Kale Chips: hip & healthy

In Amerika is het al even hot & happening: kale chips. Ja wel; boerenkool chips! Klinkt niet echt sexy hè? Nee, vind ik ook niet. Maar deze groene groente is ontzettend gezond voor je. Daarom wordt het ook vaak in groene smoothies verwerkt. Boerenkool bevat veel verschillende vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en K) waarvan een aantal als antioxidanten werken in ons lichaam. Mineralen als calcium, kalium en fosfor hebben ook een zeer positief effect op onze gezondheid. Gezonde jongen, die boerenkool.

Naast een degelijke stamppot, kun je er dus ook een lekkere en gezonde snack van maken. Klinkt misschien vreemd, maar laat het beeld van Unox worsten, schaatsen en andere winterse taferelen los, en give it a try! Het maken van de boerenkool chips is in elk geval niet moeilijk. Je kunt de chips als healthy snack eten, maar je kunt het ook in je salade doen, zodat het een lekkere crispy bite krijgt.

Ingrediënten boerenkool chips:

  • 300 gram verse boerenkool
  • Olijfolie
  • Zout (Himalayazout, zeezout, wat je wilt)
  • Peper

Je kunt eventueel ook andere kruiden als cayennepeper, paprikapoeder, tahin of knoflook toevoegen. Experimenteer en kom er zo achter wat jouw favo kale chips mix is. Kale Chips - bereiding boerenkool chips

Bereiding boerenkool chips:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en snijd de bladeren in grote stukken. Als je een zak gesneden boerenkool hebt gekocht, hoef je dit dus niet te doen.
  • Sprenkel de olijfolie over de boerenkool en strooi het zout en peper erover (of de andere kruiden die je hebt gekozen).
  • Leg de bladeren in een platte laag op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak 20 minuten in de oven, tot de kool knapperig is. De kool mag niet verkleuren, want dat komt de smaak niet ten goede.
  • Leg de chips op het bakpapier op een rooster om af te koelen.

Nog wat extra hulp nodig? Via deze link kun je een video bekijken waarin makkelijk wordt uitgelegd hoe je boerenkool chips kunt maken. Handig!

Enjoy!!

Ook al is boerenkool een echte wintergroente, ook in deze tijd is het verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Omdat het een seizoensgroente is, raad ik aan deze snack vooral in de winter te maken, maar het is wel heel leuk en lekker om het nu vast een keer te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties

  1. Het smaakt nog beter met zelfgemaakte mayo.

    Makkelijk te maken en gezond. Ingrediënten,, een ei, extra virge olijfolie, mosterd, halve citroen en azijn.

    Lekkerrr

  2. In de supermarkten vind ik uitsluitend gesneden boerenkool.Jammer , want zo fijn gesneden lijkt me niet geschikt.Welke supermarktketen verkoopt wel bladeren of hele bk?

  3. Jaaaa en dan nu eindelijk eens maken, is ook echt weer voor boerenkool chips! 🙂
    Bedankt Daisy voor elke keer weer leuke recepten,

    Liefs

  4. DIT IS HEERLIJK!
    (Late reactie, zocht ernaar want had nog wat boerenkool in huis)
    Heb m ietsjes te zout gemaakt, goede les voor volgende keer. Ik heb m gemaakt met gerookte paprika poeder en knoflook- en chilipeper. Fantastisch! ook voor mij geen gewone chips meer.

  5. Vriendin van me had er laatst Edelgistvlokken overheen gedaan… Verkrijgbaar in de natuurwinkel en schijnt vol vitaminen en mineralen te zitten… Smaakt een beetje naar kaas! (ECHT!)

    1. Geraspte kaas kan ook en is wat makkelijker als je op het platte land woont waar geen natuurwinkels in de buurt zijn.
      Wij hebben wel weer verse ongesneden boerenkool zo van het land 😉

  6. ik heb het geprobeerd, i love it!!!!!!!! dit is serieus zo lekker! ik hoef nooit meer gewone chips, wil alleen nog maar dit:) weg met die rotzooi. Ik heb zelf boerenkool in de tuin dus daarmee gemaakt.

  7. Beste Ilovehealth,

    Dit wil ik al zo ontzettend lang graag maken, bedankt voor eindelijk een duidelijk goed recept!
    Nu nog verse boerenkool zien te vinden, mijn Albert Heijn heeft het helaas echt nog niet liggen. Misschien alleen de grotere filialen?