Havermout koekjes || choco en rozijn variatie

Koekjes zijn niet eens mijn meest favoriete zonde. Maar, toen ik pas een havermout rozijnen koek bij de biologische winkel op de hoek haalde, was ik verkocht. Lekker dat ‘ie was! Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om ook zo’n heerlijk receptje te creëren die ik weer met jullie kan delen. Sharing is caring toch?! Deze havermout koekjes komen in elk geval behoorlijk dicht in de buurt. Ik heb twee variaties gemaakt, namelijk met rozijnen en met cacao nibs. Je kunt dit uiteraard ook mixen in één koekje tot choco rozijn havermoet koeken. Wat jij wilt! De basis ingrediënten voor de koeken zijn bananen, havermout, honing en kaneel. En qua toppings/extra’s kun je dus variëren met bijvoorbeeld rozijnen, cacao nibs, maar ook met kokos vlokken of goji bessen.

Ingrediënten havermout koekjes

Voor 10 stuks

ingredienten havermout koekjes recept

  • 2 rijpe bananen
  • 100 gram havermout
  • 1 el honing of agave stroop
  • 30 gram rozijnen
  • 10 gram cacao nibs
  • Snufje kaneel

Bereiding

havermoutkoekjes voordat ze in de oven gaan - recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de bananen, havermout, honing en het kaneel in de keukenmachine goed door elkaar. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de bananen ook goed prakken en vervolgens de andere ingrediënten er door mengen.
  3. Lepel de rozijnen en/of de cacao nibs er ook door (niet met de keukenmachine).
  4. Maak met twee lepels of een ijslepel balletjes van het beslag en leg deze met enige tussenruimte op een bakplaat (bekleed met bakpapier).
  5. Druk de balletjes vervolgens plat met een natte lepel. Zo plakt het beslag niet aan je lepel.
  6. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
  7. Haal de bakplaat na 20 minuten uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  8. De havermout koekjes zijn krokant van buiten en nog wat zacht van binnen.

Smullen maar! havermout koekjes recept

Benieuwd waar je cacao nibs of andere superfoods kunt kopen? Dat kan bij het Superfood Centre, of via de webshop van I Love Health 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

82 reacties

  1. Heerlijke koekjes! Is er ook een mogelijkheid om de banaan te vervangen door iets anders? Bijna door elk gerecht wat ik maak gaat onderhand banaan terwijl ik hier liever niet teveel van eet.

    Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Hoi Roza, dat weet ik niet precies. Maar als je alle ingrediënten invoert in de My Fitness Pal app, kun je vrij gemakkelijk uitrekenen om hoeveel kcal het gaat. Succes!

  2. Ik heb ze net gemaakt… Zonder honing of siroop (was op) en ze zijn nog een beetje… ‘chewy’. Is dat normaal? Ze zijn echt niet ‘krokant’ als een echt koekje ofzo. WEL lekker maar is dit normaal? 🙂

  3. Ziet er super goed uit! Helaas, zoals in bijna alles, zit er banaan bij. En dat is iets wat ik echt niet lust. Door wat kan ik de banaan vervangen in je recepten (koekjes, pannenkoek, smoothie)

      1. Ik heb exact gedaan wat er in het recept stond. Ik heb agave siroop, kaneel, rozijnen en kokos toegevoegd. De koekjes blijven alleen een beetje zacht. Klopt dit?
        Ik heb ze al langer in de oven gedaan, alleen daardoor werden ze alleen maar donkerder ipv harder.

    1. Ik zou dan voor de koekjes gaan experimenteren met psylliumvezels. (Omdat dat puur nogal duur is, gebruikte ik voor een ander koekrecept ColonClean van Parmafood. Daar zit het ook in. Werkte perfect.) Dan moet er natuurlijk wel wat vocht bij; water of appelsap of zo. Voor het fruitige zoet: geraspte appel.
      Voor pannenkoekjes van ei en amandel-/kastanjemeel gebruikt een vriendin van mij ook geraspte appel.
      Uit een smoothy kun je natuurlijk alles weglaten wat je niet lekker vindt en er gewoon ander fruit in doen. Daar zie ik het ‘probleem’ niet.

