Wijn is fijn #2 || over calorieën, suikers en alcohol

Health  /   - 

Enkele maanden terug schreef ik al een blog over wijn en de gezonde voordelen ervan. Dit deed ik niet alleen, maar in samenwerking met Joost & Joost, twee wijnliefhebbers die hun eigen wijnimport en -verkoop hebben. Ik beloofde een vervolg op deze blog met daarin onder andere tips om een goed wijntje uit te kiezen, die bijvoorbeeld laag in calorieën en alcohol is. Decemeber lijkt mij dé maand om hier weer eens op terug te komen. Met al die feestdagen voor de boeg zal ook bij de meeste health lovers onder ons de wijn (rijkelijk) vloeien – wat af en toe echt niet erg is. Joost&Joost en ik gaan je helpen om de juiste wijnkeus te maken!

Ik stelde hen een aantal vragen, die zij in deze blog zullen beantwoorden.

Hoe zit het met suiker, calorieën en de alcohol in wijn? Wijn maakt dik, toch?

Joost & Joost: “Ook voor de vraag of wijn (alcohol in het algemeen) dik maakt, geldt weer: balans. Het is waar dat veel alcohol de stofwisseling vertraagd. Met als gevolg dat je aankomt. Echter hebben kleine hoeveelheden weer een gunstig effect op de stofwisseling en afweer. Wijn heeft dus zo zijn voor en nadelen.”

Calorieën

“Als we het over de calorieën hebben, dan is suiker de grote boosdoener. En dat kan nogal verschillen per wijn. Het “calorisch verantwoorde advies’ is dan ook om wijnen met weinig restsuiker te drinken.

We hebben dus twee zaken om rekening mee te houden: alcohol en suiker. We zoeken daarom wijnen met weinig restsuiker en een laag alcoholpercentage. Deze hebben de minste nadelen voor je killerbody.”

Oké, even wat wijnkennis opdoen…

“Wijnen met lage alcoholpromillages winnen aan populariteit. Dat komt dus goed uit. Je kunt het promillage op de fles aflezen. Wijnen met weinig restsuiker zijn lastiger te definiëren. Over het algemeen zijn dit wijnen uit koudere gebieden. De zon zorgt immers voor suikervorming in de druif en de suikervergisting zorgt weer voor alcohol. Als de vergisting van de wijn stopt blijft de restsuiker over. Je begrijpt, hoe langer de vergisting duurt, hoe hoger het alcoholpromillage en vice versa. Daarom heeft een stevige rode Barolo wijn uit Noord-Italië bijvoorbeeld altijd een hoog alcoholpercentage maar weinig restsuiker. Een droge wijn dus.” wijn

Kan ik beter wit of rood drinken?

Joost & Joost: “Gekeken naar calorieën kun je uitgaan van de het volgende:

WIT –> een normaal glas (150 ml) schommelt tussen de 90-95 calorieën. (bron: Winefolly)

Welke witte wijnen zijn dan calorisch (het meest) verantwoord:

Riesling uit Duitsland, Gruner Veltliner uit Oostenrijk, Muscadet uit de Loire. Je ziet het al, allemaal relatief koele gebieden. Let op bij Riesling, hier zijn zowel zoete als droge varianten van. Je wilt dan ook de droge hebben.

ROOD –> een normaal glas (150 ml) schommelt tussen de 105-110 calorieën. (bron: Winefolly)

Welke rode wijnen zijn dan calorisch (het meest) verantwoord:

Pinot Noir, Beaujolais (Gamay druif), Cabernet Franc uit de Loire, kortom wijnen uit koelere gebieden. Dit zijn vaak jonge, fruitige, sappige, maar droge wijnen.”

Ik wil mijn wijn zo natuurlijk mogelijk! Kan ik beter voor een biologisch wijn kiezen? Zijn er belangrijke keurmerken waar ik op moet letten?

