5 x Plantaardige BBQ recepten

Ik denk dat 99% van de mensen barbecueën associeert met vlees. Saté, hamburgers, kippenboutjes, speklappen… je snapt het: veel vlees. Beetje brood erbij, een paar dips, misschien een verdwaalde salade, maar daar houdt het wel mee op qua variatie.

Maar dat kan anders.

In deze blog wil ik je laten zien dat je ook hartstikke lekkere plantaardige recepten op en bij de barbecue kan maken. Je kunt dit als toevoeging aan je vlees en vis BBQ doen, maar ik daag jou uit om er net als wij een volledige plantaardige BBQ sessie van te maken! Er kwam geen sateetje of kippenboutje in de buurt! Misten we het? Nee hoor! Buikjes rond gegeten, genoten en voor herhaling vatbaar was het eindoordeel.

Wat maakte ik voor de plantaardige BBQ?

  • Gepofte aardappel
  • Groentespiesen met kruidenolie
  • Gegrilde maiskolven
  • Knoflook spread
  • Kruiden spread

Alle recepten zijn voor twee personen. plantaardige bbq, groentespies, gepofte aardappel, groente

Gepofte aardappel van de BBQ

Ingrediënten

  • 4 kleine of 2 grote aardappels
  • Peper & zout
  • Becel met avocado-olie & limoenolie
    • Zilverfolie

Bereiding

  1. Boen de aardappels goed schoon.
  2. Prik eerst met een vork wat gaten in de aardappel en besmeer met  Becel. Strooi er wat peper en zout over.
  3. Wikkel de aardappel in een stuk zilverfolie en leg op de BBQ voor zo’n 30 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van je aardappel. Prik er met een vork in om te checken of de aardappel gaar is. Gaat dit makkelijk? Dan is je gepofte aardappel klaar!

plantaardige bbq, gepofte aardappel

Groentespiesen met kruidenolie

Ingrediënten (4 spiesen)

  • 2 rode uien
  • halve courgette
  • 8 champignons
  • 10 gram verse peterselie
  • 7 gram verse basilicum
  • 1 klein teentje knoflook
  • 30 ml Becel Olie Blend Classic
  • Peper en zout
    • 4 sateprikkers

Bereiding

  1. Snijd de rode uien in kwarten, de courgette in grove stukken en maak de champignons schoon.
  2. Prik de groenten om en om aan de sateprikkers.
  3. Snijd de peterselie grof en doe in een Nutribullet of hoge beker + staafmixer. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en voeg deze toe. Voeg de knoflook, Becel Olie Blend Classic, peper en zout toe en pureer tot een kruidenolie.
  4. Besmeer de groentespiesen met de kruidenolie en grill zo’n 10 minuten op de BBQ.

plantaardige bbq, groentespies, groente

Gegrilde maiskolven

Ingrediënten

  • 2 maiskolven*
  • Becel met walnootolie
  • Zout

*ik kocht de reeds ‘geschilde’ maiskolven bij AH. Deze hoeven niet meer voorgekocht te worden.

Bereiding

  1. Simpel: besmeer de maiskolven met Becel met walnootolie.
  2. Grill de maiskolven zo’n 10 minuten op de BBQ.
  3. De liefhebber kan er nog wat extra Becel op smeren!
  4. Strooi er tot slot nog wat zout over en serveer.

plantaardige bbq, maiskolf, groente

Kruidenspread

Ingrediënten

  • 100 gram Becel Biologisch
  • 2 tl citroensap
  • 7 takjes platte peterselie
  • 7 stengels verse bieslook
  • 5 takjes verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de margarine in een Nutribullet of hoge beker + staafmixer.
  3. Vermaal heel kort, tot alles fijn en gemengd is. Let op: doe dit niet te lang.
  4. Lepel nu het kruidenmengsel door de margarine. Meng goed.
  5. Breng op smaak met extra zout en peper.
  6. Zet nog even in de koelkast om hard(er) te worden.

plantaardige bbq, knoflook spread, kruidenspread

Knoflookspread

Ingrediënten

  • 100 gram Becel Biologisch
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 takjes verse bieslook
  • 1/2 citroen
  • Zout en peper

Bereiding

  • Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is.
  • Pers de knoflook tenen uit boven de margarine in een kom.
  • Knip of snijd de bieslook fijn en doe erbij.
  • Rasp de (schone) citroenschil ook boven de margarine.
  • Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
  • Zet nog even in de koelkast om hard(er) te worden.

plantaardige bbq, knoflook spread, kruidenspread

plantaardige bbq, maiskolf, groentespies, groente plantaardige bbq

Veel barbecue plezier! Dat we nog maar veel warme zomeravonden mogen krijgen… #fingerscrossed

Deel je ook jouw plantaardige BBQ recepten met me? Vind ik leuk! Nog meer variatie voor de volgende plantaardige BBQ sessie!

Liefs

Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Niet plantaardig, maar wel lekker: halloumi-kaas roosteren op de barbecue. Rode puntpaprika’s kun je ook goed grillen. En natuurlijk tot slot fruit: banaan in de schil of een halve perzik.
    Gisterenavond probeerde ik rode biet in de schil op de barbecue (zoals de gepofte aardappelen), maar dat was geen succes.

    1. Hi Hanne, dankjewel voor je reactie. Dat klinkt super lekker! Jammer dat de rode biet geen succes was. Misschien in een lekkere salade met balsamico als bijgerecht? 😉 Groetjes, Lindelotte