Cloud Bread // caloriearm brood!

Bijgerechten, Lunch, Ontbijt, Recepten  /   - 

Ken jij het, Cloud Bread? Het is brood, maar dan net even anders. Brood dat geen gluten bevat, calorie – en koolhydraatarm is, maar wel veel eiwitten bevat. Oftewel, een verantwoord bammetje dus. Hoe en wat het nu precies is, en hoe jij je eigen Cloud Bread maakt, lees je hieronder.
cloud bread recept

Ze noemen het Cloud Bread. Als je naar de foto’s kijkt, snap je wel waarom: het zijn net kleine wolkjes. De broodjes zijn heel luchtig, dus ook die link snap ik. Het fijne van Cloud Bread is dat het heel caloriearm is. Een broodje, volgens onderstaand recept, bevat nog geen 30 kcal per stuk. Das niet veel. Het is vergelijkbaar met een rijstwafel.

  • Caloriearm
  • Koolhydraatarm
  • Geen gluten
  • Veel eiwitten

Je maakt Cloud Bread met slechts vier ingrediënten, maar dat is dan wel het basisrecept. Ik adviseer je om de breads wat spannender te maken met kruiden of beleg. Daar zal ik je na het recept ook de nodig inspiratie en ideeën voor geven. De broodjes zijn perfect voor hamburgers, sandwiches en worden nog lekkerder in de broodrooster.

Eerst de basics. cloud bread recept

Ingrediënten basis recept Cloud Bread

12 stuks

  • 3 eieren
  • 3 eetlepels hüttenkäse of cream cheese (light)
  • ¼ theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder
  • 1 kleine eetlepel maple syrup*

*je kunt dit ook vervangen door andere zoetstof zoals honing of eiwitpoeder.

Bereiding Cloud Bread

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en bewaar het eigeel in een andere kom dan het eiwit.
  3. Klop de eiwitten met het bakpoeder op in een vetvrije kom. Het makkelijkst is om dit met een keukenmachine die kan opkloppen te doen. Of heel goed je best doen met een garde. Het eiwit is stijf als het in een mooie punt aan je garde blijft hangen. Dit duurt wel even.
  4. Klop het eigeel in een andere kom op met de hüttenkäse en maple syrup. Dit kun je met een garde doen.
  5. Voeg het eigeel mengsel langzaam toe aan het opgeklopte eiwit. Spatel dit er rustig door heen. Het beslag moet luchtig blijven. Doe dit met een spatel, niet met de keukenmachine.
  6. Als het goed gemengd is, schep je het beslag in kleine bolletjes op de bakplaat. Je kunt er ongeveer 12 maken. Houd wat ruimte tussen de verschillende broodjes.
  7. Zet de bakplaat 17-20 minuten op 150 graden in de oven. Maar elke oven is anders, dus start met 15 minuten en check of de broodjes gaar zijn. Zo niet, nog even terug.
  8. Laat de broodjes goed afkoelen. Wij hebben ze gelijk geproefd. Maar we lazen online dat ze na een nachtje nóg lekkerder zijn.

cloud bread recept Expert tips van chef Dennis

  • Doe wat olie onder je bakpapier zodat het niet omhoog waait in de oven.
  • Maak de kom waarin je de eiwitten opklopt goed vetvrij door met citroen of azijn af te nemen. Als de kom niet vetvrij is, klopt je het eiwit niet of moeilijk op.
cloud bread recept doormeal, chef dennis
Chef for a day! Met chef Dennis in de DoorMeal kitchen aan de slag.

En variëren maar!

Als je het basisrecept maakt, dan is wat beleg wel lekker:

  • Zoet: Hüttenkäse met wat jam (bijv. deze van Yespers)
  • Hartig: Plakje uitgebakken bacon (favoriet van Dennis!), of kaas

Je kunt het basisrecept ook aanpassen en ze zo bakken. Meng in dat geval door het beslag:

  • Zoet: kaneel met rozijnen (als een soort cinnamon rolls!), stukjes dadel, stukjes cranberry.
  • Hartig: meng kruiden als paprika, kerrie, tijm en/of rozemarijn door het beslag. Of wat zest van een citroen.

Enjoy!!

Laat me weten wat je van dit receptje vindt!!

Liefs

Daisy & DoorMeal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties

  1. Hi Ik heb geprobeerd cloud broodjes te maken …. maar denk dat iets niet helemaal goed gegaan is … het beslag zag er niet zo stevig uit als bij jullie op de foto en het smaakt naar een gebakken eitje uit de oven. Het eiwit was goed opgeklopt, enig idee wat ik verkeerd gedaan heb? Mvg Dilara

    1. Hi Dilara! Wat jammer dat het niet helemaal gelukt is. Was de kom die je hebt gebruikt om het eiwit op te kloppen goed schoon? Misschien kan er nog wat mis gegaan zijn bij stap 5. Het is belangrijk dat je het eigeel heel voorzichtig mengt met het eiwit. Anders verslapt het beslag. Hopelijk lukt het volgende keer wel! Succes. Liefs, Lindelotte

  2. Ik heb het recept gemaakt met bakpoeder en Philadelphia light. Het zag er niet uit als deeg. Ook bolde het niet zo op, maar bleef vlak. Ze zijn wel erg lekker en ik ga het zeker nog eens maken.

  3. Ik mag geen zuivel dus geen roomkaas. Heb je een ander alternatief dat goed werkt.Ik heb namelijk gehoord dat kaas op basis met soja niet werkt.

  4. Hoe weet je wanneer ze gaar zijn? Ik hè ze vanmiddag gemaakt, smaken goed maar na 20 minuten heb ik het idee dat ze nog niet gaar waren. Horen ze een beetje sponzig van binnen te zijn?

  5. Toevallig op deze pagina terechtgekomen, dadelijk aan begonnen ! Ze zijn lekker !!!
    Een vraagje toch… Enig idee hoeveel gr. kaas je er bij doet ? Ik had enkel 3 mini-kuipjes St-Moret roomkaas, en dat leek me ongeveer per kuipje een eetlepel, maar tja, de inhoud van een eetlepel is relatief, niet ? 😉 Alvast op voorhand dank voor jullie reactie.

  6. Dit lijkt me zo lekker! Ik heb dit een week of drie geleden geprobeerd te maken, maar dat viel echt vies tegen. Ik heb twintig minuten met mijn mixer het eiwit op staan kloppen, maar het eiwit weigerde stijf te worden zoals in dit recept beschreven staat. Het was toen wel erg warm buiten. Zou dat er mee te maken hebben gehad? Ik wil het namelijk nog eens proberen, maar als het weer zo teleurstellend eindigt, vind ik het een beetje zonde van mijn tijd en moeite. 😉

  7. Lekker handig weer, denk ze ff snel te maken voor ik zo wegga…. Bakpoeder vergeten!! Nu lekker luchtige hutekase omeletjes ?…. Morgen maar weer proberen!

  8. Waarom de zoete honing of maple syrup? Ik volg dieet en wil écht zoet vermijden omdat daar mijn verslaving ligt. Is het ook lekker zonder?

    1. Heb je het eiwit wel echt stijf geklopt. Het moet echt aan je garde blijven hangen als je die uit de kom haalt. Daarna voorzichtig het opgeklopte eigeel er door heen spatelen. Dan blijft het een lobbig beslag en kun je er met een lepel wat uitscheppen en in rondje op de baklplaat leggen.

  9. Hoe lang hadden jullie de eiwitten opgeklopt? Bij mij kwamen ze namelijk meer als gebobbelde pannenkoekjes uit de oven.. Of heeft dat misschien toch wat meer met de bakpoeder 🙁

    1. Ze horen in de oven wel lekker luchtige broodjes te worden. Als je ze uit de oven haalt, zakken ze wel wat in. Maar geen platte pannenkoeken. Wat extra bakpoeder kan helpen. Heb je het eiwit wel echt stijf geklopt. Het moet echt aan je garde blijven hangen als je die uit de kom haalt. Daarna voorzichtig het opgeklopte eigeel er door heen spatelen. Dan blijft het een lobbig beslag en kun je er met een lepel wat uitscheppen en in rondje op de baklplaat leggen.

  10. Top!!! Het is overigens wel handig om de eieren niet direct vanuit de koelkast te gebruiken!!! Bij mij lukten ze pas goed toen ik eieren op kamertemperatuur gebruikte!

    1. Mijn deeg ziet er trouwens niet zo mooi uit als op jou foto, meer als ei. Is er iets wat ik fout doe?
      Mijn bakplaat was trouwens erg klein (waardoor ik mini porties had) en heb besloten het geen wat niet paste met krenten en kaneel te maken, erg lekker! <3

  11. Klinkt interessant! Heb je echt een eismaak of niet?Het lijkt me dat je meer een soort van omelet eet en niet een ‘broodje’. Binnenkort maar eens uitproberen!