Kwarkbolletjes met krenten

Lunch, Ontbijt, Recepten, Snack  /   - 

Ik beloof jullie bij deze plechtig, dat ik vanaf volgende week weer heerlijke, gezonde, EIGEN recepten zal posten!. Maar deze week is het me nog niet gelukt om zelf de keuken in te duiken en iets nieuws te bakken of koken voor de site. Ik ben dan wel verhuisd, maar mijn keuken is nog lang niet af en goed gevuld. Ik moet nog mega veel dozen uitpakken, inrichten en woonshoppen. En dan alle voorbereidingen voor de smoothie workshop van a.s. zaterdag… oftewel: druk! Maar niet getreurd, want ik zorg dan natuurlijk wel voor een topper van een recept van iemand anders. Blogvriendinnetje Jenny, beter bekend als Healthyfans, bood me dit super populaire recept aan: kwarkbolletjes met krenten! Schijnt één van de populairste recpeten op haar site te zijn. En ik begrijp het wel!

Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan. Zoals de bloem vervangen door een andere, gezondere meelsoort. Witte bloem is namelijk een leeg product, alle voedingsstoffen zijn verdwenen. Kies voor een volkoren meelsoort als rijstmeel, boekweitmeel, maismeel, amandelmeel, sojameel, amaranthmeel of quinoameel. De kwark met smaakje heb ik vervangen door een ‘clean’ kwark soort, zonder extra ingrediënten of toevoegingen. Maar als je dat niet erg vindt, kies dan bijvoorbeeld voor Optimel kwark met een smaakje als aardbei.

Ingrediënten kwarkbolletjes met krenten

Voor circa 12 bollen

  • 150 gr krenten
  • 250 gr kwark
  • 250 gr volkoren meel (zie alinea hierboven voor de opties)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snufje zout

Bereiding kwarkbolletjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wel de krenten 15 minuten in warm water.
  3. Meng de kwark, olie, eieren, zout en het bakpoeder met elkaar en voeg daarna het meel en de krenten toe. Meng goed!
  4. Verdeel het deeg nu met 2 (natte) lepels in 12 bolletjes over de bakplaat. Bak ze gedurende 20 minuten in de oven.

Even laten afkoelen en smullen maar! kwarkbolletjes met krenten ul

Laat me in de comments weten wat je van het recept vindt! Ook variatie tips vind ik leuk! liefs, Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

  1. Haii!
    Heb al vaker kwarkbollen gemaakt met bloem maar kwam deze tegen dus ze staan nu in de oven!
    Ben erg benieuwd…

    Heb gebruikt;
    250 gr speltmeel volkoren
    250 gr kwark
    Twee eieren
    Eetlepel bakpoeder
    Eetlepel Olijfolie
    Snufje zout
    Handje biologische krentjes
    Twee handjes blauwe bessen

    Als ze zo klaar zijn… ga ik het merken of ze net zo lekker zijn als normaal met bloem

    Maar thnx voor het recept en ga zo door!

    Groetjes Michelle

  2. Wij hebben vandaag gemaakt en ik vond het echt totaal niet lekker. Was heel zurig ofzo.. iets niet goed gegaan met het bakpoeder i.c.m. de kwark denk ik? Groetjes Laura

  3. Nou ik heb t met optimel 0% vet aardbeienkwark en boekweitmeel geprobeerd.. Niet te vreten haha!! Naast af en toe de smaak van een rozijn.. Proeft t helemaal nergens na! Terwijl t er zo lekker uitziet haha, iemand tips?

  4. Heerlijk recept en super makkelijk! Ik heb 100gr havermout en 150gr spelt gebruikt en kaneel er doorheen gedaan (mijn verslaving!) en het is super lekker! Thanks voor het recept!
    Ik bedacht ook net dat stukjes appel erdoorheen ipv krenten ook super lekker zal zijn – voor de volgende bakmiddag!

  5. Die kwarkbolletjes zie ik vaker voorbij komen. Ze lijken me heerlijk! Ook makkelijk te maken. Denk dat ik zelf de krenten zou vervangen voor cacao nibs of gewoon stukjes chocola 😉

  6. Met kastanjemeel vind ik ze heel lekker (want dat smaakt al lekker zoet!) en dan stukjes appel banaan en kokos erdoor. Echt een fijne preworkout. Combi speltmeel+ boekweitmeel + oatbran is ook heel lekker voor een vezelrijke variant (ontbijtje 😉

  7. Wat ziet dat er heerlijk uit! Die ga ik zeker proberen binnenkort.
    Ik denk dat ik de krenten ga vervangen voor cranberry’s en ook iets minder meel doe en wat havermout toevoeg voor een extra ‘bite’.
    Ben benieuwd of het ook met een lactosevrije variant werkt zoals sojayoghurt!

    1. Jochem, heb je het al geprobeerd met sojayoghurt? En werkt het? Ik heb thuis iemand met lactose-intolerantie dus kwark lukt helaas niet. Ben benieuwd!

      1. Hoi Paulien, ik heb het inderdaad geprobeerd met sojayoghurt maar je krijgt niet echt hetzelfde effect als met kwark, aangezien het een stuk dunner is. Ik heb ze wel gemaakt en ik vond ze erg lekker, maar ze doen meer aan als zachte havermout koekjes. Kan het wel aanraden!