Gezonde brownies van avocado en dadels

Guilt-free Pleasures, Recepten, Toetjes  /   - 

Hoera to myself! Ik ben vandaag jarig! Hoewel ik al 8 jaar op rij mijn 21e verjaardag heb gevierd, ben ik vandaag toch echt 29 geworden… Hou op schei uit. Nog een jaar en ik zit waarschijnlijk midden in mijn dertigersdilemma. Tot die tijd geniet ik nog maar even van mijn vrijwel dilemmaloze leven. De enige dilemma’s die ik op een dag als deze heb zijn: zal ik appeltaart met of zonder slagroom eten? Of toch maar een cheesecake? Of tompouce? Lastig, lastig, lastig… Dit waren echter dilemma’s van voorgaande jaren. Vandaag ben ik volledig dilemmaloos als het op mijn b-day taartje aankomt. Ik heb gister namelijk deze brownie gemaakt. Uiteraard ook al voorgeproefd – je moet wel weten wat je je gasten voorschotelt – en ik kan niet anders zeggen dat ik weer trots ben op mijn eigen baksel!

Er komt geen geraffineerde suiker of zuivel aan te pas. De brownie dankt haar zoete smaak aan dadels. En de smeuïgheid komt van een avocado! Weird, I know… maar het is echt een perfecte combi, I swear! Ik heb deze glutenvrije brownie mix van Le Bonbon Franc gebruikt. Deze stond nog in mijn keukenkastje, dus dit leek mij een mooie gelegenheid om ‘m er eens bij te pakken. In de mix vind je boekweitmeel, kokosbloesemsuiker, amarantvlokken, cacaopoeder, amandelmeel, teffmeel, gemalen Bourbon vanillestokjes en Keltisch zeezout. brownie avocado

Ingrediënten brownie

  • 1 brownie mix van Le Bonbon Franc
  • 1 avocado
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 150 gram roomboter of kokosolie
  • 75 gram noten*

*ik heb pistachenoten en hazelnoten gebruikt. Maar varieer gerust met bijvoorbeeld walnoten en pecannoten.

Bereiding brownie

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Gebruik een bakblik van zo’n 20×20 cm. Een cakeblik kan ook. Vet deze in met boter/olie. Of bekleed met bakpapier.
  3. Snijd de avocado doormidden, haal de pit er uit en schep beide helften in een keukenmachine.
  4. Voeg de ontpitte dadels toe bij de avocado en vermaal goed tot een gladde puree. Schep over in een kom.
  5. Voeg één voor één de eieren toe aan dit mengsel en klop (met een mixer, keukenmachine of garde) op tot een luchtig geheel.
  6. Voeg nu de (zachte) boter in kleine stukjes toe en vervolgens de bakmix. Blijf goed kloppen. Meng alles door elkaar tot er een stevige mix ontstaan is.
  7. Maak de noten kleiner door ze in een theedoek te doen en hier druk op uit te oefenen (met hamer, pan, hand).
  8. Voeg de noten toe aan de brownie mix en meng nog eens goed.
  9. Schep over in de bakvorm, druk goed aan en verdeel tot slot nog wat laatste noten over de brownie. Druk ze een klein beetje in het beslag.
  10. Zet in de oven voor zo’n 20 minuten. De oventijd is afhankelijk van de dikte van je brownie. Hoe dikker, hoe langer deze in de oven moet. Controleer of je brownie klaar is door er een saté prikker in de steken. Als deze er bijna droog uit komt is je brownie klaar.
  11. Haal uit de oven en laat goed afkoelen. Snijd in plakken of stukken.

Tip: Maak de brownie een dag van te voren klaar. Een nachtje in de koelkast maakt ‘m alleen nog maar lekkerder.

Enjoy! brownie avocado brownie avocado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties

  1. Ten eerste van harte gefeliciteerd!!! En ten tweede: mannnnn goddelijk! Ziet er echt heerlijk uit. Zeker omdat ze zo mooi donker zijn. Nice! Ik maakte deze week bananenbrood, ook een aanrader vind ik zelf!

  2. Van harte gefeliciteerd Daisy! Deze brownie ziet er super lekker uit! Ga hem zeker eens proberen te maken, hopelijk smaakt ie net zo goed als de healthy apple pie die je vorig jaar poste!

  3. Gefeliciteerd met je verjaardag Daisy!!!
    Hopelijk heeft je visite gesmuld van deze brownie, hij ziet er onwijs lekker uit…ik ga hem ook maken.
    Ik wacht nog even met proeven, ben zo goed bezig. Nu precies 10 kg afgevallen en ik mag mezelf trakteren als ik mijn streefgewicht heb bereikt bij -15kg 😉