Kwarktaart met frambozen // Valentijn recept

Love is in the air…. Het is weer bijna Valentijn, en dat vraagt om een speciaal Valentijn recept! Het liefst roze, heel erg roze. En dat is deze kwarktaart met frambozen zeker! Naast het feit dat hij een mooi kleurtje heeft is hij ook nog eens heel erg verantwoord. De vulling is van magere kwark en zonder geraffineerde suikers. Je kunt de kwarkvulling met wat honing nog zoeter maken als je dat lekker vindt, maar wij vonden hem zo precies goed! Als je vegetarisch bent of liever geen gelatine eet kun je agar agar gebruiken. Je vindt dit bij de natuurwinkel. Fijne Valentijn!

kwarktaart met frambozen Ingrediënten kwarktaart met frambozen

Voor een kleine springvorm a 15 cm

Bodem:

  • 100 gram walnoten
  • 2 el havermout
  • 160 gram Medjool dadels (ontpit en in stukjes)
  • 1 tl vanille poeder (optioneel)
  • 1 tl speculaaskruiden (optioneel)
  • snufje zeezout

Vulling:

  • 250 gram magere kwark
  • 150 gram frambozen (diepvries)
  • 30 gram honing
  • 6 gelatine blaadjes
  • 1 tl vanille poeder
  • Goji bessen of kokosvlokken voor de garnering (optioneel)

Bereiding kwarktaart met frambozen

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met een bakpapier en zet deze met de bovenkant vast. Knip de uitstekende randjes weg met een schaar.
  2. Vermaal in een keukenmachine de walnoten fijn met de havermout. Voeg dan beetje voor beetje de dadels toe tot je een stevig deeg hebt. Er mogen nog wat grove stukjes walnoot in zitten. Voeg vervolgens de vanille, speculaaskruiden en een snufje zeezout toe en meng goed.
  3. Verdeel het dadelmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met een (natte) lepel. Zet de springvorm zolang even in de koelkast om op te stijven.
  4. Week de gelatineblaadjes zo’n vijf minuten in koud water. Meng ondertussen in een blender of keukenmachine de kwark, frambozen en vanille tot een romige consistentie.
  5. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en verwarm deze met twee eetlepels warm water in een pannetje tot deze helemaal zijn opgelost. Roer de gelatine vervolgens goed door het mengsel van de vulling.
  6. Giet de vulling in de springvorm en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer met de goji bessen.

kwartaart met frambozen Enyoy! 

Mare & Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

  1. Vanille extract kan idd suiker aan toegevoegd zijn. Maar je kan het ook eenvoudig zelf zonder suiker maken. Vanille extract van Dr Oetker is wel zonder suiker, maar is geen vanille extract maar vanille aroma, het heeft de schijn van vanille, maar is er niet van gemaakt. Ook logisch, voor die prijs kun je geen extract maken. Vanillepeulen zijn kostbaar.

  2. ik wil deze van de week gaan maken voor mijn zoontje die een fructose intolerantie heb dus wil de honing vervangen door speltstroop kan dat en hoe vervang ik inderdaad de noten ivm mijn eigen noten allergie ?

  3. Ik had problemen met de gelatine. Deze was helemaal opgelost, maar zodra ik het door het mengsel roerde ging het helemaal stollen. Er zaten daardoor allemaal harde slierten in het mengsel. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Heb je het verwarmde opgeloste gelatine mengsel gelijk na het oplossen toegevoegd? Ik denk dat dat het probleem is. Je moet het eerst wat laten afkoelen. Het kwarkmengsel is nl koud, waardoor het gelijk gaat stollen. Door het eerst wat af te laten koelen en het tijdens het bij gieten gelijk te roeren zou het goed moeten gaan. Niet helemaal koud laten worden natuurlijk… anders wordt het ook stevig.

  4. Waarschijnlijk kan Daisy deze vraag beter beantwoorden, maar ik denk dat er in vanille exctract (van bijv. Dokter Oetker) heel veel suiker zit. Ik heb ook nooit vanillepoeder kunnen vinden in een winkel maar gebruik meestal gewoon vanile uit vanillestokjes!

    1. Vanillepoeder is pure vanille, extract is vaak vloeibaar of met suiker eraan toegevoegd. Je kan het kopen bij de natuurwinkel (de tuinen, ekoplaza, etc)