Chocolade bananenbrood met goji bessen

Voila! Weer een fijn receptje om toe te voegen aan je lijstje met guilt-free pleasures: chocolade bananenbrood. De laatste maanden was bananenbrood populairder dan ooit. Elke food blogger liet wel zijn of haar versie van een heerlijk (gezond) brood voorbij komen op de blog. Het gezonde bananenbrood recept dat ik eerder postte is één van mijn meest gelezen en gemaakte recepten. En niet voor niks – als ik zo vrij mag zijn om een beetje op te scheppen 😉 Het is ook echt een heerlijk bananenbrood recept! Nu, een paar maanden verder, vond ik het weer eens tijd voor een gezonde variatie erop. Aangezien chocola toch wel echt bovenaan mijn lijst van foods to die for staat, besloot ik een gezond chocolade bananenbrood te maken. Verder nog wat goji bessen en walnoten erdoor en een superfood bananenbrood is geboren! Yummm…

Dit recept is glutenvrij*, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers. Het bananenbrood krijgt haar zoete smaak door de bananen en dadels. In dit recept gebruik ik zowel havermoutmeel als quinoa meel. Maar hiermee kun je variëren. Andere meelsoorten kunnen ook: kokosmeel, amandelmeel, boekweitmeel, speltmeel (niet glutenvrij), etc. Dus mix & match daar mee zoals jij wilt.

(*Havermout zou in principe glutenvrij moeten zijn, maar dat is helaas vaak niet het geval in Nederland. Let hier dus goed op als je een gluten intolerantie hebt. Het moet op de verpakking vermeld worden.)

Het recept is echt super easy, er kan weinig mis gaan en het zou in zo’n kwartier in je oven kunnen staan. Misschien nog leuk voor deze 2e paasdag!? Ik ga er in elk geval van genieten! chocolade bananenbrood met goji bessen

Ingrediënten chocolade bananenbrood:

  • 3 rijpe bananen
  • 50 gram ontpitte dadels (Medjoul zijn het lekkerst!)
  • 3 eieren
  • 75 gram havermoutmeel (vermaal havermout in je keukenmachine – geen must)
  • 75 gram quinoa meel (ik gebruik die van het merk NatureCrops)
  • 4 el (raw) cacao poeder
  • 3 handjes goji bessen
  • 2 handjes walnoten (klein gemaakt) + wat extra voor op het bananenbrood
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • Snuf zout

Bereiding chocolade bananenbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vermaal indien nodig je havermoutvlokken in de keukenmachine tot meel. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Neem een lege kom en vermaal de bananen en de ontpitte dadels met je keukenmachine tot een gladde massa.
  4. Klop in een andere schaal de eieren luchtig met een snufje zout.
  5. Meng het bananenmengsel met de opgeklopte eieren in een grote kom en voeg het meel, cacao poeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng dit goed door elkaar. Bijvoorbeeld met een mixer, maar het kan ook met de hand. Zorg voor een homogeen beslag.
  6. Roer nu de goji bessen en walnoten door het beslag.
  7. Giet het beslag voorzichtig in een cakevorm (vet indien nodig eerst je cakevorm in met kokosolie of iets vergelijkbaars).
  8. Strooi nog wat goji bessen en walnoten bovenop het beslag en zet in de oven.
  9. Bak het bananenbrood gedurende 45 minuten af in de oven. Na zo’n 15 minuten kun je het beste een stuk aluminiumfolie over de cake vorm doen, zodat de bovenkant (en met name de goji besjes) niet verbranden.
  10. Na 45 minuten is je chocolade bananenbrood klaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

chocolade bananenbrood met goji bessen

En dan nu…. GENIETEN!

Fijne Pasen allemaal!

Liefs

Daisy

chocolade bananenbrood met goji bessen chocolade bananenbrood met goji bessen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 reacties

  1. Guilt-free? Met Quinoameel en gojibessen die de halve wereld over gevlogen moeten worden terwijl er hier prima super foods zijn? De bevolking is Peru lijdt honger omdat het rijke westen hun voedsel wegkaapt. Boekweit is minstens net zo goed, komt van dichtbij en stoot arme mensen niet het eten uit de mond. Gojibessen zijn gewoon duindoorn bessen. In plaats van ze uit China te halen waar ze onder bedenkelijke omstandigheden geteeld worden ( pesticiden zijn er niet verboden in de ‘biologische’ landbouw), kun je ze zelf telen en oogsten. Of je kiest voor andere inheemse bessen, bijvoorbeeld kruisbessen of vossebessen. Als je echt verantwoord wilt eten loop je niet allerlei als gezond gepromote trends achterna maar teel je zoveel mogelijk je eigen voedsel, ook in de stad, en denk je na over waar je eten vandaan komt en waarom je kiest voor exotische producten terwijl we hier zoveel heerlijk, gezond maar vergeten voedsel hebben.