Joost & Joost: : “Wanneer is een wijn nu “verantwoord” en “natuurlijk” ? Is dat gecertificeerd biologisch? Goede vraag! Net als in de foodindustrie zijn er een wirwar aan keurmerken die soms heel veel zeggen en soms heel weinig. Wij hanteren de volgende regels om verantwoorde keuzes te maken, deze komen niet van het internet of uit een boek maar uit ervaring en van de wijnmakers en producenten zelf:

  1. Weet waar je wijn vandaan komt, hoe deze is gemaakt. Vraag dit dus. Een goede verkoper zal dit weten!
  2. Kies wijnen boven de €5 per fles. Het is onder deze prijs bijna niet mogelijk om een goede wijn te maken zonder toevoegingen in de wijn en ingrijpen in de wijngaard. Massaproductie (wat nodig is onder deze prijsklasse) gaat vaak hand in hand met ingrijpen in de wijngaard en wijn met niet natuurlijke toevoegingen (denk bijv. aan sulfiet). Immers alles draait om volume en verkoop. Een goed gemaakte wijn is zo natuurlijk mogelijk. Dat kost tijd en aandacht en uiteindelijk dus een eurootje meer.
  3. Kies daarom liever wijnen van een kleiner wijnhuis. Het liefst een huis dat in privébezit is. De wijnmaker is doorgaans trots op zijn wijnen, werkt met passie en zijn hele hebben en houwen staat of valt met de wijn. Hij moet de grond waarop de wijnranken staat nog jaren gebruiken en zal dit zo min mogelijk willen beïnvloeden met rotzooi. Bovendien zal hij een zo natuurlijk mogelijke wijn willen maken, dit komt de kwaliteit ten goede.
  4. Bij Joost & Joost werken we met kleinere familiebedrijven, die allemaal volledig biologisch werken. Geen van hen is hiervoor gecertificeerd. Waarom? Verschillende redenen: sommige wijnmakers zijn zojuist begonnen en het proces van certificering duurt lang en is kostbaar, bijvoorbeeld ons wijnhuis Villa Dria. Zij leggen de nadruk nu liever op kwaliteit en investeren in de wijnkelder. Anderen, zoals Barale uit Barolo werken, net als de rest van de streek binnen zulke strakke regels en met zoveel respect voor de natuur dat dit standaard is. Verantwoord? Dit is gewoon natuur!
  5. Ons advies is dus om vooral je wijn bij de speciaalzaak te halen, offline of online. Als het goed is kun je hier namelijk altijd terecht met vragen over de wijn of deze nou gaan over restsuiker, calorieën, herkomst of over een verantwoorde wijze van produceren.”

Dank je wel Joost & Joost voor deze verhelderende info! Nu kunnen we met een gerust hart genieten van het perfecte wijntje aan ons kerstdiner! Ik denk dat ik eerst ga voor de Vignerons de Fontesole: Chardonnay-Viognier, een lekker wit wijntje dat laag in alcohol en suiker is. En voor een fijn prijsje. En dan een lekker glaasje rood… ik denk dat dat de Villa Dria Merlot wordt, net als de witte wijn laag in alcohol en suiker.

Proost!

Liefs,

Daisy

p.s. Meer weten van deze wijngekken!? Dat kan! Joost&Joost organiseert regelmatig leuke wijnproeverijen waar je hen alles kunt vragen over wijn én waar je kunt proeven. Echt een aanrader kan je vertellen! Via hun Facebook page blijf je op de hoogte en kun je je aanmelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Ik heb afgelopen maand compleet suikervrij geleefd, en ik weet dat ik toen ook veel research heb gedaan naar alcohol. Ik heb toen geopteerd om een glaasje rood te nemen op feestjes in plaats van boven de geurende hapjes te staan kwijlen. 🙂

  2. oef.. het leven wordt wel heel zuur als je moet gaan nadenken over 10 calorieen meer of minder per wijntje.. ik wordt haast een beetje depri als ik merk dat mensen zich zo obsessief bezig houden met voedingswaarde en calorieen van eten en drinken.
    Ik snap dat het goed is om bewust te leven en stil te staan bij wat je eet en drinkt en daarbij sport (dit doe ik zelf ook) maar je moet ook kunnen genieten. En dan bedoel ik niet de magere 20/80 regel, je moet ook gewoon eens zonder na denken lekker van god los kunnen gaan.

  3. Nuttige informatie 🙂 Op de een of andere manier had ik verwacht dat een gemiddeld glas rode wijn minder calorieen zou bevatten dan een gemiddeld glas witte wijn!