Vorig jaar plaatste ik al een recept voor een gezonde, skinny pizza, dat erg populair was. Zoals er meer wegen naar Rome leiden, zo zijn er ook diverse manieren om een gezonde pizza op tafel te toveren. Het recept voor deze pizza is wederom met boekweit, maar veel simpeler dan het vorige recept. En ja, daar houden we van, toch? Dat je met een gezonde pizza moet inleveren op smaak, is onzin. Alle proevers van deze boekweit pizza waren erg enthousiast! Try it yourself, zou ik zeggen 🙂
Deze boekweit pizza is glutenvrij. Benieuwd waarom boekweit ook al weer zo gezond is? Lees het hier.
Ingrediënten boekweit pizza
Voor 2 pizza’s
- 80 gram boekweitmeel
- 160 ml water
- Italiaanse kruiden (circa 1 eetlepel)
- Kokosolie (om in te bakken)
- Pesto (zelfgemaakt of uit een potje)
- 1 bol mozzarella
- Tonijn (uit blik op waterbasis)
- Rode ui
- 2 el kappertjes
- 1 Tomaat in plakken
- ½ Courgette
- Handje rucola
Bereiding boekweit pizza
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Begin met het maken van de pizza bodem. Verhit in een koekenpan de kokosolie.
- Mix het meel met het water en de Italiaanse kruiden tot een beslag. Dit kan met een keukenmachine, mixer of gewoon met een garde en je spierballen.
- Bak vervolgens 2 dunne pannenkoekjes van het boekweit beslag. Maak ze niet te dik. Hoe krokanter, hoe lekkerder.
- Haal beide pannenkoekjes uit de pan en leg ze op een rooster dat straks in de oven kan. Door het op een rooster te bakken, i.p.v. op een bakplaat met bakpapier, worden de pizza’s knapperiger. Op een plaat/met bakpapier kan het vocht niet weg, en blijven ze ‘nattig’.
- Smeer nu een laagje pesto op de bodem. Ik maakte zelf verse pesto. Uit een potje haalt het wat mij betreft niet bij mijn homemade versie!
- Beleg je pizza nu met de overige ingrediënten. Ik gebruikte courgette schijfjes, tomaat, tonijn, rode ui, kappertjes en mozzarella. Maar je kunt natuurlijk beleggen naar hartenlust! What ever you like…
- Nu nog een kwartiertje in de oven op een rooster (op bakpapier/bakplaat blijft de pizza vochtig, wat niet zo lekker is).
- Haal uit de oven, top ‘m af met een handje rucola en klaar is je gezonde boekweit pizza met tonijn.
Deze pizza vanavond voor eerst gemaakt. Een met zelfgemaakte tomatensaus, tonijn, mozerella, champignonmix, kappertjes en pijnboompitten. De ander met tevens de tomatensaus (met schepje sambal voor wat pit) pompoen, geitenkaas, champignonmix, honing en pijnboompitten. Heb ze geshared met mijn vriend. Erg lekker!
Bij de bodem maken had ik nog wat knoflook toegevoegd. Alleen het bakken van de bodem viel een beetje tegen, omdat ze uit elkaar vielen. Volgende keer probeer ik het met een ei door het mengsel. Zodat het beter bakt.
Verder erg goed te spreken over de smaak! En fijn dat het een ‘healthy’ pizza is. Normale pizza’s zijn zo vet en krijg ik standaard buikpijn van. In deze pizza zit omgerekend circa 500kcal. Prima voor een avondmaal! 🙂
Yes! Mission completed 🙂
Superlekker! Had nog nooit boekweitmeel en kokosolie gebruikt, maar zijn topproducten om mee te bakken! En echt een heel lekker recept. Ben enthousiast!
Goed zo!
hoeveel boterhammen staan ongeveer gelijk aan 1 pizza??
Heerlijk! Maak het nu iedere week. Heel snel klaar en gezond!
Gisteravond uitgeprobeerd.
Heerlijk heerlijk. En zo makkelijk te maken. Helemaal my way of cookin’! Dank je wel voor het recept.
Wat een goed idee voor pizza zo! Ik maak op bijna dezelfde manier m’n pannenkoeken maar dan ipv Italiaanse kruiden, kaneel door het beslag en dan met appel erop of banaan en kokos rasp. Deze pizza’s ga ik snel maken!