  4. Hoi hoi,

    Mijn koekjes zitten nu in de oven. Ik heb er rozijnen, verse wilde bramen en kokos door gedaan…. ben heel benieuwd. Ben nog erg aan het zoeken in het suikervrij bakken en eten. Ben benieuwd hoe deze zullen smaken.
    Groetjes

  5. Deze zijn hier standaard in huis! Bak ze bijna iedere week of vries ze in 😉 Met rozijnen heb ‘k nog nooit geprobeerd, wel met lijnzaad + sesam en cacaonibs+kokos…mmmjum!

  6. Super leuke blog,
    op welke stand staat jouw oven?

    Had ze gister in de hete lucht oven gebakken,
    maar was niet zo’n succes, haha 😉

    1. Ik heb mijn oven ook gewoon op hetelucht oven staan, en bij mij zijn ze wel gelukt…
      Alleen ik heb de oven op 200 graden voorverwarmd, maar daarna wel gewoon op 180 graden gebakken voor 20 min.

  7. De koekjes zitten nu in de oven. Ik heb er balletjes van gerold m.b.v. patentbloem. Ik ben altijd bang dat ze verbranden zoen laat ze niet zo donker worden zodat ik de oven niet zo heet zet. Ze garen altijd nog na. Goed gelukt! Hard van buiten, zacht van binnen. Heerlijk

  8. heerlijk receptje! heb er zelf vanille proteine aan toegevoegd dit keer omdat ook ik wel eens zat word van al die shakes.. 🙁 dus vanavond heerlijk smullen van koekjes en mijn post workout tegelijk :3

    p.s super leuke blog en heb je misschien ook instagram?

    1. Hi Nicole!
      Leuke variatie met het vanille proteïne poeder! En ja, ik heb instagram –> @ilovehealth_ Zie ik je op instagram 😉
      groetjes,
      Daisy

  9. Heerlijk! Valt bij iedereen in de smaak. Recept gemaakt zonder cacao nibs en rozijnen maar met een heel klein stukje kleingesneden chocolade en een handje gedroogde cranberry’s. Deze gaat gegarandeerd in de herhaling!

  10. Hey, ik heb ze gisteren gemaakt met een half potje amandelen wat nog in de kelder stond. ze zijn zo lekker, ik heb er net twee voor ontbijt op. Een foutje die ik alleen gemaakt heb, is dat ik al de bovenste rozijnen eraf kon plukken omdat die verschroeit waren haha.

    Volgende keer leg ik die gewoon eerst op de bakplaat en dan doe ik de havermout mix er gewoon overheen.

    je hebt echt een hele leuke blog!

  11. ik ben diëtiste en ik vond de koekjes zee geslaagd, aangezien ze veel sweque hebben. Ikcheb daarnaast in plaats van honing AHORN Siroop gebruikt. Dat geeft een extra paradijselijke extravagante lichtly touch aan het koekske.
    Aju bedankt voor dit voortreffelijk recept.
    Gr Bep, mode studente in Parijs

    1. Hoi Saira,
      Waarschijnlijk te laat met reageren, maar ik denk zeker dat het ook lekker is met stukjes dadel.
      Succes! groetjes!

  12. Ik was heel enthousiast over het recept dus heb meteen
    alles bij elkaar gepakt en het is zo makkelijk om te maken !
    ze zitten in de oven maar ik heb er wat meer variatie aan gebracht , de havermout was alleen helaas bijna op dus hb er maar 6 kunnen maken maar 1 met framboos 1 met kokos 1 met amandelschijfjes 1met chocolade 1 met rozijntjes en 1 met kokos en chocolade ! ben benieuwd hoe ze smaken