Recept: Gezond bananenbrood #nosugar

Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.

Ingrediënten gezond bananenbrood

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout Gezond bananenbrood recept

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.

Voila! Klaar is je gezonde bananenbrood. Eet smakelijk!

*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!

**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.

Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!

dadels banaan keukenmachine voor bananenbrood
Mix de dadels en bananen in de keukenmachine.
Havermoutmeel maken voor bananenbrood
Havermoutmeel maak je door havermout even in de keukenmachine te doen zodat het verpulvert tot meel.
Eieren voor bananenbrood
Klop de eieren op met een snufje zout.
Meng het eimengsel met de bananenpuree voor gezond bananenbrood
Meng het eimengsel met de bananenpuree.
amandelmeel voor bananenbrood
Meng het amandel- en havermoutmeel met het beslag. Ik kocht het amandelmeel bij Ekoplaza.
Ongebrande noten voor bananenbrood
Crush de noten eventueel in een theedoek met een hamer.
Giet het eimengel in de cakevorm voor gezond bananenbrood
Giet het eimengel in de cakevorm.
Gezond bananenbrood in de oven
Bak het brood gedurende 45-50 minuten af in de oven.

Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.

Laat een reactie achter bij Elise Reactie annuleren

320 reacties

  1. Tip: gebruik in plaats van een siliconen cakevorm, (siliconen is niet ilovehealth) een versie van rvs. Voor 1,99 koop je er een bij de Action. En die is op de koop toe gemaakt in Duitsland. Ook wel prettig qua arbeidsomstandigheden.

  2. Ik heb het gisteren gemaakt maar het was nog vochtig. ( me ovenstand gaat tot 8) Besloot het 5min langer in de oven te houden maar g1 succes wel een beetje aangebrand 🙁 wat is er mis gegaan denkt u? Ik heb alles van de recept bijgedaan all1 wat minder havermoutmeel gedaan

    1. Dat kan ik niet met zekerheid zeggen helaas. Maar ik kan je wel als tip meegeven dat je met de app Myfitnesspall alle ingrediënten kunt invoeren, waarna zij hiervan ook de kcal berekenen.

  3. ik gebruik bananenmeel voor allerlei doeleinden minder calorieen en neutraal van smaak een perfect bakmeel ook voor pannenkoeken en glutenvrij

  4. Ik maak altijd zelf Mn mandelmeel. Is veel goedkoper en ik laat de schil/vel eromheen zitten voor ekstra vezels. Gewoon in kr keukenmachine zelf tot meel vermalen 🙂

  5. Ik kan niet tegen noten. Wat kan ik ervoor in de plaats gebruiken om mn bloedsuikerspiegel toch op peil te houden? Melk bij drinken? Dank alvast!