HELP: Hoe genees ik van een burn-out?

Burn-out, Health, Mind  /   - 

Om overspannen te raken of een burn out op te lopen, moet je langdurig over je grenzen heen gaan. Wat een burn out nu precies is en hoe het ontstaat legde ik al uit in deze blog. Vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten zijn een aantal voorbeelden van gevolgen die een burn out met zich mee kunnen brengen. Klachten die in de meeste gevallen wel zijn te voorkomen, mits je goed naar je eigen lichaam luistert. Hoe je een burn out kunt voorkomen, vertelde ik in deze blog. Maar hoe kun je een burn out genezen? 

Maar wat als je die klachten al langere tijd ervaart? Wat als jij niet aanvoelt hoe ‘op’ je eigen lichaam is, en zo’n periode van overspannenheid of burn-out er langzaam in sluipt? Wat moet je dan doen? Hoe word je weer die energieke en vrolijke versie van jezelf? Dat leg ik je uit ik deze blog. Want een burn out is gelukkig goed te ‘genezen’.

Hoe ‘genees’ je van een burn out?

Je wordt pas overspannen of burn-out als de spanning een tijdlang te hoog is. Vergelijk het met een elastiek. Als er op een elastiekje te veel spanning staat, dan knapt ie. Dit kan komen door problemen op je werk komen, je relatie, je verleden of bijvoorbeeld je gezondheid. Je verliest als het ware het overzicht en de grip op de situatie. Vervolgens raak je in de stress. Als je te lang doorgaat, raak je overspannen of zelfs burn-out. Om het zo maar even kort samen te vatten.

Soms is het te laat om een burn out te voorkomen. Het elastiek is dan al geknapt. Als dat het geval is, dan is het belangrijk dat je de burn out serieus neemt. Doen alsof er niets aan de hand is, zal alleen maar leiden tot meer emotionele en fysieke schade. Besteed daarom aandacht aan de volgende zaken:

Wees bewust van jouw energieslupers

Een burn-out betekent dat je totaal geen energie meer hebt om wat dan ook te doen. Eigenlijk hebben de energievreters gewonnen van de energiegevers. Tijdens je herstelproces is het goed om de energieslurpers aan te pakken. Wat is de oorzaak? Wat dat precies is verschilt per persoon. Daarnaast is het goed om te beseffen wat jou nu juist energie geeft. Qua werk kan dat zijn: werk doen dat je leuk vindt, fijne collega’s, verantwoordelijkheid hebben, beslissingsvrijheid enzovoort. Maar ook: mensen ontmoeten die je motiveren en stimuleren of een vergeten hobby oppakken, en sporten, kunnen energiegevers zijn. Het bijhouden van een zogenaamd stressdagboek kan je helpen achterhalen wat je energie geeft en wat je energie opslokt.

Wees bewust van veranderingen

Het hebben van een burn out gaat vaak gepaard met verlies of verandering. Dit is iets wat je vaak niet direct herkent. Het vereist veel emotionele controle om de pijn van deze verliezen/veranderingen niet te voelen. Maar als je die ‘dingen’ herkent, bewust van bent, en met je verdriet om kan gaan, dan komt de vastgehouden energie vrij en kun je openstaan voor ‘genezing’. Denk bij verlies of verandering aan dingen als:

  • verlies van zelfrespect, zelfvertrouwen en het gevoel controle en beheersing over dagelijkse zaken te verliezen
  • verlies van het idealisme of de droom waarmee je je loopbaan begon
  • verlies of verandering van de rol of de identiteit die oorspronkelijk bij je werk behoorde
  • verlies van alle vreugde, zin en doel hetgeen het werk – en het leven – de moeite waard maakt
  • maar ook het verlies van vrienden, plezier, en het gevoel er niet bij te horen kan een grote rol spelen

Stel doelen en prioriteiten

Zet je doelen en prioriteiten op een rijtje. Een burn-out is vaak een teken dat er iets belangrijks in je leven niet in orde is. Neem de tijd om over je verwachtingen, doelen en dromen na te denken, misschien heb je wel iets verwaarloosd dat erg belangrijk voor je is (zie boven genoemde voorbeelden)? Een burn-out kan een mogelijkheid bieden om weer te ontdekken wat je echt gelukkig maakt en zo een andere koers te gaan varen. Bijvoorbeeld op je werk. Als je al een lange tijd hetzelfde werk doet, vraag dan of je ander werk mag proberen, bijvoorbeeld werk op een ander niveau, op een ander gebied of bijvoorbeeld aan een andere machine.

Pak je rust, echte rust!

Om van een burn-out goed te kunnen genezen zal een verandering van je gedrag of letten op je gezondheid niet voldoende zijn. Je zult jezelf ertoe moeten dwingen gas terug te nemen en voldoende rust te nemen. Neem vrije tijd. Ga op vakantie, meld je ziek of vraag om tijdelijk verlof, kortom doe iets om je van de situatie te distantiëren. Gebruik deze tijd om weer perspectief te krijgen en om je accu weer op te laden.

Geef je grenzen aan

Is te hard werken de oorzaak van jouw burn out? Vraag je baas dan om een nieuwe functiebeschrijving waarin staat wat je taken, plichten en verantwoordelijkheden zijn. Doe geen werkzaamheden die niet in je functiebeschrijving benoemd zijn. Door anderen te laten weten dat je teveel of boven je kunnen hebt gewerkt krijg je weer kracht en energie. Maar uiteraard is een periode van rust eerst belangrijk.

Doe het niet alleen

Last but not least: Zorg voor de juiste ondersteuning. Dit is misschien wel het belangrijkste. Wanneer je opgebrand bent, ben je geneigd om dat beetje energie dat je nog hebt te behouden door je af te zonderen. Maar in moeilijke tijden is de steun van familie en vrienden heel belangrijk. Daarnaast is het ook heel verstandig om professionele hulp te zoeken. Dat klinkt vaak heel heftig, maar dat is het absoluut niet. Een psycholoog of bedrijfsarts, kan  jou helpen, waardoor je sneller weer de ‘oude’ bent. Iemand die je uitlegt hoe zo’n proces precies in elkaar steekt, hoe jij op bepaalde dingen reageert, en hoe jij daar vervolgens het beste mee om kunt gaan, doet al heel veel. Daarnaast kan het ook fijner zijn om emoties en problemen te delen met een onafhankelijk persoon.

Heb jij een burn-out gehad? Of ken je iemand die hier mee te maken heeft of heeft gehad? Wij zijn uiteraard benieuwd naar ervaringen en tips. Je mag ze met ons delen hieronder in de comments, of mailen naar info@ilovehealth.nl. Als je het leuk vindt, om anderen te helpen of te waarschuwen, kunnen we je verhaal (anoniem) delen.

Als je vermoed dat jij of iemand in je omgeving een burn-out heeft, neem dan contact op met de huisarts.

Hoofdfoto: Shutterstock
Bronnen: Mens-en-gezondheid

Liefs Mirte

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties