof! Maar geloof je gelijk als het niet op het originele gerecht lijkt wat ongetwijfeld ook super lekker is!

  2. Voor een complete maaltijd heeft het veel te weinig groenten. Aanbeveling is 200 g per persoon. Zoveel ui en taugé past niet in een kom soep.

    1. 200 gram per dag, als je daar pas aan komt bij je avondeten dan is het inderdaad te weinig. Ik zelf zit vaak bij de lunch allang aan de aanbevolen 2 ons groente (eet elke dag ongeveer 500/600 gram groente) dus dan kan het prima!