Lijkt me erg lekker en beter dan de standaard bodem. Alleen vraag ik me af:
Blijft de ‘pannenkoek’ niet aan het rooster plakken?
Weet iemand dit?
Nee, omdat je hem van te voren al hebt gebakken in de koekenpan, de bodem. Bleef bij mij absoluut niet plakken.
Goede tips over meel maken van de korrel van boekweit en de pannekoekbodem voor pizza! Ik ben ook fan van boekweit, licht verteerbaar en goedkoper dan quinoa. Ik maak ook sinds kort glutenvrije recepten op http://www.dasanderekoek.wordpress.com en zal vaker eens bij je komen kijken.
Leuk 🙂
Gebruik je wel bakpapier op het rooster of ook niet?
Dat hoeft niet perse.
Nee, juist niet, want dan kan het vocht niet weg en dan wordt de pizza klef….
Ik heb vandaag je site gevonden en dit recept gemaakt. Echt super lekker! Heb ´m gelijk door gestuurd naar vriendinnen!
yeah! wat leuk om te horen! thnx 🙂
Heb ze net gegeten! Heerlijk!!! Heb pesto met rode peper en knoflook gebruikt voor wat extra pit!
Yumm! Lekker hoor!
Ziet er super lekker uit! Ga het vanavond proberen 🙂
Wow dit is hét recept van het ajar voor mij! Ben dol op pizza maar ik wil ook een beetje op blijven letten wat erin gaat… Elk pontje gaat door het mondje… Je kent het wel. Ik heb daarom gelijk dit recept geprobeerd omdat ik het eigenlijk heel moeilijk te geloven vond dat dit lekker kon zijn….nothing beats the Real thing. Maar niets is minder waar! Waanzinnig lekker en ik hoef me nooooit meer schuldig te voelen als ik een pizza craving heb! Superbedankt!
hahaha wat leuk om te horen! 🙂
Ziet er echt lekker uit, hup op het boodschappenlijstje !
Deze was een groot succes thuis. Lekker, maar toch licht verteerbaar. Zeker voor herhaling vatbaar! Ik maakte er wel een andere topping bij. Mijn variant verschijnt ook snel op mijn blog (www.lasophiette.wordpress.com), mét een link naar Ilovehealth natuurlijk 😉
Leuk!! Stuur tzt maar het linkje door. vind ik altijd leuk om te zien 🙂
Zojuist gemaakt voor 1 persoon; alleen pizzabodem lukte niet helemaal. Beslag erg vast. Wellicht volgende keer meer water?!?! Smaakte verder helemaal top!
Inmiddels al twee keer gemaakt! Echt super simpel en heerlijk!!
Ik heb ze vandaag gemaakt! Persoonlijk vond ik ze een beetje flauw, dus de volgende keer kies ik voor peper en zout erbij. Verder zeker een aanrader.
This looks really good!!
I think i´m going to eat this tonight !
Thanks for sharing your tasty recipes.
Greets,
Your Outfit Today
http://www.youroutfittoday.com
Leuke post! Ik krijg meteen zin om deze pizza te gaan maken. Wel nog een vraagje: wij hebben thuis wel Boekweit maar geen boekweitmeel, hoe kan ik dit er van maken? Of moet ik toch naar de winkel om de meelvariant in te slaan?:)
De boekweit even in je keukenmachine tot dat het zo fijn is en je het als meel kunt gebruiken. Dat doe ik bijv. ook met havermout en amandelen!
Goede tip!
Deze versie ga ik een keer proberen 🙂
oh oh die klinkt goed ga ik zeker snel proberen
Yes, ziet er goed uit! Goed idee om op deze manier een pizzabodem te maken 🙂
Ziet er heerlijk uit, ik ga hem vanavond direct maken 🙂
Mm, dit ziet er erg lekker uit, maar sinds een paar jaar eet ik geen tonijn meer 🙁 (Eerste stap naar vegetariër worden haha)
Je kan het ook met vleesvervangers proberen misschien? Dan andere combinatie toppings?
Champignons enzo kan misschien ook lekker zijn.