Granola recept || Glutenvrij, suikervrij

Ontbijt, Recepten  /   - 

Granola is net als bananenbrood en havermout hotter dan hot bij alle ‘clean’ etende health lovers. Bij ons dus! Shame on me, ik had het nog nooit gemaakt. Maar daar is verandering in gebracht. Granola is een mix van noten, pitten, zaden en/of granen. Het lijkt een beetje op muesli, met als verschil dat het geroosterd is in de oven. Je kunt het op honderden verschillende manieren maken. Heb je de ingrediënten uit onderstaand recept dus niet (allemaal) in huis, no worries. Mix & match er vrolijk op los en creëer zo jouw eigen granola. Ik ben voor dit recept geïnspireerd door het Voedselzandloper Kookboek, maar gaf er toch een eigen twist aan door wat ingrediënten weg te laten of juist toe te voegen.

Je kunt granola net als muesli eten: door de yoghurt (Griekse, geiten-, sojayoghurt), bij fruit, zo uit het handje als snack, over een salade… mogelijkheden genoeg. Dit recept is in elk geval suiker- en glutenvrij (mits je havermout 100% glutenvrij is) en mega lekker. Mijn potje was in no time leeg, dus de volgende keer ga ik een veel grotere voorraad maken.

Ingrediënten granola

Voor 1 kleine weckpot

  • 50 gram havermout vlokken (glutenvrij – als dit van belang is)
  • 30 gram quinoa zaden (ongekookt)
  • 25 gram quinoa vlokken (bijv. van NatureCrops)
  • 30 gram pompoenpitten
  • 30 gram (wal)noten
  • 1 tl kaneel
  • Snuf zout
  • 1 el kokosolie
  • 4 el agave siroop (of honing)
  • Handje kokos chips (pas na de oven)
  • Handje rozijnen (pas na de oven)

granola bakplaat

Bereiding granola

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Mix alle ingrediënten – behalve de kokos chips en de rozijnen – goed met elkaar in een grote kom.
  3. Laat de kokosolie in een pannetje smelten op laag vuur en voeg de agave siroop toe. Roer goed door.
  4. Meng nu het kokos agave siroop mengsel door de granola in de kom. Zorg dat alles goed bedekt is met het mengsel.
  5. Verdeel de granola over de bakplaat en zet in de oven. Bak het gedurende zo’n 15 minuten. Houd wel goed in de gaten, want het kan snel te hard gaan.
  6. Haal na zo’n 15 minuten uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je het in een (weck)pot doet. Vergeet niet om eerst nog de kokos chips en de rozijnen toe te voegen!

granola recept glutenvrij suikervrij

Enjoy!

Maak jij ook wel eens je eigen granola? Ik ben ook heel benieuwd naar jouw receptje! Deel het vooral hieronder in de comments. Sharing is caring! granola recept glutenvrij suikervrij granola ingrediënten

Geef een reactie

67 reacties

  1. Agave siroop is een zoetmiddel/ suiker
    Die goed te verteren is en geen invloed uitoefent op de suikerspiegel
    Daarom mag je dat wel gebruiken en ahorn siroop is een slechtere keuze sap ook
    Doordat het geconsenteerd is heeft het veeeel fructose waardoor ook een slechtere keuze….

  2. Hallo, waarom noem je het suikervrij als je er gewoon 4 el agava siroop in doet, wat gewoon vloeibare suiker is. Daarnaast is honing ook suiker, bevat het nauwelijks vitaminen en mineralen en gezien de structuur bevat het wel een beetje minder calorieën maar het is alsnog suiker. Daarnaast zou ik graag iedere zogenaamde healthfreak duidelijk willen maken dat kokosolie een van de slechtste oliën is die er bestaat. Het bestaat voor 85% uit verzadigd vet wat immers ongezond is. En de vitaminen en mineralen zijn te verwaarlozen. Dus als je een ‘gezond’ recept wilt schrijven, verdiep je dan ook eens in de feiten!

    1. Hoi Kim

      Je zou jezelf dan ook eens in de feiten mogen verdiepen.
      kokosolie is geen gewoon verzadigd vet is geen gewoon verzadigd vet, maar een zogenaamd middellange keten vetzuur (MCT genoemd). Deze vetten zijn gemakkelijk te verteren en worden in ons lichaam aangewend voor onze energievoorziening en niet voor eventuele vetopslag. Ook vraagt dit vet geen energie van onze lever, gal en pancreas om het te verteren. Verzadigde vetten als kokosolie en roomboter zijn eerlijke, onbewerkte voedingsmiddelen waar onze gezondheid wel degelijk baat bij heeft.
      Ik zal er verder niet te diep op ingaan maar ik vond jouw reactie zo fel op dit recept dat ik toch even van me moest laten horen.

      Met vriendelijke groet,
      Iris
      Orthomoleculair therapeut/ natuurvoedingsdeskundige

  3. Heb je ook een suikervrij alternatief voor de honing/siroop?? Ik wil graag mijn eigen musli/granola maken maar ik ben 100% suikervrij… Ik hoor het graag 🙂

  4. Wanneer je gedroogde abrikozen, ananas, bananen,… Toevoegt bij de muesli mag je die dan meebakken of voeg je het gedroogde fruit toe na het bakken ?

  5. Ik maakte vandaag muesli met havervlokken, pompoenpitten, sesamzaad, hazelnoten, cashewnoten, honing en walnotenolie, alles 30′ in de oven op 170 graden en af en toe omroeren. Superlekker !.

  6. Ik heb havermout, quinoa, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, allerlei noten, kokosolie, cocossuiker, kaneel en cacao nibs gebruikt 🙂

  7. Ik zou persoonlijk de agavesiroop verruilen voor kokossuiker. Zo is het btw niet suikervrij. Agavesiroop is ook suiker (stroop). Zelfde werking op je lichaam.

  8. Thanks , I’ve recently been searching for information about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out so far.
    But, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

  9. Ik ben confuus: heb ongekookte rode quinoa gebruikt en waarschijnlijk te weinig honing (ben niet zo zoet..) Mijn granola is nu wat “zanderig” geen grote brokken en ik bedenk me ineens dat rauwe ongekookte quinoa in mn buik zal opzetten?..
    De cashews, amandelen en zaden en pitten zijn wel heerlijk van smaak. Tips?

  10. Ik heb een allergie voor quinoa, dus ik heb dit vervangen voor maisvlokken en boekweitvlokken. Verder heb ik wat zonnebloempitjes, sesam, lijnzaad en paranoten erin gedaan. Dit was om te smullen!

  11. Voor n snelle versie: kokosolie smelten in n pannetje! Daarna de ingrediënten naar keuze (bv havermout, havervlokken, speltvlokken, kaneel, kokosbloesemsuiker, klein beetje honing, mix van noten en wat dadels en rozijntjes) op hoog vuur omscheppen!

  12. Heerlijk! ik gebruik havermout en quinoa als basis, met kokosolie en honing! hierdoor wat ongemengde ongezouten noten, zonnebloem en pompoenpitten en lijnzaad. op het laatst nog wat kokos eroverheen. erg lekker!

  13. Ik voeg als zoetmiddel ahornsiroop toe en geen vet. Ik gebruik veel noten, vooral geschaafde amandelen. Dan rooster ik het omscheppend in de droge (anti-aanbak) koekenpan. Op die manier is verbranden makkelijker te voorkomen.