Waarom kan de zon schadelijk zijn, en hoe beschermen we ons het beste?

Health  /   - 

Man, man, man, wat een verwennerij deze temperaturen. Ik kan me niet heugen dat het in Nederland zo lang zo lekker weer is geweest. I Love It! Blote beentjes, slippertjes, zonnebrilletje, in de weekenden lekker aan (of op) het water, heerlijk. Maar ondanks alle positieve vibes, zitten er ook wat keerzijden aan dit zomerse weer. Want wanneer je veel en lang in de zon bent, en je niet goed beschermt tegen de sterke zonnestralen, kan dat (onherstelbare) schade toebrengen aan je huid. Hoe dit precies zit, en hoe je jezelf het beste kunt beschermen dezer dagen, vertel ik in dit blogje. Lees je mee? 

Waarom kan de zon schadelijk zijn voor je huid? 

Allereerst is het goed om te weten dat de zon verschillende lichtstralen uitstraalt. Naast de bekende ultraviolet (UV-A en UV-B) straalt de zon ook infrarood (straling die ons warmte geeft) uit en zichtbaar licht (het licht waardoor wij dingen kunnen waarnemen). Hiervan is eigenlijk alleen de ultraviolet schadelijk voor de mens. UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar bij een blauwe lucht dringt er toch nog vrij veel door tot aan het aardoppervlak. UV-B is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. UV-A daarentegen dringt vrij makkelijk door tot het aardoppervlak en is de minst schadelijke. Toch kan ook UV-A in hogere dosis leiden tot huidkanker. Maar dit is niet het enige effect. Beide versnellen namelijk ook het huidverouderingsproces.

De gevolgen

Wanneer je ouder wordt, worden de cellen in je lichaam ook ouder. Hierdoor gaan ze minder goed werken en gaat bijvoorbeeld de productie van stoffen omlaag. Het lichaam ruimt deze afwijkende cellen op en herstelt foutjes in het DNA, die ontstaan door ouderdom. Maar wanneer zonlicht schade toebrengt aan je cellen, kan je lichaam niet meer alle afwijkende cellen opruimen en de schade herstellen. Dit heeft als gevolg dat de  productie van elastine en collageen, die samen zorgen voor de elasticiteit en stevigheid van de huid, verminderen. Je huid gaat er slapper uitzien. Maar ook kan je huid ruwer en droger worden. Wanneer de schade heel erg is, kan het DNA in cellen aangetast worden waardoor er huidkanker kan ontstaan. 

Natuurlijke bescherming 

Gelukkig probeert de huid zichzelf te beschermen tegen de UV-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Het pigment is als het ware een parasolletje voor je cellen. Dat bruine kleurtje is dus niet alleen mooi, maar heeft ook wel degelijk een functie. Mensen die moeilijk pigment aanmaken (zeer blonde mensen of mensen met rood haar) zijn dus veel minder goed in staat die bescherming te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben. 

Nog meer bescherming

Dermatoloog en melanoomexpert Nicole Kukutsch, verbonden aan het Huidkanker Centrum van het Leidsch Universitair Medisch Centrum, geeft op radar.nl aan dat vooral het regelmatig (dik) insmeren met een hoge factor essentieel is. Per huidtype kan het wel verschillen welke factor het meest geschikt is. Overleg met een deskundige als je zeker wilt weten met welke SPF je het beste kunt smeren, of bekijk de tabel die het KWF online heeft gezet waarin staat met welk huidtype je welke factor nodig hebt. 

Benieuwd naar de beste beschermende cremes? Check dan deze test van de Consumentenbond.

Altijd en overal

De zon schijnt altijd. Daarom moeten we volgens Kukutsch ons ook altijd insmeren. Of het nu bewolkt is of niet. En ook als je niet snel verbrandt: je merkt misschien niet direct welke schade het aanricht, maar de schade bouwt wel degelijk op.

Ga jij komende dagen nog heerlijk van het zonnetje genieten? Dan weet je wat je te doen staat: GOED INSMEREN en GENIETEN!

Liefs Mirte

Bronnen: huidinfo.nl , drvanderhoog, radar.nl, gezondheidsplein.nl
Foto: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *